Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishNationalmuseets permanenta utställningar förnyas


För närvarande är Nationalmuseets permanenta utställning indelad i tre olika delar: Förhistorien, Riket och Verkstaden Vintti.

Nationalmuseet förnyas och alla basutställningarna kommer att förnyas stegvis under åren 2016–2019. Utställningen om förhistorien var den första fasen i arbetet och öppande I april.

I december 2017 öppnas Nationalmuseets huvudutställning för jubileumsåret Finland 100: Berättelsen om Finland som berättar om Finland och finländarna på 1900-talet.

Den svenska och den ryska tiden däremellan förnyas sist. Allt borde vara färdigt under 2019.

Klicka här för att öppna Nationalmuseets planritning.

KM suomentarina3

BERÄTTELSEN OM FINLAND


Så här rörande har aldrig historien om när Finland blev självständigt berättats tidigare. Utställningen griper tag i hjärtat på såväl finländare som besökare från andra länder. Utställningen har skapats av bl.a. filmregissören Juho Kuosmanen, kulturella mångsysslaren Kaarina Hazard, historikern Teemu Keskisarja och scenografen Kari Kankaanpää.

Finlands närhistoria består av ljus och djupa skuggor. Sår som hör ihop med självständighetsprocessen och krigen behandlas i utställningen på ett djärvt, nytt sätt. I utställningen flödar också glädjen, för under hundra år har Finland vuxit till ett land av demokrati, jämlikhet och välfärd. Man skrattar även ömt åt finländarnas små konstigheter – finländarna är ett underligt men lyckligt folk! Ett folk som älskar Mumintrollen, Åskbollen (”bollstolen”), galonoveraller, hårdrock och bastu.

De noggrant utvalda föremålen håller betraktaren i ett stadigt grepp. En stupad röd soldats stövlar, en valurna från det första valet, guldföremål som vanliga människor skänkte till staten under andra världskriget samt en lergök och en resväska som tillhörde lilla Elvi när hon evakuerades från Karelen tar med sig historien till vår tid och livar upp den. Där föremål, bilder och ord inte kan berätta allt tar det digitala berättandet vid.

En imponerande berättelse bjuder aldrig bara på färdiga svar. Därför lämnar utställningen även plats för besökarnas egna insikter och tolkningar. 
 • Dramatiskt manus och regi: filmregissören Juho Kuosmanen, frilansskribenten Kaarina Hazard och projektchefen Hanna Forssell
 •  Expertmanus: doc. Teemu Keskisarja, doc. Hanna Kuusi och doc. Jukka Kortti, samt prof. Sakari Heikkinen, prof. Kimmo Rentola, prof. Veli-Pekka Lehtola, prof. Antti Häkkinen och universitetsforskaren Aappo Kähönen
 • Scenografi: scenografen Kari Kankaanpää 
 • Illustrering och grafisk design: grafikern Elina Warsta och designern Kasper Tammela
 • Digitala tillämpningar Matti Niinimäki, belysningsplanering Jenni Pystynen, ljudvärld Viljami Lehtonen och Aki Päivärinne

  Esihistoria banneri

  FÖRHISTORIEN


  Vem är vi och varifrån kommer vi? De första människorna kom till området för det nuvarande Finland för 10 000 år sedan. Hur såg deras värld ut? Den förnyade utställningen på Nationalmuseet är ett tidshopp till levande förhistorien från vilken den bygger broar ända fram till våra dagar. Upptäck och förundra dig över hur mycket vi faktiskt har gemensamt med de förhistoriska människorna.

  På utställningen kan du bekanta dig med några av de mest fascinerande föremålsfynden och de mest spännande mysterierna från Finlands förhistoria. Myrgraven från merovingertiden i Levänluhta, svärd, föremål med djurmotiv, silverskatter och andra toppföremål berättar vår historia från slutet av istiden till slutet av järnåldern. 

  Utställningsupplevelsen går under huden! Rör vid en äkta stenyxa, väck en hällmålning till liv och se hur en mammut rör på sig. Den digitala framställningen trollar fram historien till vår tid.  

  Det funktionella och upplevelserika genomförandet bjuder in besökaren att leva sig in den förhistoriska tidens alternativa världar. Utställningen presenterar nämligen inte bara en sanning om det förflutna utan erbjuder alternativa tolkningar i ljuset av den senaste arkeologiska forskningen. Öppna frågor fastnar i minnet och väcker kunskapstörst.

  Valtakunta verkko

  RIKET, 1200-1800-talet


  Utställningen Riket berättar om finländarnas historiska skeden från tiden då folket stod under kyrkans makt och den svenska världsliga makten samt tiden som en del av kejsardömet Ryssland. Utställningens struktur följer indelningen i den katolska och lutherska kyrkan, regenter och de fyra ständerna.  

  Vintti verkko

  VERKSTADEN VINTTI


  Verkstaden Vintti – Historia på ett lätt sätt är en interaktiv utställning på museets tredje våning. På Vintti får besökarna bekanta sig med de viktigaste fenomenen i Finlands historia och kultur genom att pröva själva med både händerna och huvudet. Vintti har öppet ti–sö kl. 12–16.