Vierailuohje

Ohjeet turvalliseen museovierailuun Kansallismuseossa

Turvalliset tilat ja turvavälit

Kansallismuseon tavoitteena on tarjota sekä normaalioloissa että poikkeavissa tilanteissa fyysisesti ja henkisesti turvallinen tila niin museokävijöille kuin henkilökunnalle. Kansallismuseon tiloja siivotaan tehostetusti ja niitä käytetään valikoivasti ja porrastetusti. Pidämme museotiloissa huolta siitä, että kävijöillä on mahdollisuus pitää kahden metrin turvavälit toisiinsa ja henkilökuntaamme. Seuraamme sekä museorakennukseen saapuvien vierailijoiden määrää että yksittäisten tilojen käyttäjämäärää laskureiden ja valvonnan avulla. Pidämme huolen siitä, että kävijämäärät ovat viranomaisohjeiden mukaiset.

Verkkolipunmyynti - ostamalla lipun ennakkoon varmistat pääsysi museoon haluamanasi ajankohtana

Kansallismuseon pääsylippuja on mahdollista ostaa etukäteen verkkokaupasta. Vain ostamalla lipun etukäteen varmistat sisäänpääsyn museoon haluamanasi kellonaikana. Lipun voi ostaa hyvissä ajoin etukäteen tai vaikka samana päivänä. Lippuja voi ostaa kerrallaan enintään yhdeksän kappaletta.

Myös museokorttilaiset ja muut maksuttomaan vierailuun oikeutetut voivat varata vierailuajan etukäteen. Kansallismuseoon on vapaa pääsy joka perjantai klo 16.15–18.00. Voit varata verkkokaupastamme maksuttoman vierailuajan.

Pääsylippujen hinnat ovat samat verkkokaupassa ja paikan päällä ostettuna. Lipun ostaminen ei vaadi rekisteröitymistä. Tästä pääset ostamaan pääsyliput verkkokaupasta. Ostoksen jälkeen saat vielä vahvistusviestin, jossa on lisäohjeita koskien museoon saapumista.

Verkosta ja paikan päällä ostettavilla lipuilla on oma päiväkohtainen kiintiönsä. Valtaosa Kansallismuseon lippukiintiöstä myydään ennakkoon. Mikäli lippuja on jäljellä, niitä voi ostaa myös Kansallismuseosta paikan päältä.

Käsien desinfiointi

Kävijöille tarjotaan mahdollisuus käsien desinfioitiin erityisesti sisääntulon ja lipunmyynnin yhteydessä, mutta myös muissa pisteissä.

Kansallismuseossa voidaan rajoittaa pääsyä tiloihin, joissa turvallinen asiointi ei onnistu. Kansallismuseon tiloissa ja näyttelyissä saattaa olla tietty, opastein merkitty kiertosuunta.

Suosittelemme korttimaksua. Otamme vastaan myös käteistä, niin museokaupoissa ja ravintoloissa kuin lipunmyynnissäkin.

Opastukset

Opastettujen kierrosten ryhmäkokoja rajoitetaan tilanteen mukaan. Olemme suunnitelleet sisäkierroksille turvalliset kulkureitit, ja oppaat käyttävät äänentoistolaitteita tarpeellisen välimatkan takaamiseksi. Arkkitehtuurin helmi -kierroksella tutustutaan Geselliuksen, Lindgrenin ja Saarisen suunnittelemaan rakennukseen lähinnä ulkona.

Osa Kansallismuseon näyttelyiden kosketeltavista toimintapisteistä saattaa olla tilapäisesti poistettu käytöstä. Audiokierrosten sisällöt ovat aina kuunneltavissa myös oman puhelimen kautta, joten kannattaa varata omat kuulokkeet mukaan. Näin lataat maksuttoman audioguide-sovelluksen käyttöön.

Tapahtumat

Tapahtumissa on toistaiseksi rajoitettu osallistujamäärä. Osa tapahtumista saattaa edellyttää ennakkoilmoittautumista. Koronatilanteen muuttuessa saatamme joutua peruuttamaan tapahtumia lyhyelläkin varoitusajalla. Tarkistathan tarkemmat tiedon aina Kansallismuseon verkkosivuilta.

Museokaupat ja museoravintolat

Kansallismuseon museokauppa on avoinna kohteen ollessa auki. Kaupan siivousta on tehostettu ja turvaetäisyydet otetaan huomioon. Samoin museoravintola on avoinna kohdekohtaisen aukiolon puitteissa. Tarkistathan tarkemmat aukioloajan ravintolan sivuilta. Museoravintoloissa noudatetaan valtioneuvoston ravintoloille antamaa ohjeistusta.

Kokoukset, juhlat ja muut tilaisuudet

Kansallismuseossa on mahdollista järjestää kokouksia, juhlia ja muita tilaisuuksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa. Tilaisuuksien varauksissa noudatamme mahdollista voimassa olevaa suositusta kokoontumisrajoituksista. Tilaisuuden järjestäjän täytyy huolehtia vieraidensa turvallisuudesta niin, että riittävät turvavälit ja hygienia toteutuvat. Kokous- ja juhlatiloissamme sekä tilojen välittömässä läheisyydessä ja kaikissa wc-tiloissa on käsien desinfiointiainetta saatavilla.

Kasvomaskit

Edellytämme kasvomaskin käyttöä museon tiloissa kaikilta yli 12-vuotiaita kävijöiltä. Tuothan tarvittaessa oman kasvomaskin mukanasi. Kansallismuseosta voi ostaa yksittäispakattuja kirurgisia suu-nenäsuojaimia.

Terveenä museoon

Tervetuloa museoon terveenä! Mikäli tunnet itsesi sairaaksi, jääthän kotiin.

Suomen kansallismuseo seuraa Kansallismuseon osalta valtioneuvoston, ministeriöiden, THL:n, aluehallintovirastojen sekä kuntien alueellisia ja paikallisia ohjeita (Etelä-Suomen aluehallintoviraston ohjeet)

Koronatilanteen muuttuessa saatamme joutua peruuttamaan tilaisuuksia, rajoittamaan kävijämääriä enemmän tai sulkemaan palveluitamme Kansallismuseossa. Seuraathan Kansallismuseon verkkosivuja ja some-kanavia. Facebookissa meidät löytää Kansallismuseo-nimellä ja Instagramissa [@kansallismuseo].


Päivitetty 1.7.2021