Uusi Kansallinen

Kansallismuseo on käynnistänyt historiansa suurimman uudistumishankkeen. Museo aikoo rakentaa tontille uudisrakennuksen, joka tarjoaa kaupunkilaisille ja muualta tuleville vierailijoille kansainvälisen tason museokokemuksen uudenlaisesta Suomesta. Lisärakennuksen suunnittelusta järjestetään arkkitehtuurikilpailu.

Kansallismuseon lisärakennus on tarkoitus toteuttaa Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen suunnitteleman, historiallisesti arvokkaan päärakennuksen yhteyteen Helsinkiin. Lisärakennus sijoittuu osittain maan alle. Muunneltava uudistila mahdollistaa esimerkiksi kansainvälisten suurnäyttelyiden rakentamisen Kansallismuseoon sekä konferenssien ja konserttien tuomisen tiloihin. Lisärakennukseen kaavailtu ravintola voi olla auki myös muulloin kun museon aukioloaikoina. Kokonaissuunnitelmassa halutaan myös aktivoida Kansallismuseon tontilla sijaitseva pihapuisto.

Uuden Kansallisen arkkitehtuurikilpailu

Uusi Kansallinen on yleinen, kaksivaiheinen arkkitehtuurikilpailu Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelusta. Kilpailun ohjelma ja aineistot ovat saatavilla sivustolta www.uusikansallinen.fi. Tarkoituksena on, että Kansallismuseon lisärakennus toteutetaan voittaneen kilpailuehdotuksen pohjalta, ja nykyisen museorakennuksen, uuden lisärakennuksen sekä pihapuiston muodostama uusi kokonaisuus avataan yleisölle vuonna 2025. Mahdollisen rakentamisen aikana Kansallismuseon on tarkoitus olla avoinna yleisölle keskeytyksettä.

Arkkitehtuurikilpailun järjestävät Museovirasto, Suomen kansallismuseo ja Senaatti-kiinteistöt.

Kilpailuohjelma: www.uusikansallinen.fi/kilpailuohjelma

Jaa ideasi!

Jokaisella on mahdollisuus uudisrakennuksen ideointiin ja kansallisen identiteettimme uudelleentulkintaan. Mitä sinä haluaisit Uuden Kansallisen olevan? Minkälaiseen käyttöön uuden rakennuksen ja pihan sinä haluaisit? Entä mitä kansallinen sinulle tänään tarkoittaa?

Inspiroidu ja ideoi: www.uusikansalllinen.fi/osallistu