Kalkki Iijoen kirkosta
Tuntematon kultaseppä, 1625. Korkeus 18 cm.
Kalkki on lahjoitettu Iijoen kirkkoon vuonna 1625. Kalkissa on keskiaikaisia tyylipiirteitä, esimerkiksi sen jalka on goottilaistyylinen. Malja on pyöreäpohjainen, ylöspäin levenevä ja pinnaltaan sileä. Jalka on kuusikulmainen. Hieman litteän noduksen rotulit ovat vinoneliön muotoiset ja niihin on kaiverrettu kirjaimet IESVSS (tai S [Sanctus?] IESVS). Jalusta jakaantuu kuusikaariseksi ruusukkeeksi, jonka syrjässä on painettu koristenauha. Jalkalaatan alareuna on profiloitu. Jalustaan on kiinnitetty pieni valettu ristiinnaulittu, jonka kohdalle jalkaan on kaiverrettu yksinkertainen risti. Jalkalaatta on painunut sisään ja murtunut.
Jalkaan on kaiverrettu Banér-suvun vaakuna ja kirjoitus: HER *SCWANDE* *BANER* j625* *jIO *SOCHEN*. Jalkalaatan reunassa on tunnistamaton lyöty leima, jota on pidetty puumerkkinä.
Kalkin on Iijoen kirkkoon lahjoittanut valtaneuvos Svante Banér (1584–1628) oli syntynyt Djursholmissa Ruotsissa ja kuoli Riikassa, jonka kuvernöörinä hän toimi. Iijoen vapaaherrakunnan, joka oli yksi lukuisista Suomen puolelta 1400–1600-luvuilla aatelisille annetuista läänityksistä, ensimmäinen haltija oli Skoonessa syntynyt Åke Axelsson Tott (1405/7–1477). Svante Banérin jälkeen läänitys siirtyi vuonna 1652 valtaneuvos, vapaaherra Åke Natt och Dagille (1594–1655). Läänitysherrojen yleinen tapa oli lahjoittaa läänityksensä keskuskirkkoon esimerkiksi ehtoollisvälineitä, kynttilänjalkoja, kasukoita tai alttarivaatteita.