Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishKahiluoto herrgård


Kahiluodon kartano
Kahiluoto herrgård har flyttats till Fölisön från en holme med samma namn i Tövsala. Ägarna till Kahiluoto gård är kända redan från medeltiden, då den ägdes av släkten Ille. Därefter ärvdes den inom släkterna Footangel och Stark.
Agneta Eleonora de la Myle lät troligen ca 1790 uppföra huvudbyggnaden, som senare flyttades till museet. Den äldsta avbildningen av gården är en tuschlavering av F.L. de la Myle från år 1796. I början av 1800-talet bytte gården ägare i snabb takt, i slutet av århundradet ägdes den av samma släkt och såldes till sist till en bondesläkt. Då man inte längre hade användning för huvudbyggnaden såldes den till museet och man flyttade den till Fölisön år 1926.

Huvudbyggnadens mittparti består av två våningar. Planen över bottenvåningen följer Carl Wijnblads mönsterritningar, vilka publicerades 1755. Fasaden har två entréer, vilket var sällsynt vid den tiden. Farstukvistar fanns inte. Från farsturna gick trappor till övre våningen. I byggnaden finns tre salar, kök och nio andra rum.

Inredningen

På Fölisön har väggarna i matsalen och i nedre våningens hörnsal klätts med gustavianska tygtapeter, som kommer från Olkkala gård i Vihtis. Salarna och sovrummet i nedre våningen, fruns rum och godsägarens rum har inretts i 1700-tals stil. Inredningen härstammar från olika gårdar. Nedre våningens hörnrum har inretts till förmak i biedermeierstil och övre våningens gästrum har försetts med biedermeier- eller nyrokokomöbler. Det stora köket på Kahiluoto med sin väldiga ugn påminner om bondstugor. Kökets öppna hyllor hör till den ursprungliga inredningen.

Elimäen huvimajaKuva: Anna Haverinen (2009)

Lusthuset

På Fölisön har ett lusthus placerats i parken bakom huvudbyggnaden från Kahiluoto gård. Det kommer från Moisio herrgård i Elimä. Lusthuset i empirestil har byggts efter C.L.Engels ritningar från ca år 1830. Gården ägdes på den tiden av major Henrik Johan af Forselles.

Lusthuset består av ett fyrkantigt rum av stock med vågrät brädfodring. Ingången finns mitt på långväggen och framför denna en halvrund veranda, vars tak bärs upp av fyra doriska pelare. Verandans fris har tandsnitts- och kransdekor. Lusthuset har takdekorationer med skålmotiv. Lusthusets ytterväggar är ljusgråa, dekoren är vit. Innerväggarna är gula och dörrarna och verandans bänkar är bruna.