SAL 2 OCEANISTA – MODE OCH HAV
Ränder, uniformer och stora kragar. Fartyg och saltstänk. Ylletröjor, havsormar och sexiga sjömän. Hav och sjöfart har genom tiderna utgjort en av de största inspirationskällorna till mode.
Utställningen OCEANISTA är en berättelse om maritima temans resa till våra vardagskläder och den internationella modescenen. I utställningen förevisas både nya talanger och världens mest kända modeskapare.
Liksom havet är mode evigt, men i konstant rörelse. Det finns kläder för festliga tillfällen och kläder för långvarigt vardagsbruk. En våg bryts på ett ögonblick, men svallet fortsätter sin färd till och med till andra sidan världen.
Chanel, Diamond Knot-pumps och sjömansväska, 2010-tal (Frankrike)
På 1930-talet hämtade Coco Chanel inspiration till den moderna, aktiva kvinnans avslappnade och eleganta klädsel från sjömanskläder: vida byxor, randiga blusar och skepparkavajer. Sedermera har Chanel införlivat ankare, knopar, ränder och kragar i lyxmodets värld, otaliga nautiska mil från verklig sjöfart.
Philip Treacy Studio, Silver Ghost Ship, 2013 (Irland)
Örlogsfartygen seglade 1778 in i hårmodet i kölvattnet efter slaget mellan två fregatter, franska Belle Poule och engelska Arethusa. Slaget slutade med en fransk seger, men 30 fransmän miste livet. Frankrike förklarar krig mot England och en våg av patriotism svepte över landet.
Inspirerade av slaget skapades spektakulära frisyrer, som blev kända som coiffure à la Belle Poule. I dessa frisyrer fäste man miniatyrmodeller av fartyget i håret. Detta modefenomen inspirerade senare modisten Philip Treacy, vars första hatt med fartygstema är från 1995.
Johanna Gullichsen, Ditty Sack, 2023 (Finland)
Johanna Gullichsens Ditty Sack är baserad på den traditionella sjömanssäcken. Förutom kläder skulle den rymma skrivredskap, hygienartiklar och sybehör. Säckarna var även designade för att vara enkla att hänga upp inne i fartyget. Vissa sjömän trodde att en väl underhållen sjömanssäck skyddade dem från att drunkna.
DEN BLÅ FÄRGEN
Sjömanskläder domineras av blå färg. Den förenar sjömannen symboliskt med hans eget element, havet. Den blå färgen var även mycket praktisk. Den blå indigofärgen, som man ursprungligen fick från växter, tålde solljus och saltvatten utan att blekna.
När européerna gradvis erövrade världen blev dyrt blått färgämne tillgängligt till ett lägre pris. Indigoväxtplantager spreds till Amerika och Indien, där slavar och billig arbetskraft arbetade på fälten.
På 1800-talet blev blå den färg som användes av nästan alla världens flottor. Modevärlden följde efter, även om de använde andra nyanser av blått utöver marinblått.
Bitar av kimonotyger (Japan)
Hilkka Rahikainen, som var konstnärlig ledare vid Marimekko, köpte dessa tygstycken när hon 1971 besökte Kyoto tillsammans med designern Katsuji Wakasaki.
Bitar av indigofärgämne, 1770-tal
Det holländska segelfartyget Vrouw Maria förliste i en storm i oktober 1771 i farvattnen i Nagu på väg till S:t Petersburg. Fartygets last bestod av bland annat målningar, livsmedel, tyger och färgämnen. Dessa bitar av indigofärg bärgades från vraket av dykare på 2000-talet.
Sailor Lolita
Modestilen Lolita fick sin början i 1980-talets Japan, men har numera spritt sig över hela världen. I stilen kombineras influenser från japansk manga och anime samt modehistoria. En underkategori till denna modestil har hämtat inspiration från sjömansstilen och den japanska skoluniformen, seifuku.
Modestilen Lolita betonar elegans och oskyldighet. Den förknippas ofta felaktigt med erotiska drag, på grund av Vladimir Nabokovs berömda roman Lolita (1955).
