Curiositas. Esineitä, tarinoita 1100–1917

Saatavilla verkkokaupasta. Tietokirjan ja kaunokirjan runsas yhdistelmä syventää Toista maata -näyttelykokemusta!

Kansallismuseon perusnäyttelyuudistuksen huipennus Toista maata -näyttely kertoo esihistorian ja itsenäistymisen välisestä ajanjaksosta Suomen alueella. Samasta ajanjaksosta kertoo myös Curiositas-teos, joka kurkistaa Suomen kansallismuseon esineiden kautta menneeseen. Curiositas ei kuitenkaan ole näyttelyjulkaisu, vaan se on itsenäinen teos, jonka sivuilla nähdään myös sellaisia esineitä, joita Toista maata -näyttelyssä ei ole esillä.

Mitä Kaarina Maununtytär piteli käsissään, kun hänet vapautettiin vankilasta? Miksi ranskalainen tiedemies Maupertuis puhui appelsiineista ja sitruunoista 1700-luvun Lapissa? Mitä talonpoikaismorsiamet ajattelivat 1800-luvulla helykruunun alla? Mitä Nousiaisten nimettömän pyhimyspatsaan pään sisällä on? Oliko taiteilija Möllerumia edes olemassa?


Curiositas kurkistaa Suomen kansallismuseon esineiden kautta menneeseen. Se kattaa ajanjakson 1100–1917, kun nykyisen Suomen alue oli ensin Ruotsin itäinen osa Österland ja 700 vuotta myöhemmin osa Venäjän keisarikuntaa. Teos on saanut muotonsa barokkiajan suositusta esinetyypistä, kabinettikaapista. Keräilijät valitsivat kabinettikaappeihinsa itseään kiinnostavia objekteja ja loivat niillä maailmanselityksen.

Curiositas on uteliaiden mielien synnyttämä kokonaisuus: kirjailija Anna-Kaari Hakkaraisen ja graafikko Päivi Häikiön teos, joka sekoittaa tietokirjoittamista ja fiktiivistä kaunokirjallisuutta, taidetta ja visuaalista kerrontaa. Se kertoo, kuvittelee ja näyttää esineiden ja tunteiden historiaa kuudesta eri näkökulmasta – jäljittää kokemuksia, nautintoja, havaintoja, assosiaatioita ja elämyksiä, jotka yhdistävät meidät meitä edeltäneisiin ihmisiin. Tervetuloa avaamaan kabinetin ensimmäinen ovi.

Suomen kansallismuseon kustantama teos on ostettavissa verkkokaupasta, joistakin kirjakaupoista ja Kansallismuseon museokaupasta.

Curiositas. Esineitä, tarinoita 1100–1917
Anna-Kaari Hakkarainen ja Päivi Häikiö
Suomen kansallismuseo, 2021, 336 sivua, 39 €

KM Curiositas Hakkarainen Haikio pieni vaaka
Kirjailija Anna-Kaari Hakkaraisen ja graafikko Päivi Häikiön teos on tietokirjan ja kaunokirjan runsas yhdistelmä. Kuva: Sanna Lehto