Viikinkiaikaiset rahat Suomen löydöissä
Suomesta on löydetty tuhansia viikinkiaikaisia rahoja, joiden tuonti ajoittuu noin 800–1000-luvuille. Suurin osa esihistoriallisista rahoista on peräisin erilaisista kätköistä, mutta rahoja on löydetty myös haudoista sekä yksittäisinä löytöinä. Pohjois-Euroopan ja Suomen viikinkiaikaisista rahalöydöistä merkittävän osan muodostavat itämaiset dirhemit sekä anglosaksiset ja saksalaiset penningit. Suomesta on löydetty myös esimerkiksi muutamia bysanttilaisia, böömiläisiä ja tanskalaisia rahoja.
Varhaisimmat Suomen alueelle tuodut viikinkiaikaiset rahat ovat persialaisia drakhmoja. Drakhmat ovat Suomen löydöissä harvinaisia, ja niitä on löydetty vain Ahvenanmaalta kätköistä. Itämaiset dirhemit ovat jo huomattavasti yleisempiä. Nykyisen Lähi-Idän alueella valmistetut umaijadi- ja abbasididirhemit sekä keskiaasialaiset samanididirhemit ovat tavallisimpia dirhemityyppejä Suomen löytöaineistossa. Dirhemit sisältävät arabian kielistä uskonnollista tekstiä, tiedon lyöntipaikasta ja usein myös lyöttäjästä sekä islamilaiseen ajanlaskuun perustuvan vuosiluvun. Itämaiset rahat painavat keskimäärin noin kahdesta kolmeen grammaan ja ovat halkaisijaltaan noin 20–30 mm.
Itämaisten rahojen tuonnin vähennyttyä 900-luvun puolivälissä Suomen alueelle virtasi yhä enemmän länsipeurooppalaista hopearahaa, erityisesti saksalaisia ja englantilaisia penninkejä. Nämä penningit painavat noin gramman ja ovat halkaisijaltaan keskimäärin 15–20 mm. Englantilaiset rahat voidaan usein ajoittaa tarkasti, sillä niihin on lyöty tiedot lyöttäjästä (hallitsijasta), lyöntipaikasta ja rahamestarista. Rahojen lyöntimallia on myös vaihdettu säännöllisesti noin kuuden vuoden välein. Suomesta on löydetty erityisesti kuningas Ethelred II Neuvottoman (978–1016) ja Knuut Suuren (1016–1035) lyöttämiä rahoja.
Viikinkiaikaisista rahoista vaikeimpia tunnistaa ja ajoittaa ovat saksalaiset rahat. Ne ovat usein huonokuntoisempia kuin englantilaiset penningit, ja niistä tunnetaan tuhansia erilaisia muunnelmia sekä jäljitelmiä. Saksalaisia rahoja on lyöty useissa eri Keski-Euroopan kaupungeissa, ja lyöttäjinä ovat toimineet erityisesti kuninkaat sekä piispat, mutta toisinaan myös esimerkiksi herttuat ja kreivit. Yleisimpiä Suomen alueelta löydettyjä saksalaisia rahoja ovat niin kutsutut puukirkkopenningit, joita valmistettiin erityisesti Pohjoismaiden kanssa käytävää kauppaa varten.
Rahat ovat saapuneet Suomen alueelle kaupankäynnin ja vaihdon seurauksena. Maksaminen on tapahtunut hopean painon mukaan, eli rahan arvo on perustunut sen painoon eikä yksittäisten rahojen määrään. Rahoja on muun muassa halkaistu puolikkaiksi tai neljännesosiksi tarpeen mukaan. Rahoissa on havaittavissa myös muita käyttöjälkiä, kuten taitoksia, halkeamia ja viiltoja. Reiät sekä niitillä kiinnitetyt lenkit tai silmukat kertovat rahojen käytöstä koruina.
Rahoista on aina myös tehty jäljennöksiä tai jäljitelmiä. Vuoden 1000 tienoilla rahaa valmistettiin Skandinaviassa englantilaisten esikuvien mukaisesti. Todennäköisesti myös Suomen alueella on jäljitelty rahoja. Näitä jäljitelmiä ei kuitenkaan ole valmistettu taloudellisen hyödyn tavoittelemiseksi, vaan rahojen käyttöjäljet sekä löytyminen hautakonteksteista viittaavat siihen, että jäljitelmiä on pidetty koruina. Jäljennösten tekijät saattoivat luku-, kieli- ja kirjoitustaidon puuttuessa tehdä tahallisia tai tahattomia virheitä.
Tämän kokonaisuuden on kuratoinut korkeakouluharjoittelija Jasmin Ruotsalainen kesällä 2021.