IKONISKA RÄNDER
De berömda blå ränderna härstammar från Frankrike, där de kallas för marinière eller tricot rayé. Den randiga tröjan började användas 1858 som en del av den franska flottans uniform. Enligt flottans riktlinjer skulle det finnas 20–21 ränder, men det exakta antalet berodde på tröjans längd. Enligt legenden symboliserade ränderna Napoleons segrar.
Redan 1913 inspirerades den franska modeskaparen Coco Chanel av herrkläder. De maritima ränderna började förknippas med Chanel, särskilt efter att hon själv poserade i byxor med hög midja och en randig tröja på ett fotografi från 1930.
Sjömansrändernas popularitet har främjats av många andra kända personer, såsom Andy Warhol, Pablo Picasso, Audrey Hepburn, James Dean, Kurt Cobain, Mick Jagger, Coco Chanel och Jean-Paul Gaultier.
1. Marimekko, Tasaraita-kollektionen, 2023 (Finland)
1968 ville Marimekkos designer Annika Rimala skapa kläder som kunde bäras till jeans och som skulle passa alla, oavsett ålder, kön och status. Plaggen i Tasaraita-kollektionen är unisexplagg och under årens lopp blev Tasaraita Marimekkos symbol för jämställdhet. På 1980-talet såldes det redan några Tasaraita-produkter för varje finländare.
2. Orcival, Marinière-tröja, 2020-tal (Frankrike)
Franska Orcival har sedan 1939 tillverkat klassiska randiga tröjor för den franska flottan. År 1858 blev marinière-tröjan en del av flottans uniform i norra Frankrike. Eftersom många sjömän var hemmahörande i Bretagne, fick dessa ränder smeknamnet Breton-rand efter dem.
Den randiga tröjan används fortfarande som undertröja till sjömansuniformen. Att bära vad som tidigare bara sågs som en undertröja blev en symbol för maskulinitet, flit och sexighet.
3. Jean-Paul Gaultier, Tröjor, skor och flaskor, 1990–2010-tal (Frankrike)
Här ser vi de berömda Gaultier-ränderna, som visar de nästan oändliga möjligheterna att anpassa mönstret.
SJÖMANSTRÖJA
Till sjöfararens standardutrustning hör en stickad ylletröja. Stickade plagg användes tills de föll isär, men man stoppade och lagade dem också.
På 1800-talet började folkloreforskare dokumentera stickmönster. Våra bilder av traditionella seglar- och fiskarkläder är till stor del baserade på bilder från den tiden.
Nuförtiden är stickning en populär hobby, och stickade kläder av god kvalitet kommer att ge glädje under lång tid. Genom stickning och stoppning kan du hitta en länk till svunna tiders människor på kusterna och i skärgårdarna.
1. Thom Browne, Stickad tröja, 2012 (USA)
Bilden av en muskulös sjöman tas till sin spets i Thom Brownes stickade, vadderade tröja med hög halsringning. Den tjocka, stickade tröjan kan ses som ett ställningstagande mot samhällets besatthet av idealiseringen av en vältränad kropp.
2. Fiskartröjan från Karlö, användningstid ca 1935–1971 (Finland)
Karlötröjan från Karlö är en traditionell tröja stickad av ylle från finska lantrasfår som användes i synnerhet av fiskare. De finska benämningarna tikkuriöijy och tikkuri kommer sannolikt av att tröjan stickades med tio strumpstickor som är som stickor (fi. tikku).
Karlötröjan var även ett kännetecken för skärgårdsborna. En fiskare kunde identifieras som hemmahörande i Karlö på hans stickade tröja, eftersom den inte tillverkades någon annanstans. Denna tröja är stickad av Sofia Björnholm från Karlö.
3. Merineule, Skärgårdströja, 2023 (Finland)
Denna moderna stickade tröja är tillverkad i Gustavs och följer de traditionella mönstren för skärgårdströjor.
SJÖMANSKRAGEN
Den karakteristiska stora kragen på sjömansuniformen härstammar från slutet av 1700-talet. Man känner inte till den exakta bakgrunden till kragen, men en teori är att den var avsedd att skydda kostymen från sjömännens långa, feta hår. Kragen har även kunnat fällas upp för att skydda halsen och kinderna mot snålblåsten.
På 1800-talet blev kragen en stark symbol för engelska flottan. Man tror att ränderna har symboliserat lord Nelsons tre segrar.
