Opastukset ja työpajat

Monipuolinen opastusvalikoimamme tarjoaa kiinnostavia näkökulmia näyttelyihin.

Kansallisaarteet-opastus

Opastus tarjoaa yleiskuvan Suomen historiasta 1700-luvulta eteenpäin ja esittelee kokoelmiemme helmiä kartanosalista saunakauhaan.
Kohderyhmä: sopii kaikille

Maailma, jota ei ollut -opastus

Opastuksilla tutustutaan löytöretkiä edeltäviin kulttuureihin Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä globaalin maailman syntyyn. Koululaisopastukset ovat moniaistisia ja toiminnallisia.
Kohde ryhmä: sopii kaikille

Aikakausiopastukset

 • Esihistoria
  Moniaistinen näyttely ja opastus johdattavat pohtimaan, miten esihistoriallista aikaa tutkitaan ja millaista elämä tuolloin oli. Tutuksi tulevat myös termit kivikausi, pronssikausi ja rautakausi sekä se, mitä eroa on historiallisella ja esihistoriallisella ajalla.

 • Autonomiasta itsenäiseen Suomeen
  Opastus kertoo Suomen vaiheista Venäjän autonomisena suuriruhtinaskuntana, Suomen sodasta itsenäistymisen alkuvaiheisiin. 1800-luvun keskeiset näkökulmat ja itsenäisyyteen johtanut kehitys linkittyy Kansallismuseon perustamiseen ja kokoelmiemme aarteisiin. Sopii kahdelle ryhmälle yhdistettynä Suomen tarina -opastukseen.

 • Suomen tarina
  Opastus kertoo Suomen lähimenneisyyden valoista ja varjoista. Kierroksella nähdään niin autonomian ajan esineistöä kuin itsenäisestä hyvinvointivaltiostakin kertovia ikonisia esineitä. Sopii kahdelle ryhmälle yhdistettynä Autonomian aika -opastukseen.

Teemaopastukset

 • Miten ennen elettiin
  Tarinallinen, muutamaan kohteeseen keskittyvä opastus, jonka aikana käydään sekä rikkaan kartanon salissa että köyhässä savupirtissä ja kuullaan Kalevalan tarina museon kattofreskojen takana. Sopii kahdelle ryhmälle.
  Kohderyhmä: varhaiskasvatus, alakoulun luokat 1-4
 • Toiminnallinen Vintti
  Toiminnallisella opastuksella tutustutaan entisajan elämään savupirtissä ja sen jälkeen päästään käsiksi historiaan oman tekemisen kautta. Vintti on toiminnallinen näyttely, jossa historiaa opitaan leikin, tekemisen ja kokeilemisen kautta. Vintin toimintapisteet houkuttelevat myös aikuiset kokeilemaan ja muistelemaan mennyttä. Sopii kahdelle ryhmälle yhdistettynä Miten ennen elettiin -opastukseen.
  Kohderyhmä: varhaiskasvatus, alakoulu, kotouttamiskoulutus
  Saatavilla: ti-pe klo 9, 10 ja 11 sekä iltapäivisin klo 16.45 (ei ke).
 • Tapakulttuuri
  Ruoka- ja tapakulttuuri valottuu esinelähtöisellä opastuksella, jossa eri säätyjen käyttämät astiat, aterimet ja huonekalut havainnollistavat elämää kaupungissa ja maaseudulla 1700-luvulta 1900-luvulle.
  Kohderyhmä: yläkoulu, 2. aste, aikuiset
 • Suomen historia tutuksi
  Maahanmuuttajataustaisille aikuisille suunniteltu keskusteleva opastus avaa suomalaisuuden taustoja, kertoo Suomen historiasta muutamien kohteiden kautta. Opastuksella keskustellaan ja tehdään tehtäviä kunkin ryhmän kielitason mukaisesti. Kerrothan kielitasosta varausta tehdessäsi.
  Kohderyhmä: Kotouttamiskoulutus
  Ryhmäkoko: suositeltu ryhmäkoko enintään 15-20 hlöä, max. 25 hlöä.


Työpajat

 • Arkeologin saappaissa -kaivaustyöpaja
  Hyppää arkeologin saappaisiin etsimään muinaisuutta! Työpajassa oppilaat tutustuvat esihistoriaan ja arkeologiaan tekemisen ja tutkimisen kautta. Perehdytään esihistoriallisiin esineisiin, osallistutaan kaivauksiin ja pohditaan kaivauslöytöjä sekä maalataan oma kalliomaalaus.
  Kohderyhmä: 4.-6- luokka
  Saatavilla: 27.8.-20.9. ti-pe klo 9.30 tai klo 12.00. Ryhmäkoko: korkeintaan 25 oppilasta. Kesto ja hinta: 1,5h / 80€