Museot ja linnat

Suomen kansallismuseo huolehtii ohjelmistosta ja yleisöpalveluista kymmenessä museossa ja linnassa eri puolilla Suomea. Kohteet ovat historiallisesti merkittäviä rakennuksia. Valtaosa kohteista on Senaatti-kiinteistöjen hallinnassa, joka hoitaa niitä yhdessä Museoviraston kanssa.

Historialliselta iältään vanhimmat museokohteista ovat Hämeen linna Hämeenlinnassa, Olavinlinna Savonlinnassa ja Louhisaaren kartanolinna Askaisissa. Rakennuksista uusin on 2000-luvulla rakennettu Merikeskus Vellamo Kotkassa, jossa Suomen merimuseo on toiminut vuodesta 2008.

Kansallismuseon päämuseorakennus Mannerheimintiellä valmistui vuonna 1910 ja avautui 1916. Arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarisen suunnittelema kansallisromanttinen rakennus edusti aikansa moderneinta eurooppalaista museoarkkitehtuuria ja symboloi samalla museon keskeistä roolia suomalaisen identiteetin rakentajana. Kansallismuseoon on suunnitteilla toimintaa merkittävästi laajentava lisärakennus.

Helsingissä Seurasaaren ulkomuseossa, vehreällä ulkoilusaarella, on yli 80 kansanomaista rakennusta 1700-1900 –luvuilta. Ainutlaatuisia kotimuseoita ovat presidentti Urho Kekkosen kotina tunnettu Tamminiemi; arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarisen ateljeekoti Hvitträsk sekä Venäjän keisareiden kalastusmaja Langinkoski. Hämeen linnan kupeessa sijaitseva Vankila perustettiin rangaistuslaitokseksi vuonna 1871, ja nyt se on Suomen ainoa vankilamuseo.

Kansallismuseon kokoelmia säilytetään, konservoidaan ja tutkitaan Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskuksessa Vantaalla. Lisäksi osaa kokoelmista säilytetään vuoteen 2025 saakka Orimattilassa. Museon kokoelmia voit selata kansallisessa digitaalisessa kirjastossa Finnassa.