Tarinapajat

Jatka tarinaa -tapahtuman tarinapajat Kansallismuseossa keskiviikkona 27.2.2019

EP.jpg#asset:20495

Voit kertoa tarinoita ainakin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Aavetarinat

Mitä aavetarinat kertovat menneestä ajasta, paikallishistoriasta ja meistä eläväisistä? Onko sinun lähiympäristössäsi aavemaisia paikkoja, joissa huhutaan kummittelevan? Liittyykö johonkin tuntemaasi paikkaan mielikuva yliluonnollisesta? Muistatko lapsuudestasi jonkin aavetarinan ja kerrotaanko sitä yhä? Oletko törmännyt matkatessasi kummitusjuttuihin tai jopa kokenut jotain outoa? Tule kuulemaan ja kertomaan aavetarinoita. Pajan vetää kummituksiin ja kauhuun erikoistunut tietokirjailija Tiina Hautala. Yhteistyössä Haamu Kustannus.

Jakkarilan sali, 2. kerros, klo 17.45 ja 18.30

Kalevalan naiset tänään

Kuka Kalevalan naisista sinä olisit: herkkä Aino, vahva Louhi, shamanistinen Lemminkäisen äiti vai uutta luova Marjatta? Tule tutustumaan ja etsimään omaa sisäistä Kalevalan naistasi (sukupuolestasi riippumatta). Ota mukaan kynä ja paperia. Pajan vetää FT, kirjailija Tiina Piilola.

Ravintolasali Karhunpesä, 0. kerros, klo 16.15

Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin?

Mistä pukusi kertovat? Onko puvun valinnalla merkitystä? Oletko kokenut olevasi väärässä paikassa yli- tai alipukeutuneena? Korkokengillä metsän poluilla? Onko merkillä väliä? Kerro lempivaatteestasi. Pukutarinoihin johdattaa kansatieteen tutkija Ildikó Lehtinen, Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtaja. Yhteistyössä Kalevalaisten Naisten Liitto.

Savupirtti, 2. kerros, klo 16.15

Lavarunous

Jokaisella ihmisellä on oma, ainutlaatuinen tarina kerrottavanaan, sillä kukaan toinen ei ole elänyt samaa elämää, eikä kokenut, nähnyt ja kuullut samoja asioita. Tule siis työpajaan pohtimaan, kuinka jakaa tuo kiehtova ja samaistuttava tarina muillekin, lavarunouden keinoin! Lavarunopajan vetää runoilija ja kulttuurituottaja (AMK) Harri Hertell. Yhteistyössä Kansalaisfoorumi. Ennakkoilmoittautuminen sähköpostitse harri.hertell(at)gmail.com.

Lounge, 1. kerros, klo 16.15-19.30

Memories from elsewhere / Muistoja muualta

Come along, listen and tell stories of adventurous journeys and cultural shocks. Share stories with people from other parts of the world, other part of reality, other side of the picture. People with history, travel, victory, defeat and tears, people with disappointment and hopes, people with dreams and shocks. In collaboration with Story Sharing Universum and MIITTI (Pro Lapinlahti). Hosted by Amjad Sher, refugee, blogger, activist, and dreamer from Pakistan and Alaa Altamimi, refugee, storyteller, and youth trainer from Iraq.

Kokoushuone, 0. kerros, klo 17.45 ja 18.30

Minun oma tärkeä juttu

Lapsille ja varhaisnuorille (noin 5−12-vuotiaat) tarkoitettu oman tarinan kerrontahetki. Tule kertomaan muille omasta tärkeästä lelustasi, harrastuksestasi tai muusta kivasta jutusta. Mikä tekee sinun lempiasiastasi niin mahtavan ja juuri sinulle tärkeän? Ota tarinan avuksi mukaan jokin lempiasiastasi kertova esine tai asia, esimerkiksi lempikeppihevosesi, rakas unikaverisi, hieno askarteluteos tai tärkeä kirja. Vanhemmat ovat tervetulleita kuulemaan lasten tarinoita! Tarinahetken ohjaa sanataiteen läänintaiteilija, lastenkirjailija ja folkloristi Karoliina Suoniemi.

Vintti, 3. kerros, klo 16.15 ja 17.45

Nolot tarinat

Vapaudu kanssamme kalvavasta häpeästä. Näyttelijä/klovni Laura Rämä ohjaa meitä nolojen hetkien äärelle. Vaivaannuttavat ja piiloon taputellut tilanteet kaipaavat ulospääsyä ja vapautusta! Tervetuloa työpajaan jakamaan nolo tarinasi ja keventämään raskasta ja usein turhanpäiväistä taakkaa.

