Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishKonservering


Föremålskonservering (kemiska laboratoriet)

Konserveringsverksamheten inleddes på Nationalmuseet i slutet av 1800-talet med konservering av arkeologiska fynd på det kemiska laboratoriet. Konservering och undersökning av arkeologiska jordfynd utgör en central del av föremålskonserveringen även idag. Dessutom behandlas ett omfattande spektrum av kulturhistoriska föremål av varierande material vid föremålskonserveringen.

Maasta museoon - arkeologisten materiaalien vaurioituminen maaperässä ja käsittely kentällä
(Från jord till museum - skador på arkeologiska material i jordmånen och behandling av dem på fältet) (Pdf-fil på finska)

Möbelkonservering 

I möbelkonservatorns uppgifter ingår att lösa olika konserveringsproblem i anknytning till strukturer och ytbehandlingar på möbler och träföremål.

Papperskonservering

Papperskonserveringens ansvarsområde omfattar bl.a. olika föremål av papper och konstverk som gjorts på papper med olika tekniker, teckningar och trycksaker samt nya och gamla ramar, stödstrukturer och skyddsmaterial på dem.

Konstkonservering

Konstkonserveringens ansvarsområde omfattar målningar och skulpturer som ingår i samlingarna, deras stöd- och skyddsstrukturer samt de dekorativa ramarna på konstverken.

Vid konserveringen fokuserar man i första hand på att bevara konstverkens ursprunglighet, bland annat genom att konservera lack-, färg- och undermålningslager samt strukturer.

Textilkonservering

I textilkonservatorns arbetsuppgifter ingår konservering av olika textilier och föremål som består av flera material och däribland delvis av textil. Detta förutsätter omfattande kännedom om material, strukturer och skadefaktorer.

Tuoli 250 x
KM 26069:236c
Länstol av mahogny, stolmakarmästaren Melchior Lundberg den yngre, Stockholm 1808-1811.

paperi 250 x
KM 5978:3.11
Teckning av ståndspersoner från slutet av 1700-talet.Miekka 250 x
Svärd från den sena vikingatiden från Lieto. Svärdsfästet belagt med silverskivor och smyckat i rundjurs
stil.


Tekstiili 250 x
KM 7642:1
Sankt Göran i färd med att slå ihjäl en drake. (Klicka för att öppna en större bild.)


Taide 250 x

KM 84039:2
Joseph Grassi, Porträtt av Vilhelmine, hertiginnan av Sagan, 1799. En detalj under konserveringen.