Valitse kuva saadaksesi lisää tietoa
Bretislav I:n böömiläinen penninki
Jäljennös bysanttilaisesta Basileios II:n ja Konstantinos VIII:n miliaresionista
Riipuksena käytetty bysanttilainen miliaresion
Saksalainen Otto Adelheid penninki
Saksalainen penninki Augsburgista
Sassanidien dynastian aikainen drakhma
Angloskandinaavinen jäljitelmä englantilaisesta penningistä
Knuut Suuren penninki Lundista
Kölnin arkkipiispa Pilgrimin penninki
Keisari Konrad II:n penninki
Englantilainen penninki Barnstaplesta
Knuut Suuren penninki Lincolnista
Englantilainen penninki Yorkista
Englantilainen penninki Lontoosta
Saksalainen penninki Gitteldestä
Saksalainen penninki Dokkumista
Samanidi dirhemi
Otto III:n penninki Mainzista
Otto III:n penninki Kölnistä
Saksalainen penninki Utrechtin kaupungista
Dirhemin jäljitelmä Volga-Bulgarian alueelta
Abbasidi dirhemi
Umaijadi dirhemi
Keskeneräinen dirhemi
Bretislav I:n böömiläinen penninki
Přemyslidin dynastian herttuan Bretislav I:n lyöttämä böömiläinen penninki (ajoitus 1034–1055). Rahan etusivulla on kuva hallitsijasta pukeutuneena viittaan, joka on kiinnitetty hahmon oikealle olkapäälle. Hahmon pitelee lisäksi oikeassa kädessään ristisauvaa. Takasivulla on siipensä auki levittänyt lintu. Takasivun kehäteksti SCS VVENCESLAVS viittaa pyhään Venceslaukseen, Böömin ruhtinaaseen, joka murhattiin ja nousi myöhemmin marttyyrin asemasta pyhimykseksi.
Böömiläiset rahat ovat harvinainen esineryhmä Suomen löydöissä. Tässä esitelty raha on löydetty Valkeakoskelta Sääksmäeltä vuonna 1929 tai 1930 viikinkiaikaisesta kätköstä, joka on sisältänyt arviolta noin 600 rahaa. Tuntematon löytäjä oli myynyt kätkön sisällön Hämeenlinnalaiselle kultasepälle, joka puolestaan oli jakanut rahoja eri tahoille. Kätköstä tunnetaan vain 42 rahaa, jotka on kätketty vuoden 1006 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Jäljennös bysanttilaisesta Basileios II:n ja Konstantinos VIII:n miliaresionista
Tässä esitelty raha on mahdollisesti Suomen alueella valmistettu jäljennös bysanttilaisesta Basileios II:n ja Konstantinos VIII:nen miliaresionista. Näitä jäljennöksiä tunnetaan lähinnä Suomesta ja joitakin Virosta. Yksittäisiä kappaleita on löydetty myös Ruotsista sekä Tanskasta. Suomesta löydetyt bysanttilaiset jäljitelmät imitoivat pääasiassa Basileios II:n ja Konstantinos VIII:nen rahoja. Basileios II:n hallitsi Bysantin valtakuntaa yhdessä veljensä Konstantinos VIII:nen kanssa kuolemaansa asti (vuosina 976–1025). Yksipuolisesti lyödyn rahan etusivulla on risti, jonka vasemmalle puolelle on yritetty jäljentää Basileios II:n kruunattua ja parrakasta hahmoa sekä oikealle puolelle hänen viittaan pukeutuneen veljensä Konstantinos VIII:n rintakuvaa. Rahassa on lisäksi näkyvissä neljä mahdollisesti myöhemmin lyötyä pistettä, jotka on saatettu lisätä rahaan rei’ittämisen yhteydessä. Rahaa on pidetty koruna.
Jäljitelmä on löydetty Turengista vuonna 1832 paikallisella maatilalla tehdyissä kaivaustöissä muutamien hopeaesineiden ja viikinkiaikaisten rahojen sekä toisen bysanttilaisen jäljitelmän lisäksi. Esineet on kätketty 1100-luvulla tai sen jälkeen. Rahat ovat sekoittuneet 1800-luvulla muiden kätkölöytöjen kanssa Helsingin yliopiston raha- ja mitalikokoelmassa. Tässä esitelty jäljitelmä on toinen niistä kahdesta rahasta, jotka voidaan varmuudella yhdistää juuri Janakkalan Turengin kätköön.
Digitaalinen kokoelma
Riipuksena käytetty bysanttilainen miliaresion
Konstantinopolissa (977–989) lyöty Basileios II:n ja hänen veljensä Konstantinos VIII:n bysanttilainen hopearaha eli miliaresion. Rahan etusivulla on risti, jonka vasemmalla puolella on kuvattuna kruunattu ja parrakas Basileios II jalokivin koristellussa puvussa sekä oikealla puolella viittaan pukeutunut kruunattu Konstantinos VIII. Takasivulla on kirjoitusta (kahden hallitsijan nimet). Basileios II:n oli Bysantin keisari ja hän hallitsi Bysantin valtakuntaa yhdessä veljensä kanssa aina kuolemaansa saakka vuoteen 1025. Rahaa on pidetty riipuksena ja siinä on säilynyt hyvin sekä silmukka että kiinnitykseen käytetty niitti. Bysanttilaiset rahat ovat harvinaisia Suomen löydöissä ja suurin osa on rei’itetty, mikä viittaisi siihen, että miliaresioneja on täällä käytetty pääasiassa koruina.
