Vasen-bg Museovirasto  
Henkilöhakemisto YhteystiedotPalaute

På svenska | In English

Oikea-bg

Usko, toivo, rakkaus. Merimiestatuointeja.


13.5.–13.11.2016


Sydäntä lähellä olevat asiat ikuistettiin iholle.

Usko, toivo, rakkaus -näyttelyssä käsitellään merimiestatuointien historiaa ainutlaatuisen tatuointimallikokoelman kautta. Mitä vanhojen mallien kuvat kertovat? Voimmeko niiden kautta kokea, millaista oli työskennellä usein vaarallisella merellä?

Monet tatuointimallit sisältävät symboliikkaa ja kertovat peloista ja toiveista, joista ei ehkä puhuttu ääneen. Ne kertovat kuolemanpelosta, kaipuusta kotiin tai toiveesta nähdä jälleen rakastettu morsian. Sydäntä lähellä olevat asiat ikuistettiin iholle. Toisaalta tatuoinneissa esiintyvät niin lohikäärmeet kuin tikaritkin voiman ja vaaran vertauskuvina.

Merimiestatuoinnit eivät ole pelkkiä koristeita, vaan ne kertovat jotain syvempää kantajastaan. Tatuoitu iho viestii erilaisia tarinoita sukupuolesta ja seksuaalisuudesta. Miksi lukuisat merimiehet ovat läpi vuosikymmenten tatuoineet ihoonsa naisten kuvia? Miksi tatuointimalleista puuttuvat lähes kokonaan miesten kuvat?

Tänä päivänä monet koristavat itseään samanlaisilla, perinteisillä tatuoinneilla kuin merimiehet aikoinaan. Mutta onko niiden merkitys yhä sama? Kuka valitsee perhosen, kuka pin up -tytön, kuka purjelaivan? Millaisen tatuoinnin sinä ottaisit?


Näyttelyyn liittyviä tekstejä ja tehtäviä löydät omatoimisen museokäynnin aineistoista.

Ruotsin merimuseon
tekemän näyttelyn on Merikeskus Vellamoon toteuttanut Suomen merimuseo.


 


 Svalan
Tatuointimalli Ruotsin
merimuseon arkistosta.

Tatuoitu merimies


Tatuoitu merimies. Kuva: Anneli Karlsson, Sjöhistoriska, Tukholma.
 SivukarttaSivu päivitetty 25.1.2017
© Museovirasto