Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  |
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English

Tiedote 4.5.2017
Suomen merimuseo / Merikeskus Vellamo

Pienoismalleja ja ihmisläheistä historiaa

5.5.–29.10.2017

Ohoi, laiva horisontissa! Suomen merimuseon uudessa näyttelyssä täysi salillinen pienoismalleja esittelee itsenäisyytemme ajan merenkulun historiaa ja kehitystä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä. Merikeskus Vellamossa Kotkassa on esillä suuri määrä ennen näkemättömiä pienoismalleja sekä Suomen merimuseon omista että muiden merialan toimijoiden kokoelmista. Mukana ovat mm. Itämeren helmeksi kutsuttu Ariadne, Junnu Vainion tunnetuksi tekemä Tornator ja suomalaisen jäänmurtajalaivaston uusin ylpeydenaihe Polaris. Pienoismallien yksityiskohtien tarkasteluun kannattaa varata runsaasti aikaa!

Näyttelyn ihmisläheiset tarinat nostavat esille ehkä hieman tuntemattomampia asioita merenkulkumme historiasta. Näyttelyssä esimerkiksi selviää, miksi Viking Linen laivat ovat punaisia ja miksi valkoinen pöytäliina korvasi Suomen leijonan jäänmurtaja Tarmon lipputangossa vuonna 1918.

Suurmiesten rinnalle tarinoihin on nostettu vahtivuorojaan viikosta toiseen tekevät merimiehet, ja uusimpien teknisten innovaatioiden kanssa sulassa sovussa elää vanha tapa laittaa onnenlantti maston alle. Oman aikansa suurimmilla, nopeimmilla ja edistyksellisimmillä laivoilla on kuljetettu niin tuoreita morsiamia kuin kohua herättäneitä lastituotteitakin kauan kaivatusta kahvista kuumaan öljyyn.

Pienet laivat, suuret tarinat -näyttely on visuaalinen elämys kaikenikäisille. Tyylikkään näyttelyarkkitehtuurin ovat suunnitelleet teollinen muotoilija Ville Kokkonen ja arkkitehti Florencia Colombo.

Näyttely on avoinna 5.5.–29.10.2017 Merikeskus Vellamossa, ja sen on tuottanut Suomen merimuseo yhteistyössä Meriliitto ry:n kanssa. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Oheisohjelmaa

10.5.2017 klo 16 Tietoherkku: Suomen meriklusteri kohti 2020-lukua

Erikoistutkija Tapio Karvonen Turun yliopiston Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksesta kertoo meriklusterin tulevaisuuden näkymistä esitelmässään "Suomen meriklusteri kohti 2020-lukua – odotettavissa sekä myötätuulta että haasteita". Tietoherkku-luento on kaikille avoin ja maksuton ja se järjestetään Merikeskus Vellamon auditoriossa.

27.6.–13.8.2017 yleisöopastuksia Merikeskus Vellamossa ti-su klo 12. Aiheet vaihtelevat, mutta torstaisin ja sunnuntaisin on klo 12 opastus Pienet laivat, suuret tarinat -näyttelyyn. Kesto 30 min. Pääsymaksun hinnalla (10/6/0 €), ilmoittautuminen lipunmyyntiin samana päivänä.

Ohjelma täydentyy.

Lisätiedot:

Näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen, Suomen merimuseo, 0295 33 6494, erik.tirkkonen@kansallismuseo.fi

Mediakuvat näyttelystä:

Kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön "Pienet laivat, suuret tarinat" -näyttelyyn liittyen. Muu käyttö on kielletty. Julkaistaessa on mainittava lähde ja/tai valokuvaajan nimi. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

OrionTornator. Kuva: Taru Laakkonen, SMM.Sirius. Kuva: Taru Laakkonen, SMM.SisuSuomen JoutsenUrho
Suomen Höyrylaivaosakeyhtiölle rakennettu m/s Orion oli yhtiön omistuksessa 1951–1971. Yksityiskohta pienoismallista. Kuva: Taru Laakkonen, Suomen merimuseo.
Vuonna 1916 rakennettu s/s Tornator oli Suomen lipun alla vain lyhyen aikaa 1947–1954. Kotkassakin usein käynyt alus tuli tunnetuksi Juha Vainion Albatrossi-laulusta. Todellisuudessa Vainion ystävä lähti Mercatorilla merille, mutta sanoitukseen sopi paremmin Tornator. Kuva Tornatorin pienoismallista. Kuva: Taru Laakkonen, Suomen merimuseo.
S/s Sirius, valmistunut 1929. Suomen höyrylaivaosakeyhtiön omistama rahtilaiva luovutettiin sotakorvauksena Neuvostoliitolle 1945. Kuva: Taru Laakkonen, Suomen merimuseo.
Vuonna 1939 valmistunut jäänmurtaja Sisu oli ensimmäinen Suomessa rakennettu merijäänmurtaja. Sota-aikana alus toimi sukellusveneiden tukialuksena. Kuva: Taru Laakkonen, Suomen merimuseo.
Fregatti Suomen Joutsen ostettiin laivaston koululaivaksi vuonna 1930. Yksityiskohta pienoismallista. Kuva: Taru Laakkonen, Suomen merimuseo.
Yksityiskohta jäänmurtaja Urhon pienoismallista. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen kastoi 5.3.1975 Suomen tuolloin suurimman ja tehokkaimman jäänmurtajan kaimakseen Urhoksi. Kuva: Taru Laakkonen, Suomen merimuseo.