Raha kuuluu Liedon Anttilasta vuonna 1897 löytyneeseen rahakätköön. Saviastian sisään oli kätketty noin 900 viikinkiaikaista rahaa ja muutamia koruja. Rahoista suurimman osan muodostivat saksalaiset penningit (yli 700 rahaa), mutta joukossa oli myös esimerkiksi useita englantilaisia ja muutamia tanskalaisia, itämaisia sekä irlantilaisia rahoja. Esineet on kätketty vuoden 1060 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Saksalainen Otto Adelheid penninki
Raha on Raision Tuomolan viikinkiaikaisesta kätköstä vuonna 1835 löydetty saksalainen Otto Adelheid -penninki. Raha on lyöty alaikäisenä valtaan nousseen kuningas Otto III:n sekä hänen sijaishallitsijanaan toimineen isoäitinsä Adelheidin nimissä (ajoitus 983–1002). Rahan etusivulla on risti, jonka kulmissa ovat kirjaimet O-D-O-D. Takasivulla on kuvattuna puinen kirkko, jonka sisällä on piste ja alareunassa vaakasuuntainen palkki. Otto Adelheid -penninkejä lyötiin Saksissa, ja ne ovat yleisin viikinkiaikainen rahatyyppi Suomen sekä Ruotsin löydöissä. Otto Adelheid -penninkejä on valmistettu aikanaan valtavia määriä eri rahapajoissa, joista päälyöntipaikka on todennäköisesti ollut Goslar. Rahoja on voitu lyödä myös Quedlinburgissa ja Hildensheimissa. Otto Adelheid -penningeistä on myöhemmin tehty jäljitelmiä aina noin vuoteen 1050 asti. Raison Tuomolan kätkön esineet on kätketty 1000-luvun puolivälin jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Saksalainen penninki Augsburgista
Augsburgissa nykyisessä Saksassa Baijerin alueella lyöty penninki. Lyöttäjänä on Augsburgin piispana vuosina 1029–1047 toiminut Eberhard (Eppo) I yhdessä keisari Konrad II:n kanssa. Rahan etusivulla on risti, jonka jokaisen sakaran päässä on yksi piste ja kulmissa kirjaimet K-V-O-И, mitkä viittaavat pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan keisarina vuosina 1024–1039 hallinneeseen Konrad II:een. Takasivulla on kuva viisipilarisesta kirkosta.
Raha kuuluu Kurkijoen Kuuppalan kätköön, joka löydettiin vuonna 1866 vanhan vajan purkamisen yhteydessä. Suurin osa rahoista myytiin, mutta osa päätyi Helsingin yliopiston kokoelmiin ja myöhemmin Kansallismuseon Rahakammioon. Kätkössä on arveltu olleen muutamia satoja rahoja, joista noin 50 tunnetaan. Rahat on kätketty noin vuoden 1050 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Sassanidien dynastian aikainen drakhma
Persialaisia Sassanidien dynastian (noin 224–650 jaa.) aikaisia hopearahoja kutsutaan drakhmoiksi. Nämä rahat pystytään usein ajoittamaan hyvin, sillä niihin on lyöty tiedot rahapajasta sekä lyöntivuodesta vallassa olleen hallitsijan hallituskauden mukaan. Suomen alueelta on löydetty vain muutamia drakhmoja Ahvenanmaalta. Drakhmoja sisältäneet kätköt voidaan ajoittaa noin 800-luvulle ja drakhmat noin vuosiin 559–625. Niiden lyöttäjinä ovat toimineet hallitsijat Khusraw I, Khusraw II tai Hormizd IV.
Tässä esitelty raha on Hormizd IV:n aikainen drahkma, joka on lyöty Kas Ahmadanissa Persiassa (nyk. Iran) hallitsijan neljäntenä hallitusvuonna (582 jaa.). Rahan etusivulla on kuvattuna hallitsijan muotokuva, ja takasivulla keskellä on zarasthustralaisuuden uskon pyhä tuli Atar, jonka molemmilla puolilla ovat papit. Oikealla on lisäksi mainittu rahapajan nimi ja vasemmalla lyöntivuosi.
Drakhma kuuluu Ahvenanmaalta Getasta (Svedjelandetista) ojituksen yhteydessä vuonna 1915 löydettyyn kätköön, joka sisälsi yli 100 rahaa. Kätkössä oli ainakin 14 drakhmaa ja 93 itämaista dirhemiä. Rahat on kätketty vuoden 837 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Angloskandinaavinen jäljitelmä englantilaisesta penningistä
Paimion Sievolasta vuonna 1841 löydetty englantilaisen Long Cross -tyyppisen penningin jäljitelmä. Neliönmuotoisen aihion etusivulla on jäljitelty kuninkaan vasemmalle katsovaa profiilia ja takasivulla pitkää kehätekstiin yltävää kaksoisristiä.
Agloskandinaaviset rahat jäljittelevät tyyliltään englantilaisia penninkejä, ja niitä on lyöty esimerkiksi Sigtunassa ja Lundissa. Tässä esitelty Long Cross -tyyppinen raha on mahdollisesti lyöty Sigtunassa, sillä pajan erityispiirteisiin on kuulunut rahojen lyöminen neliönmuotoisiin aihioihin. Angloskandinaavisilla penningeillä ei välttämättä ollut rahallista arvoa oman lyöntialueensa tai sen lähialueiden ulkopuolella, vaan arvo perustui hopean painoon. Long Cross -tyyppinen penninki on ollut yleisimmin kopioitu englantilainen malli, ja sen kopioiminen on jatkunut pitkään alkuperäisen esikuvansa lyönnin päätyttyä.
Paimion Sievolan kätkö on sisältänyt ainakin 200 rahaa, jotka on kätketty noin vuoden 1030 jälkeen. Nykyään tunnetaan kuitenkin vain 27 rahaa, jotka voidaan yhdistää tähän löytöön. Kätkön löytäjä myi rahat kultasepälle, jonka kautta osa rahoista päätyi keräilijöille ja myöhemmin osana Helsingin yliopiston raha- ja mitalikokoelmaa Kansallismuseon Rahakammion kokoelmiin.
