Durga puja

PAIKKA:
Kansallismuseo
ALKAA:
16.10.2018 11:00
LOPPUU:
28.10.2018

16.–28.10.2018. Kansallismuseo sai vuonna 2017 sekä monikulttuurista Suomea että merkittävää hindurituaalia avaavan lahjoituksen. Kyseessä on hindulaiseen jumalattaren kulttiin liittyvä alttari, joka oli vuosina 2012–2017 vantaalaisen Pujari Finland -yhdistyksen Durga puja -rituaalin keskeinen pyhä esine.

Kymmenpäiväinen Durgā-jumalattaren palvontaan liittyvä rituaali (puja) on suosittu muun muassa Bengalissa. Myös monet Pujari Finland -yhdistyksen jäsenet ovat kotoisin Intiaan ja Bangla Deshiin kuuluvalta bengalilaiselta kulttuurialueelta. Siirtolaisuuden myötä vuosittain järjestettävä Durga puja on levinnyt Etelä-Aasiasta myös muualle maailmaan.

Alttari katoksineen (pandal) saadaan nyt nähtäville, kun Kansallismuseon pop up -tilassa avataan Durga pujaa esittelevä pop up -näyttely. Esillä on myös muuta jumalattareen liittyvää esineistöä museon kokoelmista. Näyttely ja sen oheisohjelma toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston museologian ja Etelä-Aasian tutkimuksen oppiaineiden kanssa.

 Näyttely on esillä Kansallismuseon pop up -tilassa ja sinne on vapaa pääsy.