Sjömanskragarna spreds gradvis även till dam- och barnmodet i takt med att uppfattningar förändrades: sjömän, som tidigare setts som oanständiga och farliga, började nu ses som patriotiska, modiga och fascinerande.
1. Maison Margiela, Skjorta, 2019 (Belgien)
2. Uniform från skolskeppet Georg Stage, 2020 (Danmark)
Uniformen är från det danska skolskeppet Georg Stage, som har seglat sedan 1882.
3. Damblus, ca 1915, (Finland)
Denna damblus med sjömanskrage är av ullmuslin.
4. Sirokoru, Östersjösmycken, 2023 (Finland)
Dessa smycken är tillverkade av återvunnet silver i samarbete med John Nurminens Stiftelse, Skyddsfonden för skärgårdshavet och Östersjöutmaningen.
Ankarknappörhängena är designade efter knappen som användes ombord fyrskeppet Kemi.
SMÅ SKEPPARE
Sjömansdräkter för barn blev populära i mitten av 1800-talet. I England porträtterades den unge prins Edward i en uniform liknande den som bars av sjömännen på den kungliga yachten. Med spridningen av bilden startade en barnmodetrend som har varat i över ett sekel.
Sjömansdräkter för barn kan ses som en symbol för gott uppförande. En sjöman kan ta hand om sig själv och sina vänner. Han är även väl insatt i arbetet och lydig.
Sjömansdräkter för barn, 1880–2020-tal (Finland)
1. Denna tvådelade sjömansdräkts ursprunglige ägare var Torsten Theodor Schauman (f. 1879).
2–3. Den vita sjömansdräkten är från 1940-talet och den blårandiga från 1930-talet.
4. Den vita flicksjömansdräkten med tillhörande blus har tillhört någondera av Jean och Aino Sibelius döttrar (cirka 1900–1915).
5. Babytrikåplagg tillverkat 2023 av Lindex.
6. Sjömansdräkt av ull från 1930-talet.
Porslinsdocka, 1890-tal (Finland)
Docka i sammetsdräkt, 1930-tal (Sverige)
Yashica Co.-plastdocka 1960-tal (Japan)
Kalle Anka-leksak 1950–1960-tal
Kalle Anka avbildas vanligen i en sjömanskostym. I sitt första framträdande i den animerade filmen Den kloka hönan från 1934 bodde Kalle på en husbåt.
OFFICERSUNIFORM
Från början användes inte uniformer inom flottan. Klädseln berättade om skillnader samhällsklasser emellan, inte direkt om militär grad.
Den faktiska officersuniformen blev standard i mitten av 1700-talet. Sjömän som krigade i sjökrig fick sina första uniformer i slutet av 1700-talet. Inom handelsflottan blev uniformer standard först på 1900-talet.
För vissa är uniformen ett uttryck för enighet och lojalitet, för andra är den en symbol för den makt som kontrollerar oss och berövar oss vår mänsklighet.
1. Balmain, Flickjacka, 2020-tal (Frankrike)
Balmains jacka har influenser av flottans uniform.
2. Flottans uniform, 1878 (Sverige)
Denna svenska flottans uniform är ett typiskt exempel på 1800-talets militärdräkt, inklusive axelepåletter och hatt. Herrarnas högtidsdräkter bär fortfarande spår av 1800-talets uniformer. Å andra sidan har officersuniformer också inspirerats av landkrabbornas mode.
3. Thom Browne, Uniformsjacka, 2014 (USA)
Thom Brownes jacka påminner om den korta mässjackan som användes vid högtidliga tillfällen.
4. Skeppshundens tjänsteuniform, 2011 (Finland)
Detta är en 2011 tillverkad kopia av skeppshunden Nickes ”tjänsteuniform”. Nicke tjänstgjorde på det svenska pansarskeppet Drottning Victoria, som trafikerade åren 1917–1957.
ARBETSROCK
Traditionellt användes arbetsjackor av arbetare, konstnärer och fiskare som ett skyddande lager kläder. Arbetsrockar kan variera i detalj, men har i allmänhet en lös passform, långa ärmar och en halsringning med dragsko eller knappar.
På 1960-talet började unga människor bära uniform och arbetskläder, även om de inte var soldater eller arbetare. Arbetsrockar blev en del av gatumodet och var nästan lika populära inslag i gatubilden som på fartygsdäcket.
