Katakle Benin Presidence Benin
Cotonoussa, Beninissä, sijatsevassa La Marinan palatsissa 13.5.2025 järjestettyyn seremoniaan osallistuivat Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila (vas.), tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie, Beninin kulttuuriministeri Jean Michel Abimbola ja Beninin museon työntekijä. Suomen kansallismuseon Beninin tasavallalle palauttama kataklè etualalla. Kuva: Présidence du Bénin

Suomen kansallismuseo luovutti kuninkaallisen kataklèn Beninin tasavallalle

Kokoelmat, Museot

Beninin pääkaupungissa Cotonoussa järjestettiin eilen 13.5.2025 seremoniallinen tilaisuus, jossa Suomen kansallismuseo palautti Beninille puisen, kolmijalkaisen kuninkaallisen seremoniaistuimen. Tilaisuuden merkityksellisyyttä lisää se, että kataklè-istuin on yksi 27 esineestä, joista muut Ranska palautti Beniniin vuonna 2021.

Tilaisuuteen Beninissä osallistuivat Suomesta tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie sekä Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila ja erikoistutkija Pilvi Vainonen. Seremonian yhteyteen oli järjestetty myös maidenvälisiä keskustelutilaisuuksia sekä suomalaisen yritysvaltuuskunnan vierailu.

“Kataklèn palautus vietiin juhlavaan päätökseen erinomaisessa yhteistyössä Beninin viranomaisten kanssa. Repatriaation suuri merkitys kävi prosessin aikana hyvin selväksi”, toteaa Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila. Seremonian jälkeen Anttila tapasi Beninin presidentti Patrice Talonin.

Tiistaina iltapäivällä Anttila ja Vainonen pitivät esitykset Sèmè City -innovaatiokeskuksessa järjestetyssä seminaarissa, jossa yleisönä oli opiskelijoita ja tutkimusyhteisöä. Seminaari käsitteli kulttuuriesineiden provenienssin eli omistajahistorian tutkimusta ja Afrikan ryöstettyjen kulttuuriesineiden liikkumista.

Kulttuuriperintö kansallisen identiteetin ja diplomatian keskiössä

Kataklèn palauttaminen Beniniin on viime vuosien ajalta neljäs Suomen kansallismuseon tekemä kansainvälisesti merkittävä kulttuuriperinnön palauttaminen eli repatriaatio. Kulttuuriperinnön omistajuus ja palauttaminen joko konkreettisesti, digitaalisesti tai muulla tavoin alkuperäisten omistajien jälkeläisille on kansainvälisen museokentän ajankohtaisimpia kysymyksiä.

Aineellisella ja aineettomalla kulttuuriperinnöllä on mittaamattoman arvokas merkitys yksilöiden ja yhteisöjen identiteetille, hyvinvoinnille ja jatkuvuudelle.

“Beninissä halutaan aktiivisesti vahvistaa historian, kulttuurin ja kulttuuriperinnön roolia niin kansallisen identiteetin ja omakuvan vahvistajana, kuin valtion kansainvälisen profiilin rakentajanakin. Kataklèn myötä Beniniin palautuivat tarinat monipolviselta matkalta, myös ripaus Suomea ja pitkäjänteistä museo-osaamistamme. Palautus olikin koskettava tilaisuus myös Suomen kansallismuseon näkökulmasta”, kuvailee Elina Anttila.

Kataklè tuli Suomeen kokoelmavaihdossa Ranskasta

Nyt palautettu kolmijalkainen, puinen kataklè oli yksi 27 esineestä, jotka Ranskan valloittajajoukkoja johtanut eversti Dodds ryösti Dahomeyn kuningaskunnan kuninkaanpalatsista vuonna 1892. Ranska palautti muut esineet marraskuussa 2021. Nyt Suomen palauttama kataklè-istuin oli siirretty Ranskan Musée de l'Hommesta Suomen kansallismuseon etnografiseen kokoelmaan vuonna 1939 kokoelmavaihdon yhteydessä.