Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishUtställningar


 

Den nya permanenta utställningen öppnades i juni 2015

 

Olofsborgs nya permanenta utställning presenterar slottets historia bl.a. genom 3D miniatyrmodeller och andra föremål. Slottets presentationsfilm berättar om livet i slottet under olika perioder.  


Det är möjligt att besöka den permanenta utställningen med rullstol och rullator. Tillgänglighet är i fokus på utställningen: med hjälp av presentationsfilmen kan besökare med nedsatt rörlighet utforska slottets övre våningar och deras historia. Föremålen som får beröras öppnar utställningen speciellt för synskadade. 


Utställningens texter finns att få i punktskrift vid biljettkassan. 


 

Perusnäyttely
Olofsborgs nya permanenta utställning. Foto: Nationalmuseum.

Verkstad "Lillhertigens sal" för barn och barnasinnade


I "Lillhertigens sal" kan barn och även vuxna leva sig in i livet på slottet bl.a. duka fogdens bord med traditionella kärl och maträtter, klä på sig periodens kläder eller soldats utrustningar, bygga historiska kartpussel, bygga ett eget slot av träklossar, väva med vävstol och leka med "dockhuset" som liknar slottets torn.


Verkstaden kan besökas när den är öppen och då finns ledaren på plats.

Verkstaden är öppen dagligen 10 juni - 14 augusti 2017 mellan klockan 11.00-17.15 och på sensommaren 19 - 28 augusti 2017 bara på helgerna mellan klockan 11.00 - 15.15. 


Verkstaden är även öppen under olika evenemang äret runt.  Verkstad "Lillhertigens sal". Foto: Nationalmuseum/Risto Hämäläinen.

Verkstad "Lillhertigens sal". Foto: Nationalmuseum/Risto Hämäläinen.

Utställning om Olofsborgs historia

"Om murarna kunde berätta - borgens historia i urval"

 

Utställningen berättar om borgens användning i försvarssyfte och livet innanför murarna. Utställningstavlorna finns både inomhus längs den guidade rundturen samt på gårdarna och kanonbatterierna.

Utställningstavlorna berättar om de aspekter av borgens försvar och vardagsliv som har hört till respektive utrymme. Borgens alla delar och utrymmen har ursprungligen byggts uttryckligen för militära ändamål. Med olika försvarsanläggningar förstärktes borgen mot fienden. Förutom detta behövde man sörja för vardagen med mat, dryck och boende för borgfolket.

Tavlorna har korta texter på finska, svenska, engelska och ryska. Illustrationerna har sammanställts med hjälp av uppmätningsritningar, Olaus Magnus bokverk från 1500-talet "Historia om de nordiska folken", samt borgens arkeologiska fynd.

Bredvid miniatyrmodellen av dagens Olofsborg finns nu 3D-tolkningar av borgens tre historiska skeden.


Välkommen med på rundtur!
Olavinlinnasta löydettyjä tykinkuulia.