Kulttuuriperintö ja Kalevala

Kulttuuriperintö on sukupolvelta toiselle siirtyviä tietoja, taitoja ja tapoja.

KALEVALAN TAUSTAT JA TARINAT

Kalevala on Suomen kansalliseepos eli runomuotoon kirjoitettu teos. Teos kertoo maailman synnystä sekä Kalevalan ja Pohjolan kansojen välisistä tapahtumista. Teoksen on koonnut Elias Lönnrot suomalais-karjalaisten kansanrunojen perusteella. Kalevalalla on ollut suuri merkitys suomalaisen kansallistunteen luojana ja se on vaikuttanut paljon sekä tieteessä että taiteessa.

Muistatko nähneesi Kansallismuseon katossa Kalevala-aiheiset freskot eli maalaukset?
Katso video-opastukselta Kalevalan taustat ja tarinat.

1.-2. lk

Avaa ja tulosta kuvabingo.
Seuraa opastusta tarkasti ja yritä huomata bingossa olevat yksityiskohdat näyttelystä. Piirrä rasti kuvan päälle aina, kun huomaat kuvan opastusvideossa. Missä vaiheessa opastusta löydät neljän kuvan suoran?


3.-6. lk

Moni taiteilija on maalannut Kalevalan inspiroimia töitä. Esimerkiksi taiteilija Don Rosa on tehnyt Kalevalasta Ankkalinna-version ja kirjailija Mauri Kunnas Koiramäki-version.

Piirrä, maalaa tai askartele videossa näkyvistä Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-maalauksista oma versiosi.


7.-9. lk ja 2. oppiaste

Inspiraationa Kalevala

Tutki ja etsi kotoa tai verkosta Kalevalasta innoitusta saaneita teoksia. Ketkä kaikki taiteilijat ovat tehneet oman versionsa Gallen-Kallelan alkuperäisistä maalauksista? Miten muutoin Kalevalan kuvastoa on hyödynnetty esimerkiksi musiikissa ja kuvataiteessa? Ota kuva tai kuvakaappaus löytämistäsi tuloksista.


Kalevala tuotteina ja tuotemerkkeinä

Versio 1

Kalevalalla sanotaan olevan suuri merkitys suomalaisen kansallistunteen luojana ja sen kerrotaan vaikuttaneen paljon tieteessä ja taiteessa.

Mieti, tutki ja etsi lähiympäristöstäsi ja suomalaisesta yhteiskunnasta Kalevalan mukaan nimettyjä katuja ja kaupunginosia. Voit käyttää apuna muun muassa Googlen karttahakupalvelua verkossa. Jos et muista Kalevalan hahmoja, voit tarkistaa asian Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivuilta. Ota kuvakaappaus tai kirjoita ylös, mistä päin Suomea löysit Kalevala-teemaisia kaupunginosien tai katujen nimiä.

Versio 2

Kalevalalla sanotaan olleen suuri merkitys suomalaisen kansallistunteen luojana ja sen kerrotaan vaikuttaneen paljon tieteessä ja taiteessa. Kalevalan kantama merkityssisältö on siirtynyt myös yritysmaailmaan. Millaisia Kalevalan inspiroimia nimiä ja tuotemerkkejä löydät? Pohdi, miksi jokin yritys ottaa nimensä inspiraation Kalevalasta. Millaisen mielikuvan esimerkiksi yritys haluaa nimellään luoda? Tutustu Kalevalan tarinoihin verkossa muun muassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivuilla ja mieti nimien luomia merkityksiä.

Valitse yksi löytämäsi tuotenimi ja piirrä miellekartta siitä, millaisia merkityksiä nimellä on Kalevalan tarinoiden pohjalta.