Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishVaihtuvat näyttelyt


Come to Finland

3.12.2017 –


Höyrylaivat lipuvat, junat puhkuvat ja lentokoneet pyyhkäisevät Suomen merimuseon vaihtuvien näyttelyiden tilaan, kun Suomea mainostaneet nostalgiset matkailujulisteet asetetaan seinille. Come to Finland -näyttely kertoo, miten Suomea markkinoitiin maailmalla ennen ja jälkeen itsenäistymisen. Matkailujulisteet ja iskulauseet loivat kuvaa paratiisista, jossa saattoi kokea koskemattoman luonnon lumoa mutta myös tutustua Suomen edistykselliseen, kansainväliseen ja avoimeen yhteiskuntaan.


Matkailujulisteilla seikkailunhaluisia eurooppalaisia ja amerikkalaisia houkuteltiin kokemaan jotakin uutta ja ennennäkemätöntä kaukaisessa Suomessa kauniiden kuvien ja houkuttelevien iskulauseiden avulla.


Come to Finland -näyttely tutustuttaa sinut tunnettujen taiteilijoiden lisäksi lukuisiin vähemmän tunnettuihin julistetaiteilijoihin ja heidän panokseensa Suomen viemiseksi maailmankartalle.


CometoFinland 2Rajaton meri

Ystävyyttä yli Suomenlahden
15.9.2017–22.4.2018

 

RAJATON MERI -pienoisnäyttely kertoo kansojen, tavaroiden, tapojen ja ideoiden liikkumisesta Suomenlahdella.


Viron itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi näyttelyn avoinnaoloaikaa on pidennetty 22.4.2018 asti.

Suomenlahden pohjois- ja etelärannikon luonnonolot eroavat merkittävästi toisistaan. Suomen puolella rannikko on kallioinen, sokkeloinen ja tuhansien kalliosaarten täyttämä. Vastapäätä odottavat Virumaan pellot, kalkkikivitörmät ja itäisen Harjumaan kivikkoiset niemet ja pikkusaaret.

Ihmiset lahden molemmilla rannoilla ovat aina täydentäneet toisiaan – rantakansa on kuulunut yhteen ja samaan elämänpiiriin. Mitä kehnompi pelto, sitä ahkerammin on menty kalaan. Ihmisten mukana meren yli ovat kulkeneet tavat ja kulttuuri.


1800-luvulle asti rannikon peruselintarvikkeita olivat suolasilakka ja ruisleipä. Koska Suomessa oli hyvät kutuvedet, Tallinnan itäpuolisista rannikkokylistä lähdettiin Suomeen kalanpyyntiin. Suomen rantatalonpojat taas purjehtivat Virumaalle vaihtamaan kalaa leipäviljaan.


Valtiot ovat moneen otteeseen yrittäneet rajoittaa rantatalonpoikien merenylitystä, mutta säädöksillä ei ole kyetty estämään merenkulkua. Neuvostoliitto tosin pystyi lähestulkoon katkaisemaan vastarantojen yhteyden puoleksi vuosisadaksi. Tänään kuitenkin liikutaan jälleen meren yli ja – kuten ennenkin – hankitaan vastarannalta tavaroita ja etsitään parempaa elämää.


Näyttelyn on tuottanut Viimsin Rannikkokansan Museo (Rannarahva Muuseum) Virosta ja se oli ensimmäisen kerran esillä elokuussa Käsmun merimuseossa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta juhlistaneen Viru Folk -tapahtuman yhteydessä. RAJATON MERI -pienoisnäyttely on esillä 15.9.2017–22.4.2018 Merikeskus Vellamon VenehallissaRajaton-meri