Digitaalinen kokoelma
Knuut Suuren penninki Lundista
Lundissa lyöty tanskalainen penninki (ajoitus 1018–1035). Lyöttäjänä on toiminut Englannin, Norjan ja Tanskan kuningas Knuut Suuri. Rahan etusivulla on risti ja takasivulla kyyhky, joka kuvastaa Pyhää Henkeä. Tullessaan kruunatuksi Tanskan kuninkaaksi vuonna 1018 ryhtyi Knuut Suuri lyöttämään rahaa myös Tanskan alueella esikuvanaan englantilaiset penningit. Knuut Suurta pidetään Tanskan rahalaitoksen perustajana, sillä hän ryhtyi ensimmäisenä systemaattisesti lyöttämään rahaa alueella. Tanskan kaupungeista Lund on ollut tärkein rahanlyöntikeskus, ja suurin osa Suomesta löydetyistä tanskalaisista penningeistä onkin valmistettu juuri Lundissa.
Raha kuuluu Nousiaisten Nikkilästä vuonna 1895 löydettyyn kätköön, joka sisälsi yli 1600 rahaa ja joitakin hopeaesineitä. Merkittävän osan kätkön rahoista muodostavat saksalaiset penningit, joita löydettiin yhteensä yli 1100 kappaletta, mutta joukosta löytyi myös paljon englantilaisia ja skandinaavisia sekä esimerkiksi muutamia italialaisia, irlantilaisia, bysanttilaisia sekä itämaisia rahoja. Kätkössä oli lisäksi koruja, kuten sormuksia ja solkia. Esineet on kätketty noin vuoden 1045 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Kölnin arkkipiispa Pilgrimin penninki
Andernachissa lyöty saksalainen penninki, jonka lyöttäjänä on Kölnin arkkipiispana vuosina 1021-1036 toiminut Pilgrim. Etusivulla on neljä puolikaarta, jotka muodostavat tekstin kanssa ristin. Vaakasuunnassa ovat kirjaimet PILIGR ja pystysuunnassa keskellä kirjaimet IM – VS. Takasivulla on rakennuksen tai portin sisällä viisto risti kahden pisteen välissä.
Köln on ollut tärkeä rahanlyöntikaupunki 900-luvulta lähtien. Kölniläisiä penninkejä tunnetaan monia erilaisia, ja sekä keisarit että arkkipiispat ovat lyöttäneet siellä rahaa. Arkkipiispa Pilgrimin lyöttämät penningit sekä yhteislyönnit keisari Konrad II:n kanssa erilaisine muunnelmineen ovat yleisiä kölniläisiä rahatyyppejä.
Tässä esitelty Pilgrim -penninki kuuluu osaksi vuonna 1929 tai 1930 Valkeakoskelta Selkäsaaresta löydettyä viikinkiaikaista kätköä. Arviolta noin 600 rahaa sisältäneestä kätköstä tunnetaan 42 rahaa, jotka on kätketty vuoden 1006 jälkeen. Tuntematon löytäjä oli myynyt kätkön sisällön hämeenlinnalaiselle kultasepälle, joka puolestaan oli jakanut rahoja eri tahoille.
Digitaalinen kokoelma
Keisari Konrad II:n penninki
Duisburgissa lyöty saksalainen penninki, jonka lyöttäjänä on pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan keisarina vuosina 1024–1039 toiminut Konrad II. Rahan etusivulla on edestäpäin kuvatun kruunua päässään kantavan parrakkaan miehen kasvot. Takasivulla on ristin muodossa teksti DIVS / BVR(G), mikä viittaa lyöntipaikkaan Duisburgiin nykyisessä Saksassa. Ristin kulmissa on lisäksi puolikaaret, joista joka toisen sisällä on lintu ja joka toisen ihmisen kasvot.
Raha kuuluu Hattulan Luurilasta ojituksen yhteydessä vuonna 1906 löydettyyn kätköön, joka sisälsi 126 rahaa. Suurin osa rahoista oli saksalaisia ja itämaisia, mutta joukossa oli myös esimerkiksi muutamia englantilaisia, bysanttilaisia ja böömiläisiä rahoja. Kätköstä löydettiin lisäksi hopeaa, koruja ja helmiä. Esineet on kätketty vuoden 1036 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Englantilainen penninki Barnstaplesta
Barnstaplessa (991–997) lyöty englantilainen penninki, jonka lyöttäjänä on toiminut kuningas Ethelred II Neuvoton ja rahamestarina on ollut Aelfsige. Tätä penninkiä kutsutaan Crux -tyypiksi, sillä sen takasivulla on kaksoisristi, jonka keskellä on piste ja kulmissa kirjaimet C R V X. Takasivun kehätekstissä on kerrottu kenen rahapajassa ja missä raha on lyöty (ÆLFSIGE MO BARDA). Rahan etusivulla on kuvattu kuninkaan vasemmalle katsova profiili, jonka edessä on valtikka. Kehätekstissä lukee Ethelred Englannin kuningas (ÆÐELRED REX ΛNGLOX).
Englantilaisten rahojen lyöntimallit vaihtuivat säännöllisesti noin kuuden vuoden välein, ja siksi niiden ajoittaminen on esimerkiksi saksalaisiin rahoihin verrattuna helpompaa. Ethelred II:n lyöttämät rahat muodostavat keskeisen osan Suomen alueelta löydetyistä viikinkiaikaisista englantilaisista penningeistä. Rahamallien vaihdoksella on ollut merkitystä vain valmistusmaassaan, muualla käytettiin yleisesti myös vanhentuneita rahatyyppejä.
