Ääniteatteri Iki-Turson iltapäiväkonsertit

Suljettu tänään
22.2.2020 14:00 — 25.2.2020 15:00

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä, arkaaiseen runolauluun ja kokeilevaan ääniteatteriin erikoistunut ryhmä Ääniteatteri Iki-Turso järjestää iltapäiväkonserttien sarjan Kansallismuseossa osana Oodi runolaululle -festivaaliviikkoa. Konsertit järjestetään Kansallismuseon Ateljeessa ja niihin on vapaa pääsy.

Ääniteatteri Iki-Turso koostuu kansanmusiikin uranuurtajista, jotka ovat nostaneet runolaulukulttuurin ja runolaulujen esittämisen uudelle tasolle sekä herättäneet laulukertomusten laulamisen ja improvisoidun kilpalaulun uudelleen henkiin. Iki-Turso on konsertoinut ja esittänyt ääniteatteriteoksia yhdessä ja erikseen niin Suomessa kuin ulkomailla. Oodi runolaululle -festivaaliviikko toteutetaan 22.-28. helmikuuta Iki-Turson 20-vuotisen taipaleen kunniaksi.


la 22.2. klo 14-15, Kansallismuseon Ateljee
Synty: Tietoa ja uskomuksia raudasta, verestä ja tähdistä
Anna-Kaisa Liedes, Juha Valkeapää ja Ääniteatteri Iki-Turso

Konsertti laulavalle, puhuvalle ja ääntelevälle ihmisäänelle. Yksin ja yhdessä. Runolaulua raudasta, verestä ja tähdistä Anna-Kaisa Liedeksen ja Juha Valkeapään johdolla.

Anna-Kaisa Liedes on uuden kansanmusiikin uranuurtajia, musiikin tohtori ja kansanmusiikin lehtori Sibelius-Akatemiassa. Hänen musiikissaan arkaainen kalevalainen maailma kohtaa improvisaation, itkuvirsi ja vanha laulutraditio saavat nykypäivän tulkinnan.

Juha Valkeapää on helsinkiläinen äänitaitelija ja esityksentekijä. 25-vuotisen kansainvälisen uransa aikana hän on luonut esityksiä, installaatioita, radioteoksia ja äänimaisemia, joita on esitetty festivaaleilla ja teattereissa niin Suomessa kuin ulkomailla.


su 23.2. klo 14-15, Kansallismuseon Ateljee
Se oli Herra Heinärikki: Runolauluja keskiajalta ja uuden ajan alusta
Heikki Laitinen ja Ääniteatteri Iki-Turso

Runolaulu ei ole ollut vain muistinvaraista kansanlaulua, vaan kaikki suomenkielinen laulu ja runous oli 1500-luvun lopulle saakka runolaulumittaista. Tässä konsertissa kuullaan runolauluja mm. Piispa Henrikin surmasta sekä kalevalamittaisia hengellisiä lauluja.

Heikki Laitinen on kansanmusiikin emeritusprofessori, joka oli perustamassa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin koulutusta ja on toiminut sen jälkeen osastolla opettajana. Laitinen on laajentanut kansanmusiikkikäsitystä moneen suuntaan, muun muassa vanhoihin laulutyyleihin ja arkaaiseen soitinmusiikkiin.


ti 25.2. klo 14-15, museokaupan viereinen näyttelytila
Myyty neito: Inkeriläisten naisten lauluja
Outi Pulkkinen, laulu ja jouhikko

Kansanlaulaja, äänitaitelija ja jouhikonsoittaja Outi Pulkkinen laulaa inkeriläisten naisten runolauluja. Konsertin nimikappale kertoo nuoresta naisesta, jonka perhe myy vieraalle miehelle. Konsertin lopussa yleisö pääsee osallistumaan vuorolauluun.

Outi Pulkkinen on laulu- ja jouhikkoperinteen taitaja, ihmisäänitaitelija ja monitaiteellinen esiintyjä. Taiteellisessa tohtorintutkinnossaan hän syventyi sekä vanhaan aikakäsitykseen ja estetiikkaan runolaulun ja jouhikkomusiikin kautta että vapaaseen improvisaatioon, jossa hän yhdistää laulua, ääntelyä, liikettä ja puhetta.