Oppiminen

Kansallismuseo on virikkeellinen ja elävä oppimisympäristö, joka on täynnä erilaisia ihmiselämään liittyviä ilmiöitä.

Museoon oppimaan! Kansallismuseon pedagogiset palvelut inspiroivat ja tuovat uusia näkökulmia opetukseen. Museovierailut tukevat kouluopetusta ja soveltuvat hyvin yhdistettäväksi eri oppiaineisiin ja ilmiölähtöiseen opetukseen. Hyödynnä museopalveluita niin historian, taiteen kuin kulttuurin opetuksessa sekä uskontoon, elämänkatsomustietoon, käsityöhön, kotitalouteen, äidinkieleen tai tieteen kehittymiseen liittyvissä teemoissa.

Tältä sivulta löydät tietoa Kansallismuseon palveluista opetus- ja varhaiskasvatusryhmille.

Varaa opastus tai työpaja

Monipuolinen opastusvalikoimamme tarjoaa kiinnostavia näkökulmia näyttelyihin. Opastukset ja työpajat sopivat monen ikäisille oppijoille. Etukäteen varattuja opastuksia järjestetään ti-pe klo 9 alkaen. Opastukset ovat maksullisia ja ne tulee varata viikkoa aiemmin. Katso opastus- ja työpajavalikoimma täältä. Opastusvaraukset ja -tiedustelut ja hinnat.

Omatoiminen ryhmävierailu museoon

Museon näyttelyihin voi tutustua ilman tilausopastusta opettajan johdolla museon aukioloaikoina. Omatoiminen vierailu pitää varata etukäteen. Oppilasryhmät opettajineen pääsevät maksutta sisään museoon.

Striimatut opastukset

Tule opastukselle museoon paikasta riippumatta. Kansallismuseon livestriimattujen opastusten sarjassa perehdytään syksyllä 2020 itsenäisen Suomen historiaan, Kansallismuseon arkkitehtuuriin, keskiaikaiseen Hämeen linnaan ja Kekkosen aikaan Tamminiemessä. Opastuksen seuraaminen on maksutonta. Opastusta voi seurata suorana verkkoselaimella ja oppaalle voi lähettää kysymyksiä lähetyksen kommenttikentässä. Opastukset kestävät 30-40 min.

OHJELMA 18.9.-20.11.2020

Pe 18.9.2020 klo 10 Suomen tarina – itsenäisen Suomen historiaa
Tallenne opastuksesta seuraatavissa YouTubessa.

Pe 25.9.2020 klo 10 Arkkitehtuurin helmi – Kansallismuseon historiaa ja arkkitehtuuria
Seuraa opastusta: https://live.kansallismuseo.fi/?live=arkkitehtuuri

Pe 2.10.2020 klo 10 Tamminiemi – kolmen presidentin koti Seuraa opastusta: https://live.kansallismuseo.fi/?live=tamminiemi

Pe 9.10.2020 klo 10 Suomen historia tutuksi selkeällä suomella
Opastus on katsottavissa YouTubessa 14.-28.10.2020.

Pe 6.11.2020 kl. 10 Berättelsen om Finland, på svenska
Följa guidingen: https://live.kansallismuseo.fi/?live=berattelsenomfinland

Pe 13.11.2020 at 10 a.m. The Story of Finland, in english
Follow the tour: https://live.kansallismuseo.fi/?live=thestoryoffinland

Pe 20.11.2020 klo 10 Hämeen linna – keskiaikainen linna
Seuraa opastusta: https://live.kansallismuseo.fi/?live=hameenlinna

Pe 5.2.2021 klo 10 Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 - näyttelyopastus suomeksi

Pe 12.2.2021 klo 10 Mod, kärlek, frihet! Mumintrollen 75 - guidning på svenska


Helsinki education weekin erikoisohjelma:

 • Livestriimattu opastus luokkahuoneessa
  maanantai 2.11. klo 15 opettajille
  Tervetuloa tutustumaan Kansallismuseossa esillä olevaan Eetu Iston ikoniseen maalaukseen Hyökkäys. Livestriimatulla opastuksella tarkastelemme sortokausien protestimielialaa kuvaavaa teosta ja tutustumme samalla livestriimattujen opastusten mahdollisuuksiin kouluopetuksen tukena.

  Opastusta voi seurata selaimen välityksellä ilman kirjautumista. Lähetys on interaktiivinen, eli sen aikana voi lähettää oppaalle kysymyksiä kommenttikentän kautta. Striimatun opastuksen jälkeen jatketaan yhteisellä keskustelulla livestriimatun opastuksen toteutuksesta ja mahdollisuuksista käyttää opastuksia kouluopetuksen osana tukena. Mitä uutta striimattu opastus mahdollistaa? Tule mukaan juttelemaan, jakamaan kokemuksia ja kehittämään koulujen ja museoiden yhteistyötä!

  Opastuksen kesto noin 10 minuuttia, keskustelun 20 minuuttia.
  https://live.kansallismuseo.fi/?live=museostriimitopetuksessa
 • Virtualbesök på Nationalmuseet
  fredagen 6.11. kl 10 för skolgrupper

  Live stream guidningen på Nationalmuseets utställning Berättelsen om Finland ordnas på svenska fredagen 6.11.2020 kl. 10.00-10.45. Guidningen kan följas i skolan med webbläsaren, utan inloggning. Livestreamen är interaktiv, så man kan skriva frågor till guiden i kommentarformuläret.

  Följa guidingen: https://live.kansallismuseo.fi/?live=berattelsenomfinland

Avoin museo - museon digitaaliset sisällöt ajasta ja paikasta riippumatta

Suomen kansallismuseon digitaaliset sisällöt kutsuvat viihtymään ja oppimaan. Yhteinen kulttuuriperintömme esihistoriasta keskiaikaisiin linnoihin ja itsenäistyvän Suomen historian käännekohtiin on vapaasti hyödynnettävissä verkossa. Tehtäviä, videoita ja digitoituja kokoelmia voi hyödyntää monella tapaa niin kouluopetuksen tukena, museovierailua pohjustavina tehtävinä sekä varhaiskasvatuksessa inspiraationa. Tutustu Avoimen museon materiaaleihin täällä ja viihdy historian parissa paikasta riippumatta!

Tietopaketteja

Tietopaketteja -sivulle on koottu tietoa ja ideoita, joita voi hyödyntää kuka vain vieraillessaan Kansallismuseon näyttelyissä: opintoryhmien lisäksi niitä voi käyttää perheeen tai kaveriporukan kanssa museossa vieraillessa.


Kysy lisää:
museolehtori Hanna Korhonen
p. 0295 33 6464, hanna.korhonen@kansallismuseo.fi

museolehtori Sanna Valoranta-Saltikoff
p. 0295 33 6270, sanna.valoranta-saltikoff@kansallismuseo.fi