Penninki kuuluu Sysmän Väärämaasta vuonna 1870 löytyneeseen kätköön, joka sisälsi itämaisten, saksalaisten ja englantilaisten rahojen lisäksi koruja. Kätkössä on ollut ainakin 98 rahaa, jotka on kätketty vuoden 1006 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Knuut Suuren penninki Lincolnista
Lincolnissa (1017–1023) lyöty englantilainen penninki, jonka lyöttäjänä on kuningas Knuut Suuri ja rahamestarina on toiminut Leofinc. Rahaa kutsutaan Quatrefoil eli nelilehti tyypiksi sen etu- ja takasivulla olevan apilanlehden muotoisen kehän vuoksi. Takasivun kehätekstissä käy ilmi kenen rahapajassa ja missä penninki on lyöty (LEOFINC MO LINC). Rahan etusivulla on kuninkaan vasemmalle katsova profiili nelilehdenmuotoisen kuvion sisällä ja kehätekstissä lukee CNVT REX ANGLORVM (Knut Englannin kuningas). Takasivulla on kaksoisristi, jonka kulmissa olevat kaaret muodostavat nelilehtikuvion.
Knuut Suuri oli Englannin, Norjan ja Tanskan kuningas, ja hänen lyöttämänsä penningit muodostavat Ethelred II Neuvottoman rahojen lisäksi keskeisen osan Suomen alueelta löydetyistä englantilaisista viikinkiaikaisista rahoista.
Raha kuuluu Nousiaisten Nikkilästä vuonna 1895 löydettyyn kätköön, joka sisälsi yli 1600 rahaa ja muita esineitä. Merkittävän osan kätkön rahoista muodostavat saksalaiset penningit, joita löydettiin yhteensä yli 1100 kappaletta, mutta joukosta löytyi myös paljon englantilaisia ja skandinaavisia sekä esimerkiksi muutamia italialaisia, irlantilaisia, bysanttilaisia sekä itämaisia rahoja. Kätkössä oli lisäksi koruja kuten sormuksia ja solkia. Esineet on kätketty noin vuoden 1045 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Englantilainen penninki Yorkista
Raha on Yorkissa (979–985) lyöty kuningas Ethelred II Neuvottoman penninki. Rahamestarina on toiminut Snacol. Rahan etusivulla on kuvattu oikealle katsovan Ethelred II:n profiili. Etusivun kehätekstissä erottuu heikosti kuninkaan nimi ja titteli ÆÐELRED REX ANGLOX (Ethelred Englannin kuningas). Takasivun kehätekstissä kerrotaan kenen pajassa ja missä raha on lyöty (SNACOL MO EFERVIC). Yorkin kaupungin nimi on muinaisenglanniksi ollut Eoforwīc tai Eoforīc. Takasivu on tyyliltään niin kutsuttu First Hand -tyyppi, jossa on kuvattu oikeanpuoleinen käsi kämmen katsojaan päin, ja kämmenen molemmilla puolilla ovat Alfa- ja Omega-merkit.
Raha kuuluu Sysmän Väärämaasta vuonna 1870 löytyneeseen kätköön, joka sisälsi itämaisten, saksalaisten ja englantilaisten rahojen lisäksi koruja. Rahoja kätkössä on ollut ainakin 98 kappaletta, ja ne on kätketty vuoden 1006 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Englantilainen penninki Lontoosta
Lontoossa (997–1003) lyöty kuningas Ethelred II Neuvottoman penninki. Rahamestarina on toiminut Eadwold. Rahaa kutsutaan Long Cross -tyypiksi, sillä sen takasivulla on kuvattu pitkä kehätekstiin yltävä kaksoisristi, jonka keskellä on piste. Takasivun kehätekstistä käy ilmi kenen mestarin rahapajassa penninki on lyöty ja missä paja on sijainnut EΛDPOLD MO LVN (LUND eli Lontoo). Etusivulla on kuvattu kuninkaan vasemmalle katsova profiili, ja kehätekstissä lukee Ethelred Englannin kuningas ÆÐELRED REX ΛNG (eli ANGLOX).
Penninki kuuluu osaksi vuonna 1897 Liedon Anttilasta löydettyä kätköä. Tuohia sisältäneestä saviastiasta löydettiin noin 900 viikinkiaikaista rahaa sekä koruja. Suurimman osan kätkön rahoista muodostivat saksalaiset penningit, joita oli 773 kappaletta. Englantilaisia rahoja oli 51 ja lisäksi kätkössä oli esimerkiksi muutamia tanskalaisia, skandinaavisia ja bysanttilaisia rahoja. Rahat on kätketty vuoden 1060 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Saksalainen penninki Gitteldestä
Gitteldessä lyöty saksalainen penninki. Raha on Katlenburgin kreivi Dietrich III:n ja Magdeburgin arkkipiispa Hartwig von Sponheimin yhteislyönti (ajoitus 1079–1102). Rahan etusivulla on edestäpäin kuvattu mies, joka pitelee oikeassa kädessään miekkaa, ja jonka vasen käsi on kohotettu kasvojen tasalla mahdollisesti valan vannomisen merkiksi. Takasivulla on kolmitorninen kirkkorakennus.
