Kalanpyrstöinen ”meren äiti” Sedna on inuitien tärkein henkiolento, meren jumalatar.

Meri

Sanotaan, että meri on elämän kehto, kaiken alku. Maapallon pinta-alasta meren peitossa on noin 70%. Meri erottaa, mutta myös yhdistää. Meret ovat olleet tärkeitä kulkuväyliä vuosituhansien ajan, ja sitä ne ovat tänäkin päivänä. Merta pitkin kulkevat raha ja tavarat - kaikki mikä on tarpeellista ja kaikki mikä on tarpeetonta.

Meren äärellä ihminen on aina pohtinut olemassaoloa, merkityksiä, ääretöntä. Meri on inspiroinut taiteilijoita, runoilijoita, kirjailijoita, seikkailijoita, tutkijoita, tutkimusmatkailijoita. Onko missään ihminen rukoillut jumaliaan hartaammin, kuin tuntemattomien syvyyksien yllä? Yhä vieläkin maailman merissä on syvyyksiä, joita ihminen ei tunne, eliöitä, joita ihminen ei ole koskaan nähnyt, mutta joiden olemassaolon on voinut kuvitella.

Mereen liittyviä esineitä löytyy Suomen kansallismuseon kokoelmista tuhansien vuosien ajalta. Jotkut esineistä on nostettu merestä, jotkut ovat yhä pinnan alla kertomassa kulttuuriperinnöstä, joka yhdistää kaikkia merten rannoilla asuvia.

Valitse kuva saadaksesi lisää tietoa