Ruotsinsalmi 1790

Beneath the red waves. Kotkan ainutlaatuista merellistä kulttuuriperintöä tuodaan suuren yleisön tietouteen Alfred Kordelinin rahoittamalla Ruotsinsalmi-tutkimushankkeella. Vuoden 1790 taistelussa uponneet alukset heräävät henkiin vuonna 2020 valmistuvassa Ruotsinsalmi-näyttelyssä.

200_Alfred_Kordelin_Foundation_Logo_pieni.jpg#asset:25558RUOTSINSALMI TUTKIMUS- JA YHTEISTYÖHANKKEEN KOHTEENA

Nimi ’Svensksund AD 1790 – Beneath the red waves / punaisten aaltojen alla’  viittaa Ruotsinsalmessa heinäkuussa 1790 käytyyn Ruotsin ja Venäjän väliseen meritaisteluun. Taistelu oli verinen ja päätyi lopulta Ruotsin voittoon. Suomen kansan keskuudessa säilyneissä tarinoissa mainitaan että salmen vesi oli hurjan taistelun jäljiltä verestä punainen. Salmen vesi on toki vuosisatojen aikana kirkastunut mutta aaltojen alla piilevät yhä useiden kymmenien venäläisten sekä ruotsalaisten alusten jäänteet. 

ITÄMEREN SUURIN MERITAISTELU
Meritaistelu oli Itämeren kautta aikojen suurin ja siihen osallistuneiden alusten sekä ihmisten tarinat pyritään tuomaan osaksi Merikeskus Vellamossa Kotkassa vuonna 2020 avautuvaa Ruotsinsalmi-kokonaisuutta, josta vastaavat Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo. Kokonaisuutta tukee Alfred Kordelinin säätiön rahoituksella vuosina 2018 ja 2019 toteutettava hanke, Kadonnut Ruotsinsalmi – moniääninen historiantulkinta ja innovatiiviset digitaaliset aineistot vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä rajat ylittävänä yhteistyönä. 

VUOROPUHELUA JA YHTEISTYÖTÄ SOTAISTEN TEEMOJEN ÄÄRELLÄ
Kustaa IIIn merisota 1788-90 teki itäisestä Suomenlahdesta taistelukentän. Alueen dramaattiset taistelut ovat Suomen, Ruotsin ja Venäjän yhteistä historiaa. Kadonnut Ruotsinsalmi –hankkeen tavoitteena on edistää eri maissa olevien museoiden ja tutkijoiden yhteistyötä ja vuoropuhelua. Hankkeen aikana järjestetään kansainvälisiä seminaareja ja muita tapahtumia, jotka tarjoavat tilaisuuksia kohtaamisille. Arkisto- ja kokoelmatutkimuksella syvennetään ymmärrystä Ruotsinsalmen tapahtumista ja niiden merkityksestä. Tavoitteena on myös tunnistaa lisää meren pohjassa olevia Ruotsinsalmen hylkyjä. Lisäksi hankkeessa tuotetaan digitaalisia aineistoja Ruotsinsalmen hylyistä. 

Blogin sisältö julkaistaan vain englanniksi ja se löytyy täältä.

Ikono 650X433
Venäläisen sotilaan ikonostaasi joka on peräisin Ruotsinsalmeen vuonna 1790 uponneesta St. Nikolain hylystä.

Yhteystiedot: 

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja projektista tai osallistua järjetettäviin tapahtumiin:

Projektitutkija 
Marcus Lepola 
puh. +358 295 3365 00

Projekti asiantuntija 
Maija Mikkilä 
puh. +358 295 3364 87

nimi.sukunimi@kansallismuseo.fi 

Kadonnut Ruotsinsalmi - Svensksund AD 1790
Suomen Merimuseo 
Tornatorintie 99A, 48100 Kotka