Hylkeenpyytäjien ruoka-astiat

Kuukauden esine - Lokakuu 2003

Kuukauden esineinä esitellään kaksi hylkeenpyytäjien ruoka-astiaa Pohjanmaalta, Merenkurkusta. Ylemmän kuvan iso kimpiastia on Raippaluodosta, alakuvan koverrettu vakka Korsnäsistä.

Hylkeiden kevättalvinen kaukopyynti edellytti hyvin pakattuja eväitä. Raippaluodon kimpiastia on tyypiltään ns. ruokapytty (ruots. fälbytto), jollainen kullakin hylkeenpyytäjällä oli mukanaan maista lähdettäessä. Siinä on irtopohja, jonka alla on pidetty voita, päällä leipää, juustoa, lihaa, sokeritölkkiä sekä ruokailuvälineitä. Kuvan pytyn korkeus on 33 cm ja halkaisija 44 cm. Pytyn kantta on luultavasti käytetty maastossa ruokapöytänä. Kantta kiertää epäselväksi kulunut teksti, jossa on mm. vuosiluku 1867 sekä GIK. KWARKEN. Pytty on tullut Suomen kansallismuseon kokoelmiin vuonna 1925.

Kun pääveneeltä lähdettiin pitemmille retkille, mukaan otettiin vakkanen (ruots. pöytun), joka muodostui kahdesta pitkulaisesta, ontoksi koverretusta puukaukalosta, joista toinen asetettiin toiselle kanneksi. Osat kiinnitettiin puutapeilla toisiinsa. Vakkasessa kuljetettiin yhden päivän evästarpeet. Kuvan vakka on noin 33 cm, pitkä, 13 cm leveä ja 14 cm korkea ja sen kannessa on merkinnät J:H. H=G. 1844. Se on ostettu museon kokoelmiin vuonna 1906.

Molemmat esinetyypit ovat ollet nimenomaan Pohjanmaan hylkeenpyytäjien käyttämiä, eväsvakkanen on ollut tunnettu myös Ahvenanmaan ja Turun saariston kalastajien keskuudessa.

Antti Metsänkylä