Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishVigselceremonier i Karuna kyrka


Bokningar tel. 0295 33 6358
Kyrkans bokningsavgift är 275 €

Kontaktuppgifter
Fölisö friluftsmuseum
PB 913
00101 HELSINGFORS

Karuna kyrka är synnerligen populär som vigselkyrka men eftersom kyrkan även är en museibyggnad finns vissa begränsningar vad gäller dess bruk.
Nedan finns det en lista med viktiga saker som är bra att komma ihåg vid planeringen av ceremonin:

Karuna kyrka öppnas för allmänheten den 15.5. Därefter är kyrkan dagligen öppen, så då kan man inom ramen för öppethållningstiderna på förhand bekanta sig med kyrkan. Om man vill besöka kyrkan vid någon annan tidpunkt bör man på förhand komma överens om detta med museet och då debiteras också en avgift för öppethållningen.

Karuna kyrka rymmer ca 150 personer, läktarna är inte i bruk.

I kyrkan finns det en elorgel på altarets högra sida.
Karunan kirkko ja tapuli kesälläKuva: Anna Haverinen (2009)


Arrangören bör komma överens om vigselförrättningen med prästen och organisten. I första hand lönar det sig att vända sig till den egna församlingen.

Vid tillställningen finns museivaktmästaren på plats och denne tar hand om att dörrarna öppnas och stängs vid behov under ceremonin.

I kyrkan finns det naturblommor i två vaser på altaret. Till tillställningar kan man till altaret ta med sig blommor efter egen smak. Det är inte tillåtet att fästa dekorationer på till exempel kyrkbänkarna eftersom fukt- och fastsättningsskador kan uppkomma. På grund av brandfaran är det inte tillåtet att ha levande ljus i kyrkan.

Vi rekommenderar att man kastar ris någon annanstans än på kyrkans gård.

Det lönar sig att informera inbjudna gäster om att det bara finns ett fåtal parkeringsplatser på fastlandet, nära bron till Fölisön.

Det råder körförbud på Fölisön.
Karunan kirkko kesälläKuva: Anna Haverinen (2009)