Historiaa helposti

Historia ei ole vain vuosilukuja, esineitä tai ulkolukua. Entisajan elämään voi tutustua lapsen kanssa leikkien, liikkuen ja taiteillen. Tälle sivustolle on koottu materiaalia, jonka avulla niin kodeissa, päiväkodeissa, leikkipuistoissa kuin kouluissa voidaan harjoitella erilaisia taitoja ja tutustua menneisyyteen.

Liikettä ja leikkiä historian parissa

Millaisia taitoja valtakunnan hallitsija tarvitsee? Entä talonrakentaja tai tehdastyöläinen? Lähde liikunnalliselle seikkailulle historiaan liikunnanohjaaja Johanna Luttisen matkassa. Videot sopivat taukojumpaksi kotiin, historiaan tutustumiseksi päiväkoteihin ja leikkipuistoihin ja makupaloiksi alkuopetuksen oppilaille.

Katso Liikkuen ja leikkien historiaan -videoita tästä.


Maatilajumppa

Hevonen on ollut tärkeä eläin ennen vanhaan. Hevosella pääsi nopeasti paikasta toiseen ja ennen traktoria sitä tarvittiin maatilan töissä apuna.

Tee maatilajumppa ja eläydy entisajan maatilan elämään: Maatilajumppa-video

Katso kuva entisajan pihapiiristä: löydätkö kuvaan eksyneet nykyajan esineet? Pihapiiri-tehtävä

Keisarijumppa

Kuninkaat, kuningattaret ja keisarit hallitsivat Suomea kauan sitten. Hallitsijasta maalattiin muotokuvia ja hänellä oli upea valtaistuin.


Tee keisarijumppa ja eläydy keisarien elämään: Keisarijumppa-video

Voit myös tutustua hallitsijoiden muotokuviin ja piirtää itsestäsi kuvan hallitsijana. Entä mitä sinä säilyttäisit aarrearkussasi – tulosta ja piirrä aarteitasi!

Kansallisaarre-tehtävä
Hallitsija-tehtävä 1
Hallitsija-tehtävä 2
Hallitsija-tehtävä 3
Hallitsija-tehtävä 4

Työpäiväjumppa

Suuri osa taloista rakennettiin ennen vanhaan puusta. Puut kaadettiin, vedettiin metsästä hevosen avulla ja veistettiin hirsiksi, joista talo rakennettiin.

Tee työpäiväjumppa: Työpäiväjumppa-video

Maatilan juhlajumppa

Monet juhliin liittyvä tavat ja herkut ovat tuttuja jo isovanhempien ajoilta. Esimerkiksi suomalaisen joulun perinteiset herkut puurosta kinkkuun ovat entisajan juhlaruokia.

Tee maatilan juhlajumppa ja eläydy entisajan juhliin: Maatilan juhlajumppa-video

Katso kuva entisajan ruokapöydästä ja etsi kuvaan eksyneet nykyaikaiset ruuat: Pitopöytä-tehtävä

Merihirviöitä loruina ja itse taiteillen!

Tutustu Suomen merimuseon Merimonsterit-näyttelyn merihirviöihin.

Kuuntele loruja ja askartele oma merihirviökirja!