Mansku-kabinetti, 1. kerros, klo 16.15

Perintömitta

Jaetaan ”Puhtaat alushousut ” ja muita yli sukupolvien siirtyneitä elämänohjeita ja varoituksia sekä niihin liittyviä tarinoita. Ovatkohan kaikki neuvot edelleen siirtämisen arvoisia? Elämänohjeiden tarinapajan vetää tarinankertoja, kansanlaulaja ja musiikkiterapeutti Anna-Maria Toivonen.

Ateljee klo 18.30

Rakkaustarinat

Tarinoita suurista ja pienistä ihastuksista, traagisista eroista ja yllättävistä kohtaamisista. Muistatko ensimmäisen suudelmasi? Tervetuloa kuuntelemaan ja jakamaan kertomuksia rakkaudesta. Pajan vetää tarinankertoja Markus Luukkonen. Yhteistyössä Samova ry.

Ravintolasali Karhunpesä, 0. kerros, klo 17.45 ja 18.30

Runolaulu

Runolaulu on ikiaikainen suomalainen tapa uusintaa kieltä ja maailmankuvaa hyvin monenlaisten laulujen ja loitsujen, myös hetkessä syntyneiden improvisaatioiden avulla. Runolaulu elää myös sananlaskuissamme, kielessämme ja ajattelussamme. Tule runolaulupajaan kokeilemaan, miten runolaulumitta istuu korvaasi ja suuhusi. Voit keskittyä kuuntelemaan tai osallistua uuden runolaulun laatimiseen. Klo 16.15 pajan vetää Pekka Huttu-Hiltunen aiheesta Länsivienalainen runolaulu, tarina ja improvisaatio. Klo 17.45 pajan vetää Sibelius-Akatemian Anna-Kaisa Liedes: Onko vanhoilla tarinoilla linkkiä nykyaikaan?

Ateljee, 2. kerros, klo 16.15 ja 17.45

Runoilijan vastaanotto / Poets reception

Onko sinulla mielessä henkilökohtainen aihe, intohimo tai kokemus, jonka haluaisit sanallistaa? Kerro itsestäsi ja seuraa runoilijamme sormien viuhetta kirjoituskoneensa näppäimistöllä. Mukaasi saat valmiin marmoripaperille kirjoitetun sanatuotoksen, vaikkapa lavarunopajassa esitettäväksi. Runotilauksia toteuttaa improrunoilija Vinski Valos.

Do you have a topic, passion or experience in mind you would like to see verbalized? Give a word or two about yourself and follow our poet’s fingers dancing on his typewriter. The finished piece, typed on marbled paper, signed, and recited, is yours to keep. Bespoke poetry will be written by on-the-spot poet Vinski Valos.

Aula, 1. kerros, klo 16-19.30

Saunatarinat

Tule kertomaan saunakokemuksistasi Kansallismuseon lauteille. Miltä sauna sinulle tuoksuu, miltä se kuulostaa? Vai kuuluuko saunatarinoihisi tontut, yliluonnolliset tapahtumat tai taiat? Millainen on sinun saunaelämäkertasi ja miten voisit kertoa sen kiteytettynä? Saunomisperinnettä haetaan myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Pajan vetää saunasta filosofian tohtoriksi väitellyt Laura Seesmeri, Turun yliopisto. Yhteistyössä Suomen Saunaseura.

Suomen tarina -näyttelyn sauna, 2. kerros, klo 16.15 ja 17.45

Stadsdelar

Vad betyder din stadsdel eller ditt bostadsområde för dig? Vilka förändringar har skett i din närmiljö? Kom och dela med dig av ett minne, en händelse, en betydelsefull plats. Ta gärna med dig ett fotografi som illustrerar din historia. Du kan också berätta om mötet med nya stadsdelar så som Busholmen och Fiskehamnen. Workshopen anknyter till SLS arkivs dokumentation Platser i förändring. I skrift kan du delta via länken: https://www.lyyti.in/rivanerochbyggaupp. I samarbete med Svenska Litteratursällskapet i Finland. Historieberättandet leds av Yrsa Lindqvist, etnolog och arkivarie.

Kertomuksia voi jakaa myös suomeksi ja englanniksi. 

Kartrummet, våning 0, kl. 17.45

Juurihoidossa

Onko sinulla samanlaiset silmät kuin mummolla tai kuulostaako naurusi papan naurulta? Mikä on parasta sisaruksessasi? Tiedätkö iso-iso-isoäitisi nimen? Mikä oli isosetäsi ammatti? Tule tekemään sukupuuta ja kertomaan tarinaa sinusta, sisaruksistasi, vanhemmistasi, sukulaisistasi yhdessä vanhemman, kummin tai isovanhemman kanssa. Omien juurten tuntemisen lisäämisellä on vahva merkitys henkilökohtaisessa kasvussa ja positiivisen itsetunnon vahvistumisessa. Koko perheen työpaja kokoaa eri sukupolvet tekemään ja tarinoimaan yhdessä. Pajan vetävät Hilu Toivonen-Alastalo ja Leena Rintala Karjalaisesta Nuorisoliitosta.

