Historiaa helposti

Historia ei ole vain vuosilukuja, esineitä tai ulkolukua. Entisajan elämään voi tutustua lapsen kanssa leikkien ja liikkuen. Millaisia taitoja ennen tarvittiin?

Historiaa helposti

Entisajan elämään voi tutustua lapsen kanssa leikkien ja liikkuen. Tälle sivustolle on koottu materiaalia, jonka avulla niin kodeissa, päiväkodeissa, leikkipuistoissa kuin kouluissa voidaan harjoitella erilaisia taitoja ja tutustua menneisyyteen.

Liikettä ja leikkiä historian parissa

Millaisia taitoja valtakunnan hallitsija tarvitsee? Entä talonrakentaja tai tehdastyöläinen? Mitä voi kohdata maatilalla? Lähde liikunnalliselle seikkailulle historiaan liikunnanohjaaja Johanna Luttisen matkassa.

Katso Liikkuen ja leikkien historiaan -videoita tästä.

Videot sopivat taukojumpaksi kotiin, historiaan tutustumiseksi päiväkoteihin ja leikkipuistoihin ja makupaloiksi alkuopetuksen oppilaille.

Vapaaehtoisia tehtäviä videoihin

Maatilajumppa

Hevonen on ollut tärkeä eläin ennen vanhaan. Hevosella pääsi nopeasti paikasta toiseen ja ennen traktoria sitä tarvittiin maatilan töissä apuna. Tee maatilajumppa ja eläydy entisajan maatilan elämää. Katso myös kuva entisajan pihapiiristä ja koeta löytää kuvaan eksyneet nykyajan asiat!

Maatilajumppa-video
Pihapiiri-tehtävä

Keisarijumppa

Kuninkaat, kuningattaret ja keisarit hallitsivat Suomea kauan sitten. Hallitsijasta maalattiin muotokuvia ja hänellä oli upea valtaistuin. Tee keisarijumppa ja eläydy keisarien elämään. Voit myös tutustua hallitsijoiden muotokuviin ja piirtää itsestäsi kuvan hallitsijana. Entä mitä sinä säilyttäisit aarrearkussasi – tulosta ja piirrä aarteitasi!

Keisarijumppa-video
Kansallisaarre-tehtävä
Hallitsija-tehtävä 1
Hallitsija-tehtävä 2
Hallitsija-tehtävä 3
Hallitsija-tehtävä 4

Työpäiväjumppa

Suuri osa taloista rakennettiin ennen vanhaan puusta. Puut kaadettiin, vedettiin metsästä hevosen avulla ja veistettiin hirsiksi, joista talo rakennettiin. Tee työpäiväjumppa ja eläydy entisajan elämään. Katso myös kuva entisajan pihapiiristä ja koeta löytää kuvaan eksyneet nykyajan asiat!

Työpäiväjumppa-video
Pihapiiri-tehtävä

Maatilan juhlajumppa

Ihminen on juhlinut aina. Monet juhliin liittyvä tavat ja herkut ovat tuttuja jo isovanhempien ajoilta. Esimerkiksi suomalaisen joulun perinteiset herkut puurosta kinkkuun ovat entisajan juhlaruokia.

Tee maatilan juhlajumppa ja eläydy entisajan juhliin. Katso myös kuva entisajan ruokapöydästä ja koeta löytää kuvaan eksyneet nykyajan asiat!

Maatilan juhlajumppa-video
Pitopöytä-tehtävä