86

Kansallismuseon pihapuisto

Kansallismuseon kaikille avoin pihapuisto on kesällä Kansallismuseon Kesäpiha. Kesäkahvila palvelee pitkälle kesäiltaan ja telttapaviljongissa voi järjestää vaikka omat juhlat.

Kansallismuseota ympäröi kaunis muurien suojaama puisto, joka on levollinen viheralue keskellä vilkasta Helsinkiä. Täällä kasvaa omenapuita, ikivanha jalava sekä historiallisia kasveja. Pihapuistossa kukoistavat myös kaupunkipuutarhureiden viljelmät.

Pohjoispäädyn osa on nimetty Matiaksenlehdoksi Helsingin yliopiston ensimmäisen suomen kielen professorin Matthias Castrenin (1813-1852) mukaan. Matiaksenlehdossa sijaitsee vanha Vaunuvaja-rakennus, jossa työskentelee tätä nykyä Museoviraston väkeä. Museokadun puoleisen portin pielessä on pieni Häkäläksi kutsuttu rakennus, jonka nimi on peräisin ajalta, jolloin rakennus oli konservointilaitos.

Pihapuistosta kuoriutuu kesäkaudelle Kesäpiha, jossa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia kuten puistojumppaa, Vintage-tapahtumia ja erilaista ohjelmaa. Täällä on heitetty löylyä Sauna Dayn konttisaunoissa ja juhlittu sateenkaaren väreissä osana Helsinki Priden ohjelmaa. Tutustu täällä kesän tapahtumiin.

Tervetuloa Kansallismuseon Kesäpihalle viihtymään, leikkimään, lukemaan kirjaa, pelaamaan tai vain istahtamaan omenapuiden varjoon!

Vuokraa telttapaviljonki tai koko Kesäpiha omaan käyttöösi

Oletko suunnittelemassa puutarhajuhlia tai pientä kokoontumista ystävien tai perheen kesken? Vuokraamme telttapaviljonkia kaikenlaisiin tilaisuuksiin. Tai etsitkö sopivaa paikkaa ulkotapahtumallesi tai häillesi? Vuokraamme Kansallismuseon koko Kesäpihaa juhlien ja tapahtumien järjestämistä varten. Lue lisää kesäjuhlien järjestämisestä ja tutustu hintoihimme. Tässä yksi kesäinen tarjoiluvaihtoehto, jota museoravintolamme tarjoaa erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin. Tilaa tarjoilut ennakkoon: museoravintolat@kanresta.fi.

Museoravintolan puutarhakahvit

17,50 €/ hlö (sis. alv 14%)
Museokeittiön suolaista piirakkaa (maku sovittavissa)
Macarons-lajitelma
Kauden makeaa piirakkaa ja vaniljakastiketta
Sesongin hedelmiä tai marjoja
Kaffa Roasterin kahvia ja Clipperin luomuteevalikoima
Mehua ja jäävettä

73

Kaupunkiviljelmät tuottavat satoa

Kansallismuseo tekee tiivistä yhteistyötä erilaisten yhteisöjen kanssa. Yhteistyön hedelmiä kerätään liki kirjaimellisesti pihapuiston laatikkoviljelmillä. Persoonallisesti nimetyissä pikkupuutarhoissa kasvavat kaupunkilaisten vihannekset ja kukat.