Hirvenpaa
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Säkkijärven hirvenpää

Suomesta on löytynyt useampia kymmeniä kivestä valmistettuja karhuja tai hirviä esittäviä eläinpääaseita, jotka ajoittuvat kivikaudelle noin 8900–1700 eaa. Säkkijärven Santajoen kylästä löytynyt hirveä esittävä reikäkirves on noussut taiteellisen tasonsa vuoksi yhdeksi Suomen tunnetuimmista eläinpääaseista.

Säkkijärven hirvenpää on valmistettu Äänisen viherliuskeesta, joka on lukemattomien Suomesta ja Karjalasta löydettyjen kivikauden teräaseiden raaka-ainetta. Esine on valmistettu varsin taidokkaasti, ja sen on ajateltu esittävän nuorta hirveä, joka valppaana tarkkailee ympäristöään. Hirven silmät on tehty luultavasti poraamalla ja eläimen korvat on suunnattu siten, että hirvi näyttää kuuntelevan tarkkaavaisesti ympäristöään. Esine on katkennut reiän kohdalta, minkä vuoksi siitä puuttuu kirveen teräosa. Ehjänäkään kirvestä on tuskin koskaan käytetty työkaluna, vaan kyseessä on voinut olla joko hirviklaanin tunnus, toteemi tai päällikön arvonmerkki.

Hirvenpään löytöpaikalla 1900-luvun alkupuolella tehtyjen kaivausten ansiosta esine on voitu ajoittaa kivikaudelle nuorakeramiikan loppuvaiheeseen ja Kiukaisten kulttuurin aikaan, eli noin 2800–1700 ennen ajanlaskun alkua. Löytöpaikalta on löytynyt myös Säkkijärven ensimmäinen kivikautinen asuinpaikka.

Video kertoo Säkkijärven Santajoen kylästä löytyneestä, hirveä esittävästä reikäkirveestä.

Katso video
Hirvenpaa 1
Esine on päätynyt Museoviraston arkeologisiin kokoelmiin useamman mutkan kautta. Hirvenpää löytyi jo 1890-luvulla, mutta kokoelmiin se päätyi vasta vuonna 1907. Esine löytyi peltoa raivattaessa, kun aura nosti kiven pintaan. Hirvenpää myytiin myöhemmin paikalliselle kyläkauppiaalle, joka laittoi esineen myyntiin. Onneksi sopivaa ostajaa ei kuitenkaan löytynyt. Ennen kokoelmiin päätymistä hirvenpää ehti toimia myös lasten leikkikaluna. Kovakouraisessa käsittelyssä hirven turpa ja korvat ovat kärsineet jonkin verran vahinkoja.
Hirvenpaa 2
Säkkijärven hirvenpäälle löytyy vain muutama vastine. Ruotsista Upplannin Alundasta ja Etelä-Pohjanmaalta Kortesjärveltä löytyneet katkenneet hirvenpääaseet olivat pitkään ainoita vastaavan kaltaisia, kunnes vuonna 2023 Kuusamosta löytyi lähes täsmälleen samanlainen hirvenpääase. Kivimateriaalin perusteella esineet ovat kuitenkin peräisin eri maantieteellisiltä alueilta, joten niitä ei voida pitää saman kivisepän taidonnäytteinä. KM4909:1