1. R-Collection, Skjortjacka, 2023 (Finland)
2. Kansas, Arbetsrock, 2020 (USA)
Denna arbetsrock av Kansas har tillverkats sedan 1951. Denna marinblåa arbetsrock känns igen på dess röda dragskosnören. Den bleknar gradvis när den utsätts för sol och saltvatten. Kansas-arbetsrocken är en långlivad klassiker, som blir bättre med tiden.
3. Fiskarbusseronne, 1970-tal (Danmark)
Den danske fiskaren Ejnar Christensen använde denna rock när han arbetade på Nordsjön. Med tiden slets ärmarna, så han lade till gummiärmar i busseronnen. Vi vet inte med säkerhet när Christensen levde, men den slitna busseronnen lär han ha använt under största delen av sitt liv.
SVUNNA TIDERS KLASSIKER
Den amerikanske sjömannen fick sin första uniform på 1840-talet, men sedan dess har klädseln genomgått många förändringar. Den vita tjänstemössan, som kallas Dixie Cup, lades till i flottans klädkod på 1880-talet.
Så småningom blev den vita tygmössan en symbol för den amerikanske sjömannen, precis som kragen symboliserade engelsmännen och ränderna fransmännen.
Mössan hittade snart sin väg till Hollywood. Den kan ses i filmen Flottan dansar med Fred Astaire och Ginger Rogers och slokar på huvudet på Frank Sinatra och Gene Kelly i filmen New York dansar.
Flottans uniform, 1940-tal (USA)
Denna uniform från den amerikanska flottan är från andra världskriget. Mössan som kallas Dixie Cup har ett nummer, som är marinsoldatens tjänstenummer.
Uniforme-Paris, Seafarer-skjorta, 2020 (Frankrike)
Skjortan ingår i Seafarer-kollektionen, vars tema är sjömännens nära koppling till naturen och drömmar om nya horisonter.
Franska flottans mössa, 2020-tal (Frankrike)
Maskinmästarens tropikdräkt, 1930-tal (Finland)
Maskinmästare Einar Arvid Ojanens tropiska dräkt av bomull. Dräkten har sannolikt införskaffats under en resa till Indien.
Finlands sjöhistoriska museum, Kotka
KAMOUFLAGEMÅLNING – KONSTIGT OCH VACKERT
Under första världskriget var torpeder som avfyrades av ubåtar skrämmande vapen.
I Storbritannien kamouflagemålade man krigsfartygens sidor för att göra det svårare för fienden att avgöra de brittiska fartygens kurs och hastighet. Det var så kamouflagemålningen föddes.
Efter kriget inspirerade kamouflagemönster modeskapare. I bland annat baddräkter och jackor kombinerades kamouflagemönster och de populära futuristiska och kubistiska konstriktningarna.
1. Manchester United, Tredjeställ, 2020 (Storbritannien)
Sommaren 2020 lanserade fotbollslaget Manchester United sitt tredjeställ. Tredjestället är en lekplats för designers att bryta sig loss från klubbens traditioner. Det mönstrade stället väckte stor uppmärksamhet. Det var först när stället visades upp som designerna och fotbollsklubben upptäckte likheten med kamouflagemönstret från första världskriget.
2. Vistaprint, Ansiktsmask, 2020 (Irland)
3. Nike, Dunk High Dazzle, 2020 (USA)
I försvarssituationer är syftet med kamouflage att få trupperna och utrustningen att smälta in i omgivningen. Inom mode är syftet med kamouflage det motsatta: att sticka ut från mängden.
4. Ursprunglig kamouflagemålning, 2020-tal (Danmark)
Miniatyrfartygsmodellerna är kopior av de engelska originalmodellerna, som målades som ett experiment innan de riktiga fartygen målades.
DEN SEXIGA SJÖMANNEN
I slutet av 1800-talet blev sjömannen en populär figur i tidningar och tidskrifter. Muskelmännen iklädda tajta kläder blev sexsymboler som beundrades av både kvinnor och män.
Den särskilda gylfen på sjömansbyxorna är utformad för att vara praktisk, men den har också setts som en slag inramning av sjömannens könsorgan.
