Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishVeneet ja laivat


Suomen merimuseon päänäyttelyä täydentävät veneitä ja laivoja esittelevät näyttelytilat sekä museoaluslaituri.

Venehalli Vellamon ytimessä

Merikeskus Vellamon venehallissa on veneitä Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon kokoelmista. Merimuseon osuudessa esitellään erilaisia huvi- ja kilpaveneitä niin mökkirannoilta kuin olympialaisistakin. Yksi näyttävimmistä veneistä on 49eR-luokan purjevene, jolla Thomas Johanson ja Jyrki Järvi voittivat kultaa Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000.

Vellamon piha-alueen esineet

Ulkonäyttelytilassa ja piha-alueella on nähtävillä veneitä, laivoja ja muuta merellistä esineistöä. Merikeskus Vellamon portinpielessä ensimmäisenä tulee vastaan Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen käytössä ollut sammutusalus HM-71 vuodelta 1954. Se on tiettävästi ensimmäinen palolaitoksen käyttöön varta vasten tehty alus Suomessa. Se on valmistunut vuonna 1954 Valmetin Katajanokalta telakalta Helsingin palolaitoksen käyttöön ja ollut virkakäytössä 2000-luvun lopulle saakka. Helsingin kaupunki lahjoitti tämän ainutlaatuisen aluksen Suomen merimuseolle vuonna 2011. 17 metriä pitkä ja miltei 34 tonnia painava alus lepää arvonsa mukaisesti alkuperäisellä, kiskopyörillä varustetulla veteenlaskukelkallaan. Sammutusveneen vieressä on kaksi kellopoijua ja sumukello.

Merikeskus Vellamon portinpielessä on ankkureita. Keskimmäisenä näyttävässä ankkurikokonaisuudessa on vuonna 1925 valmistuneen majakkalaiva Storbrottenin tukkiankkuri ja sieniankkuri. Vellamon pääsisäänkäynnin viereisessä liikenneympyrässä on majakkatorni, jonka yläosa linssistöineen on peräisin Ulkokallan 1871 rakennetusta majakasta.

Vellamon museoaluslaituri

Museoaluslaiturin suurin alus on 1907 valmistunut höyryjäänmurtaja Tarmo, johon pääsee tutustumaan sisälle kesäkaudella 26.6.-3.9.2017. Hyvällä tuurilla laiturissa näkee myös purjehtivan museoaluksen, luotsikutteri Pitkäpaaden. Lisäksi laiturissa on merivartijoiden aluksia, jotka kuuluvat Kymenlaakson museon alaiseen Merivartiomuseoon.

Ulkonäyttelytilassa Kultaranta II ja muita sankareiden veneitä

Vellamon pääovea vastapäätä olevassa ulkonäyttelytilassa on esillä viisi Suomen merimuseon venettä. Nämä ovat poliisien käyttämä Tiiskeri 770 (1984), stadin brankkareiden eli Helsingin pelastuslaitoksen Uisko-tyypin vene HM-72 (1963), Suomen meripelastusseuran käyttämä pelastusvene Haapasaari (1937) ja Kultaranta II (1929), joka on palvellut valtionpäämiehiämme aina Relanderista Kekkoseen. Ulkonäyttelytila Kuurissa on esillä myös merenmittausvene M 205 (1961), joka on rakennettu merentutkimuskäyttöön ja vene on ollut käytössä mm. Pohjanlahdella ja Saimaalla.

Lisätietoa museon venekokoelmasta

Lisätietoa Vellamon piha-alueen esineistä ja satamaympäristöstä löytyy Merikeskus Vellamon verkkosivuilta

Venehalli


Suomen merimuseon kokoelmiin kuuluva sammutusvene HM-71

Ankkurit Vellamon edessä.

Kultaranta II


Ylh. 49eR tammipintaisessa venehallissa.
Kesk. Helsingin pelastuslaitoksen
sammutusalus HM-71 ja Merimuseon kokoelmiin kuuluvia ankkureita Kotkan Kantasatamassa.

Alh. Kultaranta II.
Kuvat: Johanna Aartomaa ja Suomen merimuseon kuvakokoelmat.