Opastukset ja työpajat

Monipuolinen opastusvalikoimamme tarjoaa kiinnostavia näkökulmia näyttelyihin.

Kansallismuseon opastukset tarjoavat kiinnostavan näkökulman näyttelyiden sisältöön innostavien oppaiden johdolla. Voit varata ryhmällesi sopivan opastuksen laajasta valikoimastamme tai pyytää meitä suunnittelemaan teille oman erikoisopastuksen. Valikoimamme aikakausiopastukset kertovat tietyn aikakauden keskeisistä piirteistä ja esineistä, teemaopastukset kuvaavat tiettyä ilmiötä tai aihepiiriä eri aikoina. Yleiskuvan Suomen historiasta saa Kansallisaarteet-kierroksella, joka esittelee kokoelmiemme helmet eri aikakausilta. Vaihtuvista näyttelyistä opastus esittelee keskeiset näkökulmat näyttelyn teemoista.

Opastuksia voi varata paitsi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, myös ranskaksi, saksaksi, venäjäksi, kiinaksi, japaniksi ja suomalaisilla viittomilla. Varmistathan vieraan kielen saatavuuden toivomanasi ajankohtana.

Työpajat tarjoavat toiminnallisen sukelluksen syvemmälle aihepiiriin. Työpajassa katsotaan näyttelyä tietystä näkökulmasta, jonka jälkeen kokemusta syvennetään käsin tekemällä, toiminnalla tai muulla teemaan sopivalla tavalla. Työpajavalikoimamme vaihtelee vuoden mittaan, tarkista saatavuustiedot

 • Kansallisaarteet-opastus
  Opastus tarjoaa yleiskuvan Suomen historiasta ja esittelee kokoelmiemme helmet maailman vanhimmasta verkosta keisarin valtaistuimeen.
  Kohderyhmä: Sopii kaikille
  Saatavilla: Kevääseen 2019 saakka

Aikakausiopastukset

 • Esihistoria
  Moniaistinen näyttely ja opastus johdattavat pohtimaan, miten esihistoriallista aikaa tutkitaan ja millaista elämä tuolloin oli. Tutuksi tulevat myös termit kivikausi, pronssikausi ja rautakausi sekä se, mitä eroa on historiallisella ja esihistoriallisella ajalla.

 • Esihistoriasta keskiaikaan
  Opastuksella tutustutaan sekä esihistoriallisen ajan että keskiajan keskeisiin piirteisiin, elämäntapaan sekä esineistöön. Opastuksella tulee tutuksi käsitteet historia ja esihistoria sekä esihistorian kaudet kivikaudesta rautakauteen.
  Sopii kahdelle ryhmälle yhtä aikaa.
  Saatavilla: Kevääseen 2019 saakka

 • Keskiajan elämää
  Opastuksella pohditaan, miten rahvaan elämä erosi ylhäisön elämästä, mitä vaikutuksia uudella uskonnolla oli arjen tapoihin ja miten historiallinen aika eroaa esihistoriallisesta. Opastuksella mukana myös museon kosketeltavaa opetuskokoelmaa, jossa on sekä aitoja esineitä että ennallistuksia ajan esineistä.
  Saatavilla: Kevääseen 2019 saakka

 • Ruotsin vallan aika
  Opastus kertoo miten Suomesta vähitellen tuli osa Ruotsin valtakuntaa keskiajalta lähtien ja miten yhteiselo päättyi vuonna 1809. Opastuksella tutustutaan aikakauden keskeisiin esineisiin, jotka kertovat elämästä eri säätyjen näkökulmista.
  Saatavilla: Kevääseen 2019 saakka

 • Autonomiasta itsenäiseen Suomeen
  Opastus kertoo Suomen vaiheista Venäjän autonomisena suuriruhtinaskuntana, Suomen sodasta itsenäistymisen alkuvaiheisiin. 1800-luvun keskeiset näkökulmat ja itsenäisyyteen johtanut kehitys linkittyy Kansallismuseon perustamiseen ja kokoelmiemme aarteisiin.
  Sopii kahdelle ryhmälle yhdistettynä Suomen tarina -opastukseen.

 • Suomen tarina
  Opastus kertoo Suomen lähimenneisyyden valoista ja varjoista. Kierroksella nähdään niin autonomian ajan esineistöä kuin itsenäisestä hyvinvointivaltiostakin kertovia ikonisia esineitä. 
  Sopii kahdelle ryhmälle yhdistettynä Autonomian aika -opastukseen.

