Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishNationalmuseets tillfälliga utställningarCome to Finland - turism affischutställning, 17.2. -28.5.2017
Arktiska andan, 3.3–31.12.2017
Inspiration is here, 12.5.-27.8.2017
Det offentliga och det dolda Finland 16.6. - 14.1.2018


Come-to-finland-927-x-348-


Come to Finland

17.2. -28.5.2017

Utställningen Come to Finland - Lockropen från paradiset som öppnar den 17 februari i Nationalmuseet berättar om hur Finland marknadsfördes internationellt före och efter självständigheten. Reseaffischer och sloganer skapade en bild av ett paradis, där man både hade möjligheten att uppleva den orörda naturens förtrollning och dessutom fick bekanta sig med Finlands progressiva, internationella och öppna samhälle.

För decennier sedan fungerade reseaffischerna som en tidig form av internet, och det var genom dem som man kunde sprida sitt meddelande runtom världen. Äventyrslystna europeer och amerikaner lockades med hjälp av vackra bilder och lockande sloganer att besöka det oerhört avlägsna Finland för att uppleva något nytt.

Samtidigt får vi stifta bekantskap med några kända och ett flertal mindre kända affischkonstnärer genom att deras insats för att rita in drömdestinationen Finland på världskartan lyfts upp. Nationalmuseet har dessutom tagit fram reserelaterat material och souvenirer. Kanske de ger oss en känsla av händelser eller platser, som vi någon gång hört om eller som vi någon gång besökt?

Vid utställningen visas ungefär 100 vintage-affischer, alla i sina autentiska originaltryck. Därtill ställs affischer ut som moderna grafiker och konstnärer skapat för denna utställning – bilder som reflekterar deras syn på och upplevelse av dagens Finland. Till helheten hör dessutom en affischtävling riktad till allmänheten, vars fem vinnare också ställs ut i utställningen.

Come to Finland-utställningen öppnar för Nationalmuseets del det självständiga Finlands 100-årsjubileum. Under årets gång kommer museets utställningar att ha som tema att granska finländskhet och Finlands historia ur nya och överraskande synvinklar.

Tack till Come to Finland för samarbetet.

KM arktisenhenki SWE


Arktiska andan

3.3–31.12.2017, i Nationalmuseets pop up-lokal


Utställningen som öppnas i mars återspeglar kontinuiteten och förändringen i kulturerna och levnadsförhållandena för de arktiska ursprungsfolken. Utställningen omfattar en samling konstverk av nutidskonstnärer som representerar arktiska folk. Verken tangerar och kommenterar både traditionella och moderna teman.

Vid sidan om konstverk får man också se föremål ur Kulturernas museums gamla samlingar (Alaska, Grönland).  Arktiska andan väcker intresse för de stora frågorna, såsom förändringen av naturen och i levnadsförhållandena. Den externa påverkan har sedan 1800-talet påskyndat förändringen av de nordliga folkens levnadssätt och kulturer och nu förändrar klimatuppvärmningen även miljön i snabb takt. Förutom det arktiska området påverkas hela världen när glaciärerna och permafrosten smälter undan.

Utställningen pågår i Nationalmuseets pop up-lokal den 3.3–31.12.2017.


KM inspirationishere 927x348


Inspiration is here!

12.5.-27.8.2017 i Nationalmuseets pop up-lokal


Fem finländska designer blev inspirerade av Nationalmuseet och historien, vilket resulterade i Nationalmuseets egen kollektion, Kansallismuseo Collection. Produkterna i kollektionen är omtolkningar av historiska föremål. Även produkternas material skakar hand med traditionen. Kollektionen får en egen utställning i Nationalmuseets pop up-lokal 12.5–27.8.2017.


Johanna Gullichsen
, Mari Isopahkala, Katriina Nuutinen, Julia Männistö samt Alisa Närvänen och Elina Peltonen från duon ensæmble har blivit inspirerade av den finländska folktraditionen, Nationalmuseets utställningar och dess samlingar. De förhistoriska föremålen har omvandlats till schalmönster och de finsk-ugriska folktraditionerna till en anteckningsbok. Bland produkterna finns även en omtolkning av näverkonten och en ring där den glittrande diamanten har ersatts med något mycket viktigare för oss finländare: en bit renpäls.

Planeringen av utställningen öser ur museivärlden: bortglömda skatter i Nationalmuseets samlingar tjänar som utställningskonstruktioner, vilket gör utställningen till en rolig omtolkning av museet och av att visa upp olika saker på museer.

Kollektionen har tillverkats i samarbete med projektet Helsinki New och Juni Communication @ Production.

KM julkinen  927x348px swe