Raha on löydetty Sallan Kuolajärveltä kiven alta vuonna 1839. Se kuuluu osaksi suurempaa Aatservaisen kätköä, jossa on ollut yli 170 rahan lisäksi koruja, vaaka ja punnuksia. Kätkön esineet on kätketty vuoden 1110 jälkeen. Alueella vieraileva valtion virkamies osti kätkön ja antoi sen Helsingin yliopiston kokoelmiin, mutta 1800-luvun alkupuolella ei löytökokonaisuuksia vielä pidetty yhdessä, vaan esimerkiksi rahoja järjestettiin niiden tyyppien mukaisiin luetteloihin. Tästä syystä osa 1800-luvun rahalöydöistä on sekoittunut toisiinsa.
Digitaalinen kokoelma
Saksalainen penninki Dokkumista
Dokkumissa Friisinmaalla (nyk. Alankomaat) lyöty saksalainen penninki. Lyöttäjänä on Friisinmaan kreivinä vuosina 1038–1057 toiminut Bruno III. Rahan etusivulla on kruunatun Heinrich III:n / Henry III:n oikealle kääntyneet kasvot, joiden edessä on ristisauva. Takasivulla on teksti • BR • VN •. Heinrich III / Henry III oli pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan hallitsija vuosina 1046–1056.
Raha kuuluu Sallan Kuolajärveltä vuonna 1839 ison kiven alta löydettyyn Aatservaisen kätköön, joka sisälsi yli 170 rahaa, koruja, vaa’an sekä 12 punnusta. Esineet on kätketty vuoden 1110 jälkeen. Alueella vieraileva valtion virkamies osti kätkön ja antoi sen Helsingin yliopiston kokoelmiin. Kätkön rahat kuitenkin sekoittuivat pian muihin löytöihin, sillä vielä 1800-luvun alkupuolella ei löytökokonaisuuksia pidetty yhdessä, vaan esimerkiksi rahoja järjestettiin niiden tyyppien mukaisiin luetteloihin.
Digitaalinen kokoelma
Samanidi dirhemi
Raha on Ash-Shashissa (AH 283 / 896 jaa.) nykyisessä Tashkentissa, Uzbekistanissa lyöty Samanidi dynastian aikainen dirhemi. Lyöttäjänä on toiminut hallitsija, emiiri Ismail ibn Ahmad (849–907 jaa.). Samanidien dynastia hallitsi 800-luvun alkuvuosikymmenistä 1000-luvun alkuun saakka suurimmillaan nykyisestä Afganistanista Pakistanin rajalle asti ulottuvaa aluetta.
Rahan etusivulla ovat tiedot lyöttäjästä ja lyöntivuodesta ja keskellä uskontunnustus "Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala". Takasivulla on keskellä sanat "Jumalalle, Muhammed on Jumalan lähettiläs" ja alla kalifin ja hallitsijan nimet. Raha on rei’itetty kahdesta eri kohdasta, joista toisessa on säilynyt kiinnitysniitti sekä silmukka. Rahaa on pidetty koruna. Raha kuuluu vuonna 1870 Sysmän Väärämaasta löydettyyn kätköön, joka on sisältänyt itämaisten rahojen lisäksi myös englantilaisia ja saksalaisia penninkejä sekä muita hopeaesineitä ja koruja. Rahoja kätkössä on ollut ainakin 98 kappaletta ja ne on voitu kätkeä vuoden 1006 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Otto III:n penninki Mainzista
Mainzissa lyöty Saksan kuninkaan ja pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan hallitsijan Otto III:n (983–1002) lyöttämä saksalainen penninki. Rahan etusivulla on risti, jonka jokaisessa kulmassa on piste. Takasivulla on kuva puisesta kirkosta, jonka sisällä on pieni risti. Takasivun kehätekstissä lukee MOGONCIA, mikä viittaa Mainzin latinankieliseen nimeen. Frankenin alueella lyödyt penningit ovat yleisiä rahoja Suomen löydöissä. Puukirkkopenninkejä lyötiin erityisesti Mainzin, Wormsin ja Speyerin pajoissa.
Penninki kuuluu vuonna 1841 Paimion Sievolasta löydettyyn kätköön, joka on sisältänyt ainakin 200 rahaa, jotka on kätketty noin vuoden 1030 jälkeen. Nykyään tunnetaan vain 27 rahaa, jotka voidaan yhdistää tähän kätköön. Kätkön löytäjä myi rahat kultasepälle, jonka kautta osa rahoista päätyi keräilijöille.
Digitaalinen kokoelma
Otto III:n penninki Kölnistä
Kölnissä lyöty saksalainen penninki, jonka lyöttäjänä on toiminut kuningas ja pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan hallitsija Otto III (983–1002). Rahan etusivulla on risti, jonka jokaisessa kulmassa on piste. Takasivulla on näkyvissä merkit Ꞩ ja A sekä teksti COLONIA, joka viittaa Kölnin (latinaksi Colonia) keisarilliseen rahapajaan. Otto III:n lyöttämät kölniläiset rahat ovat hyvin yleisiä Suomen löydöissä. Tämä rahatyyppi on ollut suosittu ja sitä jäljitteleviä rahoja lyötiin paljon.
