Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKannu ja kirkonkello - hylkytarinoita keskiajalta


9.5.2014-18.1.2015


Kannu ja kirkonkello -näyttely kertoo kasvavan kaupankäynnin, lisääntyvien yhteyksien sekä merenkulun historiaa keskiaikaisten hylkylöytöjen avulla. Keskiaikaiset hylkykohteet ovat monella tapaa tärkeitä tiedonlähteitä. Ne täydentävät hienolla tavalla tietojamme aikakaudesta, josta kirjalliset lähteet kertovat vain vähän.

Näyttelyn päätähtenä on 1200-luvun loppupuolelle ajoitettu Egelskärin hylky, joka on Suomessa toistaiseksi ainoa kokonaisuudessaan esiin kaivettu ja tutkittu hylkykohde. Lasteineen uponneesta aluksesta on löytynyt mm. yksi Suomen vanhimmista säilyneistä kirkonkelloista, suuri määrä saksalaisia keramiikka-astioita sekä suurin Itämerellä tavattu lasti norjalaisia hioinkiviä. Tutkimuksen kannalta erittäin kiinnostava esinelöytö on myös taottuja rauta-aihioita sisältävä tynnyri - harvoin löytyy käyttämätöntä raaka-ainetta yli 700 vuoden takaa. Löydetty lastitavara antaa kansainvälisestikin arvokasta tietoa keskiajan esinekulttuurista ja avaa ainutlaatuisen näkökulman aikakauden kauppaverkostoihin Itämerellä. Suuri osa näistä esineistä ja hylyn jäänteistä on nähtävillä Kannu ja kirkonkello -näyttelyssä.

Näyttelyssä kerrotaan myös muista Suomen keskiaikaisista hylyistä. Vaikka Itämeri on tunnettu lukuisista hyvin säilyneistä hylyistään, keskiaikaisia niistä on vain pieni osa. Suomesta niitä on tähän mennessä löydetty viisi. Nykytutkimuksen mukaan 1200-1300-luvuille on ajoitettu Turun Linnankadun alta löytynyt Turun linnan hylky sekä Virolahdelta löytynyt Lapurin hylky, jonka alun perin ajateltiin olevan jopa viikinkiajalta. 1300-1400-luvuilta on peräisin Korppoon Vidskärin haaksirikkopaikka pronssiastioineen ja hylyn jäänteineen sekä Porvoon Svartsån hylky, joka löytyi joen ruoppaustöiden yhteydessä vuonna 1971.
Vidskärin kannu. Stefan Wessman.

Vidskärin haaksirikkopaikalta merenpohjasta löydetty pronssikannu. Stefan Wessman.


Kirkonkello Egelskärin haaksirikkopaikalla. Kaj En


Egelskärin haaksirikkopaikalta löytynyt kirkonkello on yksi Suomen vanhimmista säilyneistä kirkonkelloista. Kaj Enholm.


Ritaripaja - tekemistä lapsille


9.5.2014-18.1.2015


Kannu ja kirkonkello -näyttelyyn liittyy lapsille tarkoitettu toiminnallinen Ritaripaja, joka laajentaa näyttelyn teemaa ritarien ja linnojen aikaan. Ritaripajassa voi itse kokea ja eläytyä: kokeilla, miltä haarniska tuntuu, päätellä millaisia osia turnajaishaarniskaan kuului, perehtyä vaakunoihin ja suomalaisiin linnoihin ja toimittaa Egelskäriin uponneen aluksen lastin oikeille omistajilleen. Keskipisteenä on ritarilinna, jossa voi vaikka lueskella ritariaiheisia kirjoja. Ritaripaja sijaitsee Suomen merimuseon päänäyttelyn johdantoaulassa, ja se on avoinna museon aukioloaikoina 18.1.2015 asti.


Tämä tarina ei ole totta

Rannikkopajan nuoret taidepajalaiset ovat tehneet Egelskärin hylkyyn liittyvän animaation, joka henkii keskiaikaista ajattelutapaa modernilla tavalla. Tarina kertoo, mitä Egelskäriin uponneelle alukselle olisi voinut käydä ennen uppoamistaan. Vellamon Youtube-kanavalta löytyvä tarina on taidetta ja tarinankerrontaa, ei totta.
Ritaripaja logo 150 x