Kansallismuseo tunnus

Museibutiken  |  Media service  |  Kontaktuppgifter  |  Respons

Suomeksi  |  In EnglishKM pyhatpakanat 923x3453


Utställningar

Helgon och hedningar – bilder av mänskligheten

28.4.-17.12.2017


Vad uppstår när medeltiden möter nutidskonsten? De unika medeltida träskulpturerna ur Nationalmuseets samlingar får på Tavastehus slott sällskap av tre moderna skulptörers verk, som kombinerar den skickliga träsnideritraditionen med konstnärernas egna tolkningar av mänsklighet.

De medeltida verken får en ny betydelse när de speglas mot de moderna skulpturerna – och vice versa.  En del av verken ställs ut för första gången, och vissa är helt nya verk som skapats specifikt för denna utställning.

Mia Hamari, Maija Helasvuo och Tapani Kokko är skulptörer, som använder trä som material för sin traditionella men ändå originella konst. Att avbilda människor är också viktigt för dem alla tre.

Det som de medeltida skulpturerna och de moderna verken har gemensamt är förutom materialet, trä, det gedigna hantverket samt de tidlösa mänskliga temana: kärlek, födelse, moderskap, lidande, död, förlust, sorg, förgänglighet, makt och styrka. Vissa av beröringspunkterna mellan verken har medvetet valts av konstnärerna, medan andra är omedvetna.

I utställningen möts träskulpturerna, tiden och betraktaren och skapar tillsammans en unik upplevelse. De medeltida skulpturerna och de moderna verken för en sorts dialog; båda representerar såväl helighet som jordisk och tidlös mänsklighet. Vad ser du?

En hednisk kyrka på slottets innergård
Tapani Kokkos Pakanakirkko (’Hednakyrka’), som skapats speciellt för utställningen, är en del av utställningen och visas på slottets innergård.

Utställningen hör ihop med en finskspråkig publikation: Pyhät ja pakanat - ihmisyyden kuvia (’Helgon och hedningar – bilder av mänskligheten’) Publikationen säljs i museibutiken på Tavastehus slott.

Guidningar för allmänheten i utställningen:
     
                               
Under 1.6.-30.6.2017 varje dag:                                    
kl. 13 på finska

Under 1.7.-14.8.2017 varje dag:
kl.13 på finska
kl. 15 på engelska


Guidningen tar c. 45 minuter och börjar i utställningsrum i slottets 2:a våningen. Guidningen ingår i inträdesbiljetten 9 / 4,50 €. Dessa allmänna guidningar kan inte bokas i förväg.

Guidningar för grupper till Helgon och hedningar -utställningen:

•Grupper kan boka guidningar till Helgon och hedningar -utställningen, pris 70 € + inträdesbiljetter 9 / 7 / 4,50 €
•Guidningar for skolelevsgrupper 25 € + inträdesbiljetter 3 €

Bokningar: tfn. 0295 33 6932, hameenlinna@kansallismuseo.fi


Puumorsian ETU Jussi Tiainen  Mummo itse kolmantena (iso tiedosto)
Tapani Kokko: Puumorsian                  Maija Helasvuo: Mummo itse kolmantena       HURTTA JA HYSTERIA 2016
Mia Hamari: Hurtta, Hysteria


 

Basutställningar

Teglets historia

Medeltida kyrkokonst

Restaurering
 paalinna 300