Raha kuuluu Nousiaisten Nikkilästä vuonna 1895 löydettyyn kätköön yhdessä yli 1600 rahan ja muiden hopeaesineiden kanssa. Merkittävän osan kätkön rahoista muodostavat saksalaiset penningit, joita löydettiin yhteensä yli 1100 kappaletta, mutta joukosta löytyi myös paljon englantilaisia ja skandinaavisia sekä esimerkiksi muutamia italialaisia, irlantilaisia, bysanttilaisia sekä itämaisia rahoja. Kätkössä oli lisäksi koruja kuten sormuksia ja solkia. Esineet on kätketty noin vuoden 1045 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Saksalainen penninki Utrechtin kaupungista
Utrechtin kaupungissa (nyk. Alankomaat) lyöty saksalainen penninki, jonka lyöttäjänä on toiminut Utrechtin piispa Bernold noin vuosina 1027–1054. Rahan etusivulla on kuva pyhästä Martinista, joka pitelee oikeassa kädessään piispansauvaa ja vasemmassa ristisauvaa. Takasivulla on kuva kaupunginmuurista ja teksti TD/IECTV.
Raha kuuluu vuonna 1897 löytyneeseen Liedon Anttilan kätköön. Tuohia sisältäneessä saviastiassa on ollut noin 900 viikinkiaikaista rahaa sekä koruja. Kätkö sisälsi erityisesti saksalaisia (yli 700 rahaa) ja englantilaisia penninkejä, mutta myös esimerkiksi tanskalaisia, bysanttilaisia ja skandinaavisia rahoja. Esineet on kätketty vuoden 1060 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Dirhemin jäljitelmä Volga-Bulgarian alueelta
Volga-Bulgarian alueella Suwarissa (AH 338-347 / 948–959 jaa.) lyöty jäljitelmä Samanididynastian aikaisesta dirhemistä. Lyöttäjänä on toiminut hallitsija Talib b. Ahmad. Rahan etu- ja takasivulla on uskonnollista arabian kielistä tekstiä. Volga-Bulgarian alueelta ei ole hautakirjoituksia lukuun ottamatta säilynyt muita kirjallisia lähteitä, vaan tutkimuksessa käytetään arabialaisia lähdeaineistoja. Suwar ja Bulgar olivat Volga-Bulgarian alueen keskuskaupunkeja, ja onkin mahdollista, että rahoja lyötiin pääasiassa näissä kahdessa kaupungissa. Bulgarin kaupunki oli keskeisten kauppareittien varrella. Volga-Bulgarit elivät Volga ja Kama -jokien vaikutuspiiriin muodostuneessa kauppavaltiossa noin 800-1300-luvuilla.
Raha kuuluu Nousiaisten Nikkilästä vuonna 1895 löydettyyn kätköön, joka sisälsi yli 1600 rahaa ja joitakin hopeaesineitä. Merkittävän osan kätkön rahoista muodostavat saksalaiset penningit, joita löydettiin yhteensä yli 1100 kappaletta, mutta joukosta löytyi myös paljon englantilaisia ja skandinaavisia sekä esimerkiksi muutamia italialaisia, irlantilaisia, bysanttilaisia sekä itämaisia rahoja. Kätkössä oli lisäksi koruja kuten sormuksia ja solkia. Esineet on kätketty noin vuoden 1045 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Abbasidi dirhemi
Raha on al-Muhammadiyassa (AH 161, 778/779 jaa.) nykyisessä Teheranissa, Iranissa lyöty Abbasidi dynastian aikainen hopeinen dirhemi. Lyöttäjänä on toiminut Abbasidien dynastian kalifi al-Mahdi (775–785 jaa.). Abbasidi kalifaatti hallitsi 750-luvulta 1200-luvun puoliväliin saakka kaapattuaan vallan edeltäjiltään Umaijadien kalifaatilta. Persialaistaustaisten Abbasidien hallintoalue ylettyi Egyptistä Niililtä aina Amudaryo-joelle Turkmenistanin ja Uzbekistanin rajalla.
Rahan etusivulla kehätekstissä kerrotaan rahan lyöntipaikka ja lyöntivuosi: ’Jumalan nimeen. Tämä dirhemi on lyöty al-Muhammadiyassa vuonna yksi ja kuusikymmentä ja yksi sataa’. Etusivulla keskellä sekä rahan takasivulla on lisäksi uskonnollista tekstiä. Dirhemeissä on kuva-aiheiden sijasta uskonnollista kirjoitusta. Etusivun tekstissä kerrotaan, että ’ei ole muita jumalia kuin Jumala’ ja ’Hänellä ei ole vertaista’. Takasivulla lukee muun muassa ’Muhammad on Jumalan lähettiläs’, toivotetaan Muhammadille rukouksia ja jumalan siunausta sekä kerrotaan, kuka on toiminut lyöttäjänä (kalifi al-Mahdi).
Raha kuuluu vuonna 1865 Ahvenanmaalta löydettyyn Jomalan Hammaruddan viikinkiaikaiseen kätköön, joka on sisältänyt ainakin 180 rahaa, joista 179 on itämaista dirhemiä ja yksi sassanidien drakhma. Rahat on kätketty vuoden 857 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Umaijadi dirhemi
Tässä esitelty raha on Wasitissa nykyisen Irakin alueella vuonna 122 AH eli noin 739/740 jaa. lyöty Umaijadi dynastian aikainen hopeinen dirhemi. Lyhenne AH (Anno Hijra) tarkoittaa islamilaiseen ajanlaskuun perustuvaa vuosilukua. Lyöttäjänä on toiminut Umaijadien dynastian Damaskoksen kalifaatin kalifi Hisam ibn Abd-al-Malik (724–743 jaa.). Sunni islamilainen Umaijadi kalifaatti hallitsi nykyisen Pohjois-Afrikan, Espanjan ja Lähi-Idän alueita vuodesta 661 vuoteen 750 asti, jolloin hallinnon syrjäytti Abbasidi kalifaattien dynastia.
