01 Web 2000x1000px

Lasten kanssa vieraileville

Kansallismuseo on kaikkien museo – museossa on paljon koettavaa eri-ikäisille asiakkaille. Alle 18-vuotiaat pääsevät museoon aina ilmaiseksi. Kokosimme vinkit museovierailuun lasten kanssa.

Esteetön sisäänkäynti katutasossa

Esteetön kulku Kansallismuseoon on ovesta A2, joka sijaitsee Mannerheimintien katutasossa, pääportaiden juurella. Pohjakerroksesta on hissi ensimmäiseen kerrokseen, Keskihalliin, jossa lippukassa sijaitsee.

Pohjakerroksessa ovat naulakot ja säilytyslokerot sekä esteetön wc, jossa on vaipanvaihtotaso. WC-tiloja on pohjakerroksen lisäksi myös ensimmäisessä kerroksessa.

Pohjakerroksesta voi lainata rattaat museokäynnin ajaksi, mutta kaikkiin näyttelytiloihin ei pääse rattaiden kanssa portaiden vuoksi. Lue saavutettavuudesta tarkemmin täältä.

Näyttelyvinkkejä

Museon kolmesta pysyvästä näyttelystä löytyy tutkittavaa, ihmeteltävää ja kokeiltavaa kaiken ikäisille. Poimi tästä parhaat vinkit ja lähde tutkimusmatkalle museoon! Toiminnallinen Vintti-näyttely on purettu.

Esihistoria-näyttely

 • Kurkista kiikareilla aikaan ennen ihmisiä, jääkaudelle, jolloin Suomen alueella vaelsivat mammutit.
 • Kosketa kalliomaalausta ja herätä se eloon!
 • Sovita rautakauden sormuksia virtuaalisesti ja ihaile menneisyyden aarteita.
 • Tutustu esihistorialliseen maailmankuvaan ja eläimiin – miltä kuulostaa lohikäärmeen karjaisu?

Toista maata -näyttely

 • Katso röntgenkatseella keskiaikaisten pyhimysveistosten sisään. Löydätkö hiiren pesän yhden veistoksen sisältä?
 • Tutustu keskiaikaisen kylän pienoismalliin eri vuodenaikoina. Vaihda vuodenaikaa koskettamalla.
 • Tutki tiedehuoneessa linssin läpi näkymiä lähelle ja kauas.
 • Kenen kuva puuttuu joukosta? Katso peiliin ja ota itsestäsi kuva muotokuvien joukkoon.
 • Ihaile lasten leluja 1000-luvulta 1900-luvulle.
 • Miltä maisema näytti Kansallismuseon tornista katsottuna vuosina 1000–1916? Katso animaatio.
 • Kokeile kansansoittimia ja luo omaa musiikkia asettamalla kätesi kuparilaatalle.

Suomen tarina -näyttely

 • Lainaa ääniopas museon Keskihallista ja kuuntele näyttelyn tarinoita. Lastenkierroksen tunnistat symbolista, jossa on lapsi kuulokkeet päässään.
 • Oletko sinä tulevaisuuden presidentti? Ota itsestäsi kuva presidenttien kuvien joukkoon.
 • Tutki lasten muovileluja 1950-luvulta 1990-luvulle. Onko joukossa tuttuja leluja?

Museorakennus

 • Katso jalkoihisi! Löydätkö museon lattiasta fossiileja? Ne ovat oikosarvia, jotka elivät miljoonia vuosia sitten merien syvyyksissä.
 • Katso ylöspäin! Museon Keskihallin kattoa koristavat maalaukset, joiden aiheena on Kalevala. Löydätkö maalauksista taiteilijan signeerauksen? Lisää tietoa ja tarkempia kuvia maalauksista on toisen kerroksen parvella olevassa näytössä.
 • Ota lähtiessäsi mukaan lasten arkkitehtuuribingo ja katso tarkasti museota ulkoapäin. Löydätkö museon ulkoseinistä ja pääportaiden luota kaikki bingon eläimet?

Museoravintola palvelee pohjakerroksessa

Museon ravintolasta saa arkisin monenlaista kotiruokalounasta, viikonloppuisin keitto- ja salaattilounaita sekä monenlaista välipalaa. Myös erikoisruokavaliot on huomioitu. Ravintolassa on syöttötuoleja ja mikroaaltouuni. Ravintolassa on esillä on Suomen kansallismuseon kokoelmiin kuuluva vanha kolmikerroksinen nukketalo. Tämä 1800-luvun nukketalo on lasten katseiden korkeudella.

Lauantaisin yleisöopastus lapsiperheille

Kansallismuseossa on aina lauantai-iltapäivisin lapsille suunnattu avoin yleisöopastus. Kansallismuseon salapoliisit -kierroksella ratkaistaan yhdessä oppaan kanssa menneisyyden mysteerit ja selvitetään vihje tulevaisuudesta. Kierrokset sopivat noin 3–8-vuotiaille aikuisen kanssa. Kierros ei ole esteetön. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan. Tutustu avoimiin yleisöopastuksiin ja tuleviin tapahtumiin täällä.

Oma audiokierros lapsille

Kansallismuseossa on saatavilla neljällä kielellä ilmainen audiokierros eli ääniopastus kaikkiin perusnäyttelyihin sekä museorakennuksen historiaan ja arkkitehtuuriin. Suomen tarina -näyttely lapsille on lasten oma audiokierros, joka johdattaa tutkimaan itsenäisen Suomen historiaa. Kierros sopii hyvin noin 4–9-vuotiaille.

Lasten museosynttärit

Tilaa syntymäpäiväsankarille vieraineen lasten oma salapoliisikierros museoon ja huipenna juhlahetki museoravintolan maukkailla tarjoiluilla. Lasten synttärit Kansallismuseossa ovat päivänsankarille ja vieraille ikimuistoinen juhla! Lue lisää.

Tilattavat palvelut

Haluisitko varata oman yksityisen opastuksen perheellesi tai vaikkapa vierailun Kansallismuseon torniin kouluikäisten lasten kanssa? Lue lisää tilauspalveluistamme täältä.