Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishPäänäyttely Pohjantähti, Etelän risti


Suomen merimuseon päänäyttelyssä Pohjantähti, Etelän risti voi matkustaa merta pitkin ajassa ja paikassa, pinnalla ja syvyyksissä. Näyttely esittelee merenkulun historiaa teemoittain. Pääteemoina ovat merenkulkija, merikauppa, laivat, laivamatkustaminen, navigointi ja pohjoisen merenkulkumme erikoisuus, talvimerenkulku. Näyttelyllä halutaan kertoa, kuinka riippuvainen nykyinen elämäntapamme on talvimerenkulun mahdollistamasta ympärivuotisesta meriliikenteestä. Merenkulku ei ole pelkästään rannikon asukkaiden elämää, vaan meren kautta tulleet ajatukset ja tavarat ovat keskeinen osa koko yhteiskuntamme arkea.

Näyttelyssä on esillä yli tuhat esinettä. Menneisyyden arjesta ja juhlasta kerrotaan mm. hylkylöytöjen avulla. Esillä on niin tavallisen merimiehen käytössä olleita esineitä 1600-luvulta kuin Pietarin ylimystölle matkalla olleita Meissenin posliinitehtaan astioita 1700-luvulta. Oivallusten olohuoneessa voi sukeltaa meriarkeologian maailmaan esineiden ja multimedian välityksellä tai istahtaa sohvalle lukemaan. Merenkulun lähimenneisyyttä esitellään mm. matkustajalaiva Finnjetin matkustajahytin ja muun matkustukseen liittyvän esineistön avulla. Nähtävänä on kokonaisuudessaan vuonna 1977 valmistuneen Finnjetin pääportaikossa ollut taiteilija Kimmo Kaivannon 20-osainen öljyvärimaalaus "Suomalaisia kuvia". Tämän päivän merenkulkuun museokävijä voi tutustua esimerkiksi katsomalla matkustajalaiva Silja Serenaden työntekijöiden elämää kuvaavia filmejä.

Keskeisenä osana uutta päänäyttelyä on elämyksellisyys ja toiminnallisuus. Aitojen esineiden, kuvien ja tekstin lisäksi näyttelyssä on liikkuvaa kuvaa, ääntä sekä erilaisia toimintapisteitä. Laivakoira Vellun reitti johdattelee lapsenmieliset kävijät merenkulun saloihin. Kävijä voi kokeilla vaikkapa ankkurin nostoa, harjoitella solmuja, haistella merellä kuljetettujen tuotteiden tuoksuja, katsoa elokuvia tai tunnelmoida skanssissa.

Päänäyttelyä täydentävät aluskokoelmaa esittelevät näyttelytilat ja museoaluslaituri.

Laivakoira Vellu nelistää Kuva: Jesperi Vara (2008)
Näyttelyn tekoon on osallistunut Suomen merimuseon henkilökunnan lisäksi lukuisa joukko eri alojen asiantuntijoita, kuten ääni- ja valosuunnittelijoita, multimediantekijöitä sekä eri alojen sisällöntuntijoita. Yksi keskeisimmistä toimijoista on näyttelyn ulkoasusta vastaava arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki.


Luotsauksesta kertova vitriini päänäyttelyssä Kuva: Anne Ala-Pöllänen (2008) Museokävijöitä päänäyttelyn maailmankartan ääressä. Kuva: Anne Ala-Pöllänen (2008)
Matkustajalaiva Ariadnen hytti Kuva: Tiina Leinonen (2008) Museokävijöitä tutkimassa päänäyttelyn tuotetynnyreitä Kuva: Anne Ala-Pöllänen (2008)

Postikorttiseinä Suomen merimuseon päänäyttelyssä Kuva: Markku Haverinen (2008) Näkymä Oivallusten olohuoneesta Kuva: Johanna Aartomaa, Suomen merimuseo. (2010)
 
Ylhäällä päänäyttelyn luotsauksesta kertova vitriini sekä lattiassa oleva maailmankartta. Keskellä kuva matkustajalaiva Ariadnen hytistä sekä museokävijöitä tutkimassa merikaupasta kertovan osion tuotetynnyreitä. Alhaalla postikorttiseinä ja Oivalluksen olohuone.

Kuvat: Anne Ala-Pöllänen, Tiina Leinonen (Ariadne), Markku Haverinen (postikortit), Johanna Aartomaa (Oivallusten olohuone).