Teemaopastukset

 • Miten ennen elettiin
  Tarinallinen, muutamaan kohteeseen keskittyvä opastus, jonka aikana käydään sekä rikkaan kartanon salissa että köyhässä savupirtissä ja kuullaan Kalevalan tarina museon kattofreskojen takana.
  Kohderyhmä: Varhaiskasvatus, alakoulun luokat 1-4
  Sopii kahdelle ryhmälle
 • Aarteenetsintä
  Toiminnallisella opastuksella etsitään kuvavihjeiden avulla karhunpentua, joka on piiloutunut museoon aarrearkun kanssa. Opastus tutustuttaa museon keskeiseen esineistöön leikin varjolla ja lopussa etsijät saavat pienen palkinnon aarteen löytymisestä.
  Kohderyhmä: Varhaiskasvatus, alakoulun luokat 1-3
  Saatavilla: Kevääseen 2019 saakka
 • Toiminnallinen Vintti
  Toiminnallisella opastuksella tutustutaan entisajan elämään savupirtissä ja sen jälkeen päästään käsiksi historiaan oman tekemisen kautta. Vintti on toiminnallinen näyttely, jossa historiaa opitaan leikin, tekemisen ja kokeilemisen kautta. Vintin toimintapisteet houkuttelevat myös aikuiset kokeilemaan ja muistelemaan mennyttä.
  Kohderyhmä: Varhaiskasvatus, alakoulu, kotouttamiskoulutus
  Saatavilla: Ma-pe klo 9, 10 tai 11, sekä iltapäivisin klo 16.45 (ei keskiviikkona).
  Sopii kahdelle ryhmälle yhdistettynä Miten ennen elettiin -opastukseen.
 • Tapakulttuuri
  Ruoka- ja tapakulttuuri valottuu esinelähtöisellä opastuksella, jossa eri säätyjen käyttämät astiat, aterimet ja huonekalut havainnollistavat elämää kaupungissa ja maaseudulla keskiajalta 1800-luvulle asti.
  Kohderyhmä: Yläkoulu, 2. aste, aikuiset
  Saatavilla: Kevääseen 2019 saakka
 • Taiteesta tyylikausiin
  Opastus luo kokonaiskuvan taiteesta ja tyylikausista museorakennuksen ja kokoelmien kautta. Kivikauden eläinpääveistokset, keskiajan pyhimyspatsaat, 1800-luvun muotokuvat ja Gallen-Kallelan freskot kansallisromanttisen rakennuksemme keskihallissa kertovat taiteen tuhansien vuosien jatkumosta-
  Kohderyhmä: Yläkoulu, 2. aste, aikuiset
  Saatavilla: Kevääseen 2019 saakka
 • Luonnonuskosta luterilaisuuteen
  Opastus kertoo maailmankuvan muutoksesta tuhansien vuosien aikaperspektiivissä: Kivikauden shamanistisista kalliomaalauksista, ensimmäisistä kristillisistä esineistä, keskiajan katolisten kirkkojen pyhimysveistoksista ja saarnastuolien merkityksestä luterilaisissa kirkoissa.
  Kohderyhmä: Yläkoulu, 2. aste, aikuiset
  Saatavilla: Kevääseen 2019 saakka
 • Suomen historia tutuksi
  Maahanmuuttajataustaisille aikuisille suunniteltu keskusteleva opastus avaa suomalaisuuden taustoja, kertoo Suomen historiasta muutamien kohteiden kautta. Opastuksella keskustellaan ja tehdään tehtäviä kunkin ryhmän kielitason mukaisesti. Kerrothan kielitasosta varausta tehdessäsi.
  Kohderyhmä: Kotouttamiskoulutus
  Ryhmäkoko: Suositellaan korkeintaan 15-20 hlö ryhmää, maksimimäärä 25 henkilöä.


Työpajat

 • Arkeologin saappaissa -kaivaustyöpaja
  Hyppää arkeologin saappaisiin etsimään muinaisuutta! 
  Työpajassa oppilaat tutustuvat esihistoriaan ja arkeologiaan tekemisen ja tutkimisen kautta. Perehdytään esihistoriallisiin esineisiin, osallistutaan kaivauksiin ja pohditaan kaivauslöytöjä sekä maalataan oma kalliomaalaus.
  Kohderyhmä: 4.-6- luokka
  Saatavilla: Seuraavan kerran vuonna 2019