Suomen tarina -näyttelyn 100 kuvaa -tila, 2. kerros, klo 16.15 ja 18.30

Taitotarinat

Mitä kaikkea taito on ja mitä se merkitsee elämässä – iloa, mahdollisuuksia, välttämättömyyttä? Miten taito ilmenee vaikkapa vanhojen talojen korjauksessa, käsitöissä tai urheilussa? Entä millainen on oma polkusi taituriksi? Tervetuloa kuulemaan ja jakamaan taitotarinoita. Pajan vetää tutkija Anna Rauhala. Yhteistyössä Talonpoikaiskulttuurisäätiö.

Mansku-kabinetti, 1. kerros, klo 17.45

Totta vai tarua?

Valehtelijoiden klubi vai muuten vaan uskomattomia tositarinoita? Esine ei ole koskaan vain materiaa, se on aina omistajalleen muistojen lähde. Mikä, mistä, keneltä? Olipa kyseessä paperinpala, vanha lelu, lasinpala tai timantti, jokaisen tekee arvokkaaksi siihen liittyvä tarina ja tunne. Tule esineen kanssa tai ilman, juttuja riittää jaettavaksi! Tarinapajan esineistä vetää draamaopettaja Tintti Karppinen Käpylä-Seurasta.

Mansku-kabinetti, 1. kerros, klo 18.30

Tulen tarinat

Tulen käsittelytaitoa tarvitaan yhä muun muassa saunaa lämmittäessä tai nuotiota sytyttäessä. Sisustuslehdissä takkatulta tai kynttilänliekkiä pidetään tunnelman luojana. Tuleen tuijottaminen luo turvaa ja tuli lämmittää, mutta tulta voi myös pelätä. Milloin sinä opit tulen käytön ja keneltä? Entä oletko viettänyt ikimuistoista iltaa kokkojen äärellä? Osaatko sytyttää tulen tulusraudalla tai oletko joutunut metsäpalojen saartamaksi? Miten tulen saa mielestäsi parhaiten syttymään tai talttumaan? Tule mukaan ja kerro tarinasi tai tule kuulemaan muiden kertojien tulitarinoita. Pajan vetää toiminnanjohtaja Aila Nieminen. Yhteistyössä Seurasaarisäätiö.

Savupirtti, 2. kerros, klo 18.30

Tärkeän paikkani tarina

Ihmisen elämänkaareen liittyy lukuisia merkittäviä paikkoja –  kerrottuja ja koettuja. Lapsuuden salainen piilopuu Puistolassa, jonka paikalle rakennettiin ostari; teini-iän uimaranta Nenäinniemessä, jossa rakastavaisten kerrottiin hukkuneen; rakkaat sienipaikat Karkvuoren kupeessa tai se pelottava pimeä puisto Viipurissa, josta mummi aikanaan kertoi. Tule kertomaan sinulle merkittävästä paikasta ja kuulemaan toisten paikkatarinoita! Tärkeitä paikkoja voi muistella digitaalista nimiarkistoa selaamalla. Yhteistyössä Kotimaisten kielten keskus. Pajan vetää kieliaineistojen erityisasiantuntija Ulriikka Puura.

Savupirtti, 2. kerros, klo 17.45

Piirtää, muistaa, jakaa: Tarinoita jaetusta muistista

Elämä koostuu sarjasta hetkiä, joita jaamme rakkaamme, ystäviemme ja muiden ihmisten kanssa. Muistoja, joita keräämme henkilökohtaiseen muistiimme ja joita säilytämme hyvin erityisellä tavalla. Mikä on sinun ensimmäinen tällainen vahva muisto? Oliko se paikka, väri, tuoksu, tilanne, vai näiden sekoitus? Tule piirtämään, muistamaan ja jakamaan ne jäljet, joita säilytätte tästä erityistapauksesta. Pajan vetää taiteilija ja psykologi Rosamaría Bolom. Yhteistyössä Kulttuuriyhdistämö Interkult.

Vintti, 3. kerros, klo 16.15 ja 17.45

Kansallismuseon pohjakartat kaikkiin kerroksiin löytyvät täältä.

#jatkatarinaa #eläväperintö 
#fortsättberättelsen #levandetraditioner
#continuethestory #living heritage