Dirhemeihin on lyöty kuva-aiheiden sijasta uskonnollista arabian kielistä kirjoitusta. Rahan etusivulla kehätekstissä kerrotaan lyöntipaikka sekä lyöntivuosi: ’Jumalan nimeen. Tämä dirhemi on lyöty Wasitissa vuonna kaksi ja kaksikymmentä ja sata’. Etusivulla kerrotaan, että ’ei ole muita jumalia kuin Jumala’ ja ’Hänellä ei ole vertaista’. Takasivulla lukee muun muassa ’Muhammad on Jumalan lähettiläs’, toivotetaan Muhammadille rukouksia ja jumalan siunausta sekä kerrotaan lyöttäjän nimi (kalifi Hisam ibn Abd-al-Malik).
Raha kuuluu vuonna 1865 Ahvenanmaalta löytyneeseen Jomalan Hammaruddan viikinkiaikaiseen rahakätköön. Kätkö on sisältänyt ainakin 180 rahaa: yhden sassanidien drakhman ja 179 itämaista dirhemiä. Rahat on kätketty vuoden 857 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Keskeneräinen dirhemi
Raha on itämaisen hopearahan eli dirhemin aihio ilman etu- tai takasivua. Rahassa on kuitenkin näkyvillä reunojen kaksoiskehä. Aihio kuuluu Saltvikin Bertbystä vuonna 1876 löydettyyn itämaisia rahoja sisältäneeseen kätköön. Pronssisen kannun sisältä ja ympäriltä löydettiin yli 800 rahaa ja lisäksi yli 100 jäljitelmää, joista osa on tehty samalla meistillä. Itämaisissa rahoissa on molemmin puolin arabian kielistä tekstiä, mutta Bertbyn kätkö sisälsi lisäksi useita tekstittömiä dirhemejä, joihin on lyöty vain reunakehät. Viikingit hakivat Lähi-Idän alueilta hopeaa valtavia määriä eivätkä yksittäiset rahapajat kyenneet vastaamaan kysyntään, siksi rahoja leimattiin myös keskeneräisillä leimasimilla. Pohjoismaissa rahan arvo perustui hopeaan, joten rahojen kirjoituksilla ei ollut merkitystä käytössä. Esineet on kätketty vuoden 874 jälkeen.
Digitaalinen kokoelma
Kokonaisuuden laadinnassa on käytetty seuraavia lähteitä:
Numista. 2021. Numista, a unique platform to learn, collect, swap and share about numismatics. https://en.numista.com/.
Audy, F. 2016. How were Byzantine coins used in Viking-Age Scandinavia? Androshchuk, F., Shepard, J. & White, M. (toim.) Byzantium and the Viking World: 141–168. Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis.
Gutelius, D. 2014. Abbasid Caliphate (750–1258). Clark Northrup, C. (toim.) Encyclopedia of World Trade from Ancient Times to the Present – Volumes 1–4: 1–2. NY: Routledge.
Hawting, G. R. 2000. The First Dynasty of Islam: the Umayyad Caliphate AD 661-750. London: Routledge.
Jankowiak, M. 2021. Classifying and interpreting Viking-Age dirham imitations. Heijne, von, C., Audy, F. & Jankowiak, M. (toim.) Nordic Numismatic Journal 2 (2): 53-76. Stockholm: Nordisk Numismatisk Årsskrift.
Kilger, C. 2011. Hack-Silver, Weights and Coinage: the Anglo-Scandinavian Bullion Coinages and their Use in Late Viking-Age Society. Graham-Campbell, J., Sindbæk, S. & Wiliams, G. (toim.) Silver economies, monetisation and society in Scandinavia, AD 800-1100: 259–280. Aarhus: Aarhus University Press.
Rispling, G. 1989. The Volga Bulgarian imitative coinage of al-Amir Yaltawar ('Barman') and Mikail b. Jafar. Jonsson, K. & Malmer, B. (toim.) Commentationes de Nummis Saeculorum IX-XI. In suecia repertis. Nova Series 6. Stockholm: Royal Academy of Letters History and Antiquities, Stockholm University Numismatic Institute, Central Board of National Antiquities & The Royal Coin Cabinet. London: Spink & Son.
Salmo, H. 1933. Suomesta löydetyt tanskalaiset 1000-luvun rahat. Itkonen, T.I. & Äyräpää, A. (toim.) Suomen museo XL: 22-43. Helsinki: Suomen muinaismuistoyhdistys.
Sarvas, P. 1973. Bysanttilaiset rahat sekä niiden jäljitelmät Suomen 900- ja 1000-lukujen löydöissä. Sarvas, P. & Siiriäinen, A. (toim.) Honos Ella Kivikoski. Suomen muinaismuistoyhdistyksen aikakauskirja 75: 176-186. Helsinki: Suomen muinaismuistoyhdistys.
Talvio, T. 2002. Coins and Coin Finds in Finland AD 800-1200. ISKOS 12. Helsinki: Suomen muinaismuistoyhdistys.
Talvio, T. 2002. Raha Suomessa ennen euroa. Helsinki: Museovirasto.
Zeldovich, M. 2014. Volga Bulgaria. Clark Northrup, C. (toim.) Encyclopedia of World Trade from Ancient Times to the Present – Volumes 1–4: 939–934. NY: Routledge.