Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishUtställningar


Huvudutställning Polstjärnan, Södra korset


Museets huvudutställning Polstjärnan, Södra korset presenterar sjöfartens historia enligt olika teman. Huvudteman är sjöfarare, sjöhandel, fartyg, passagerartrafik, navigering och vår vintersjöfart, en specialitet här i norr.

Över tusen föremål är med i utställningen. Med hjälp av bl.a. vrakfynd kan vi berätta om sjölivets fest och vardag i det förgångna. På utställningen visas både föremål från 1600-talet, vilka den vanliga sjömannen har använt, och kärl från 1700-talet från Meissens porslinsfabrik vilka varit på väg till aristokratin i S:t Petersburg. Bl.a. en passagerarhytt från fartyget Finnjet och andra föremål som hör till resandet berättar om sjöfartens närhistoria. Bl.a. en passagerarhytt från fartyget Finnjet och andra föremål som hör till resandet berättar om sjöfartens närhistoria. Finnjet, som byggdes färdigt år 1977, väntar nu på att bli skrotad i Indien. Utställningen presenterar också Kimmo Kaivantos oljemålning med 20 delar, "Suomalaisia kuvia" (Finska bilder) från 1977, som tidigare var uppställd i Finnjets trappuppgång. Museibesökare kan bekanta sig med dagens sjöfart t.ex. genom att se på filmer som visar hur de anställdas vardag ser ut på passagerarfärjan Silja Serenade.

Att bjuda publiken på upplevelser och aktiviteter står i centrum i den nya huvudutställningen. Utöver äkta föremål, bild och text bjuder museet på film, ljud samt olika verksamheter. Besökaren kan t.ex. pröva på att hissa segel, öva sig i att göra knopar, känna lukten av varor som transporterats på haven, se på film eller uppleva stämningen i skansen.
Oikealla iso puinen peräsinkoriste, vasemmalla näyttelyteksti ja purjelaivojen kuvia. Kuva: Anne Ala-Pöllänen (2008)

Foto: Markku Haverinen.

Små skepp, stora berättelser