Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishTiedote 1.12.2016 


Viaporin telakka – silta tulevaisuuteen.


Jacopo Brancati, valokuvia.


 

Suomen merimuseo, Merikeskus Vellamo, Kotka

2.12.2016 – 12.3.2017

 
Viaporin telakan toiminta Suomenlinnassa Helsingin edustalla on jatkunut keskeytymättä lähes kolmensadan vuoden ajan. Missä kerran rakennettiin kaleereja ja saaristofregatteja, siellä tänään korjataan ja entistetään historiallisesti arvokkaita laivoja.
 
Toisen maailmansodan jälkeen rakennetuilla puisilla purjealuksilla rahdattiin hiekkaa, kiviä ja muuta tavaraa Helsingin jälleenrakentamiseen. Osa näistä puisista kaunottarista on säilynyt meidän päiviimme saakka, kiitos kahden sukupolven huolenpidon ja intohimon.  Joka talvi Viaporin telakka tarjoaa suojan ja korjauspaikan näille laivavanhuksille. Telakalla rakennetaan tulevaisuutta menneisyyden perustalle – kulttuuriperintö pidetään elävänä tulevaisuutta varten. Viaporin telakka on Suomen historian aikana kertyneen rikkaan meriperinteen kohtaamispaikka.
 
Näyttelyn valokuvat ja sen ääni-installaatio johdattavat tutustumaan Viaporin telakan toimintaan yhden talven aikana. Telakka ei suinkaan vaivu talviuneen, vaan se täyttyy työn touhusta, kun laivoja korjataan ja valmistellaan seuraavaa purjehduskautta varten. Valokuvat kertovat intohimosta purjehdukseen, taidosta ja ystävyydestä, jotka pitävät yllä perinnettä. Näyttelyn historiallinen osio esittelee puisten purjealusten historiaa 1900-luvun alusta 1970-luvulle.
 
Näyttelyn on suunnitellut ranskalainen taiteilijaryhmä Infine Arts. Kaikki esillä olevat yli 60 valokuvaa ovat Jacopo Brancatin ottamia ja tekstit ovat Sonia Olcesen käsialaa. Ääni-installaatiosta vastaa Arja Kastinen, joka on myös säveltänyt ja esittänyt musiikin.
 
Jacopo Brancati on kuvannut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 2006. Hänen suomalaisten luotsien työstä kertova valokuvanäyttelynsä Jäinen matka Suomeen oli esillä Merikeskus Vellamossa 2008-2009. Kuluneen kymmenen vuoden aikana hän on kirjoittanut useita artikkeleita suomalaisesta merellisestä kulttuuriperinnöstä italialaiseen Arte Navale ja ranskalaiseen Chasse-Marée -lehteen. 
 
Lisätietoa Infine Arts -nettisivulla: http://www.infine-arts.net/
 
Näyttelyn on tuottanut ja Suomen merimuseolle lahjoittanut Viaporin Telakkayhdistys. Toteutuksen on mahdollistanut Robin Langenskiöldin taloudellinen tuki. Mukana projektissa ovat olleet myös Suomen merimuseo, European Maritime Heritage Association, ranskalainen aikakausilehti Chasse-Marée sekä Svenska litteratursällskapet i Finland rf. 

 
Lisätiedot ja mediakuvat näyttelystä:
Erik Tirkkonen, Suomen merimuseo, 0295 33 6494, erik.tirkkonen@kansallismuseo.fi 


Merikeskus Vellamon verkkosivut