Kokoelmat

Suomen kansallismuseon kokoelmat ovat yhteistä kulttuuriperintöämme, kaikkien kansallisomaisuutta. Ne toimivat yhteisenä muistina ja voimavarana. Kokoelmat kertovat ihmisten elämästä, yhteiskunnasta, tapahtumista ja historiasta. Ne myös inspiroivat, synnyttävät uusia ideoita sekä lisäävät ymmärrystä ja tietoa.

Suomen kansallismuseon kokoelmat

Kansallismuseon kokoelmia on kerätty 1700-luvun lopulta lähtien. Kokoelmat koostuvat eriaikaisista ja alkuaan eri instituutioiden hankkimista aineistoista, jotka yhdistettiin Valtion historialliseksi museoksi vuonna 1893. 1880-luvulta lähtien kokoelmia kerättiin suunnitteilla ollutta kansallismuseota varten.

Suomen kansallismuseon avaamisen 1916 jälkeen kokoelmia on kartutettu suunnitelmallisesti. Ne sisältävät nykyisin rahakammion kokoelmat, historialliset kokoelmat, kansatieteelliset kokoelmat, itsenäisyyden ajan kokoelmat, yleisetnografiset kokoelmat, suomalais-ugrilaiset kokoelmat sekä Suomen merimuseon kokoelmat. Ne muodostavat Suomen laajimmat kulttuurihistorialliset kokoelmat käsittäen noin 550 000 esinettä. Kokoelmia kartutetaan suunnitelmallisesti, aktiivisesti ja myös nykyajan ilmiöitä dokumentoimalla.

Tutustu Suomen kansallismuseon kokoelmiin

Kuukausittain poimimme esittelyyn kokoelmistamme mielenkiintoisen esineen: selaa Kuukauden esineitä

Suomen kansallismuseon kokoelmia voi selata myös FINNA-hakupalvelussa, kurkista FINNAan

Selaa Suomen merimuseon kokoelmien esineiden 3D-malleja

Katso Yle Areenasta tarinoita Suomen kansallismuseon esineistä

Katso esittelyvideoita mm. Hämeen linnan aseista ja Kansallismuseon lasimaalauksista

Merellistä nostalgiaa löydät Suomen merimuseon Flickr-galleriasta

Kevättaivaansinisiä kuvia Suomen kansallismuseon kokoelmista

Kuva 1: Kunniamerkki; Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunta, suurristi miekkojen kera vuodelta 1919.
Kuva 2: Kymmenen markan seteli vuodelta 1986. Rahakammio.
Kuva 3: Miniatyyri 1700-luvun lopulta. Historialliset kokoelmat, Armfeltin kokoelma.