Opetus

Linna oppimisympäristönä

Hämeen linna on virikkeellinen ja elävä oppimisympäristö. Linnavierailu täydentää kouluopetusta, ja sen voi hyvin yhdistää useisiin eri oppiaineisiin. Parhaiten linnavierailu tukee historiaan, taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä oppiaineita.

Opastus on vaivattomin tapa tutustua linnaan. Työpajat sisältävät opetuksen ohella käsillä tekemistä ja toimintaa. Linnassa on ympäri vuoden eri teemoilla olevia työpajoja.

Yhteydenotot ja varaukset: puh. 0295 33 6932 tai hameenlinna@kansallismuseo.fi


Koululaisopastukset

Opettaja voi varata ryhmälleen opastuksen Hämeen linnaan etukäteen. Opastus on mielenkiintoinen ja vaivattomin tapa tutustua linnaan.

Opastuksia järjestetään suomeksi koululaisryhmille tasatunnein linnan aukioloaikoina klo 10-16 välillä. Koululaisopastus kestää 45 min ja sen hinta on 4 € / oppilas. Opettajat ja avustajat saavat ilmaisen sisäänpääsyn koululaisryhmän kanssa.


Työpajat koululaisille

Hämeen linnassa järjestetään koululaisryhmille työpajoja etukäteisvarauksesta koulujen lukuvuoden aikana. Työpaja on elämyksellinen tapa oppia ja oivaltaa menneisyyttä. Historialliset tavat ja tekniikat tulevat tutuiksi itse tekemällä.


Kirjurin työpaja

Kirjurin työpaja on elämyksellinen kokonaisuus, joka sopii niin ala- kuin yläkoululaisille. Työpaja aloitetaan tutustumisella keskiaikaisten kirjurien maailmaan Hämeen linnan kirjurin kamarissa. Kamarissa perehdytään kirjurin työtehtäviin ja työkaluihin, kokeillaan styluksella kirjoittamista ja opitaan, miten keskiaikainen kirja sidottiin.

Tutustumisen jälkeen siirrytään tuumasta toimeen ja tehdään autenttinen keskiaikainen sulkakynä. Lisäksi valmistetaan kirjakäärö, johon kukin voi kirjoittaa itse valmistamallaan sulkakynällään ja musteella mieleisensä tekstin.

Yhteen työpajaan mahtuu kerrallaan 25 koululaista, hinta koululaispääsyliput 4 €/hlö sekä työpajamaksu 30 €/paja


Linnakäynnin ABC

  • Hämeen linnan vanhimmat osat ovat keskiajalta 1200-luvun loppupuolelta. Rakennus on suuri ja sokkeloinen sekä sen alustat ja kulkuväylät epätasaisia. Opettajan tulee seurata ja ohjata oppilaiden kulkemista ja työskentelyä linnassa. Myös opastetuilla kierroksilla ja työpajoissa vastuu ryhmästä on aina opettajalla. Liiku rauhallisesti, ota huomioon luokkatoverit, muut museokävijät ja opastukset sekä pidä kännykkä äänettömällä.
  • Linnassa saa ottaa valokuvia omaan käyttöön. Opastettujen kierrosten videoiminen on kielletty. Toiveena on, että opastetuilla kierroksilla keskitytään katsomaan ja kuuntelemaan. Kuvia voi ottaa myös kierroksen jälkeen.
  • Linnan rakenteet – niin rauniotilassa olevat kuin restauroidutkin – ovat arvokkaita ja niiden on tarkoitus säilyä myös tuleville sukupolville. Kiipeily linnan muureilla ja seinillä ei ole sallittua. Näyttelyvitriineihin ja -esineisiin ei saa koskea.
  • Hämeen linnassa toimii Museoravintola Hämeen linna, josta luokkaretkikäynnin yhteyteen on mahdollista tilata ruokailu. Kysy lisää Museoravintolasta puhelimitse numerosta 046 606 0879 (arkisin klo 09.00-15.00) tai ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen linnanravintolat@kanresta.fi.
  • Hämeen linnassa ei ole mahdollista syödä omia eväitä.