1. Pierre et Gilles, Bare Capture, 2008 (Frankrike)
I den franska konstnärsduon Pierre Commoy och Gilles Blanchard verk är en kombination av fotografi och måleri. Ett av de mest populära temana i deras verk är sjömannen som en homoerotisk fantasi.
2. Costo, Tom of Finland-keps, 2020 (Finland)
Touko Valio Laaksonen, som är mer känd under namnet Tom of Finland, skapade en hypermaskulin värld med sina teckningar. Hans teckningar förmedlar om sexuell frihet och i dem förekommer ofta en sjömansfigur.
3. Makia, Tom of Finland-tröja, 2023 (Finland)
DEN URBANA SJÖMANNEN
I storstäder kan man stöta på en sjöman som håller sig på torra land.
Denna urbana stilguru älskar sjömansstilen och inspireras av sjöfartshistoriens mångsidiga stilinriktningar. Inspirationskällorna består av seglarnas avslappnade livsstil och väderbitna sjömäns streetcred.
1. Off-White, White Ocean Debris T-tröja, 2020 (USA)
Den amerikanske modedesignern, konstnären och arkitekten Virgil Abloh var kungen av superinfluerare på sociala medier och hans varumärke Off-White har skakat om modeindustrin.
T-tröjan White Ocean Debris (Vitt marint skräp) riktar uppmärksamheten till havets plastavfallskris. T-tröjan förkroppsligar Off-Whites mantra om att hellre göra små justeringar i kollektionerna säsong för säsong snarare än stora förändringar. På det här sättet kan man använda samma kläder längre, i stället för att alltid använda nya. Abloh kallade detta för treprocentsregeln.
2. Nordic Buddies, T-tröja, 2023 (Finland)
Fadersfiguren i Tove Janssons berätteser, Muminpappan, är känd för sin oändliga längtan efter äventyr. I boken Pappan och havet (1965) känner han sig så överflödig i Mumindalen att han flyttar med familjen till en avlägsen fyrö.
3. Moschino, Piratbyxor, 1990-tal (Italien)
Vad skulle Kapten Krok månne ha på sig om han var en modern, modemedveten pirat? Kanske dessa byxor från Moschino.
4. Merinolla, Sjömansmössa, 2023 (Finland)
Han Kjøbenhavn, Sjömansmössa, 2020-tal (Danmark)
Ullmössor har använts i över tusen år i Skandinavien. Huvudbonaderna användes på havet, på fälten och i bergstrakter.
Den mörkblå Watch Cap-mössan blev en favorit bland amerikanska sjömän under andra världskriget. Numera används ofta namnet beanie om mössan, eftersom den till formen påminner om en böna (eng. bean).
Jacques-Yves Cousteau, känd pionjär inom dykning, miljöaktivist och dokumentärfilmare om havet, ligger bakom populariteten hos den röda yllemössan. Hans team började använda den röda yllemössan, som ursprungligen var den första standardutrustningen för dykare i den brittiska flottan.
5. Balenciaga, Strandtofflor, 2018 (Spanien)
Balenciaga vill ofta utmana vår uppfattning om vad god smak är. Strandtofflor, i synnerhet i kombination med vita tennisstrumpor, har ansetts vara en av de värsta modefadäserna. Sedan utökade Balenciaga sin kollektion med strandtofflor av skinn, som överraskande nog blev en omedelbar hit. Inspirationen till mönstret på tofflorna kommer från amerikanska politikern Bernie Sanders logotyp.
1. Michelle och Jan Lyhne, A Fisherman’s Daughter, 2019 (Danmark)
Inspirationen till Michelle Lyhnes kollektion Heritage har varit hennes far Jan, som var fiskare i sin ungdom. Kollektionen är en hyllning till släktens många fiskare och designerns barndom i byn Klitmøller vid Nordsjöns kust.
2. Laura Dalgaard, Caught in the Knit, 2020 (Danmark)
Designer Laura Dalgaards stickade tröja är en handarbetad berättelse om vad allt stort som kan fastna i ett fisknät: fiskar, bojar, marint skräp och hummer. Tröjan påminner om ett lapptäcke och är en hyllning till sjömanströjan och olika stickteckniker.
3. Thom Browne, Whale Icon, 2017 (USA)