Puuveistokset

Puuveistokset ovat ainutlaatuisia esineitä. Henkilöitä kuvaavat veistokset voivat olla joko korkokuvia, rintakuvia tai esittää koko henkilöä. Vanhimmat museon kokoelmissa olevat puuveistokset ovat keskiaikaisia veistoksia, jotka kuvaavat katolisen uskonnon pyhimyksiä. Osa keskiaikaisista pyhimysveistoksista on tehty Suomessa, mutta monet on tehty Keski-Euroopan alueella. Veistokset kertovat keskiajan kansainvälisyydestä ja kulttuuriyhteyksistä myös täällä Suomessa.

Keskiaikaiset pyhimysveistokset eivät olleet pelkästään taideteoksia, vaan niiden avulla välittyi kristillistä perinnettä ja kertomuksia. Samalla pyhimyksiä kuvaavat veistokset toivat taiteen tavallisen ihmisen ulottuville. Ne olivat värikkäitä ja koristeltuja, toisin kuin monet tavallisen ihmisen arkiesineistä. Veistoksissa on yleensä jokin yksityiskohta, joka liittää sen tiettyyn pyhimykseen tai pyhimyksestä kertovaan tarinaan. Näin pyhimykset sekä niihin liittyvät kristilliset opetukset ja kertomukset tulivat tutuiksi kirkossa käyville ihmisille.

Museon kokoelmissa on myös muita puisia veistoksia, jotka liittyvät uskoon ja uskomiseen. Joistain esineistä on muistiin merkittynä kertomuksia pyhän esineen voimasta ja vaikutuksesta ihmisten elämään. Toisista emme tiedä mitään, ja voimme vain arvailla sen merkitystä tekijälleen. Puuta on käytetty materiaalina pyhien hahmojen kuvaamiseen jo vuosituhansien ajan.

Valitse kuva saadaksesi lisää tietoa