2021 KM kotiinpaluu

Äärellä: Duodji ja sen monet merkitykset

4.12.2021 15:00 — 4.12.2021 16:00

Äärellä-keskustelusarjan aiheena on tällä kertaa saamelaisten käsityö, duodji.

Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttely juhlistaa saamelaisesineiden paluuta kotiin Saamenmaalle. Suomen kansallismuseo palautti kokoelmissaan olleet runsaat 2 000 saamelaisesinettä saamelaisyhteisölle, Saamelaismuseo Siidan haltuun vuonna 2021.

Palautettujen ja näyttelyssä esillä olevien esineiden joukossa on myös saamelaisten käsitöitä, duodji, jotka heijastelevat tekijäänsä, tunteita sekä sukupolvien historiaa. Millaisia keskusteluja ja mahdollisuuksia palautettu saamelaiskokoelma saamelaisille käsityön tekijöille, duojáreille avaa?

Äärellä-keskustelussa keskustelemassa ovat duodjitutkija, filosofian tohtori Sigga-Marja Magga ja Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelytyöryhmään kuuluva repatriaatiotutkija Eeva-Kristiina Nylander (entinen Harlin).

.Lauantaina 4.12. klo 15-16
Kansallismuseon
Auditorio

Turvallisempi osallistuminen

Korona

Kansallismuseolla on 4.12. alkaen käytössä koronapassi yli 20 henkilön tapahtumissa. Koronapassina toimii Omakannasta ladattava EU:n koronatodistus. Koronapassi ja henkilöllisyystodistus tarkistetaan tapahtumapaikan ovella. Lukijasovellus ei kerää tai tallenna terveystietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja.

Tiloja siivotaan tehostetusti ja niitä käytetään valikoivasti ja porrastetusti. Pidämme museotiloissa huolta siitä, että kävijöillä on mahdollisuus pitää riittävät turvavälit toisiinsa ja henkilökuntaamme. Seuraamme sekä museorakennukseen saapuvien vierailijoiden määrää että yksittäisten tilojen käyttäjämäärää.

Kävijälle tarjotaan mahdollisuus käsien desinfioitiin tapahtuma-alueella, sisääntulon ja lipunmyynnin yhteydessä.

Tulethan paikalle vain terveenä, tervetuloa!

Noudatamme tilaisuudessa turvallisen tilan periaatteita:

Turvallinen tila.

Jokaisella on oikeus omaan tilaan – kunnioita toisten fyysistä ja psyykkistä koskemattomuutta – vaadi sitä tarvittaessa myös itsellesi.

Ole avoin ja kuuntele.
Kohtaa uudet aiheet ja henkilöt ennakkoluulottomasti. Kuuntele ja ota jokainen vastaantuleva asia ja tilanne mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä.

Kunnioita.
Anna toisille tilaa, kiinnitä huomiota sanavalintoihisi ja muista tapahtumien osallistujien moninaisuus.

Älä oleta.
Kunnioita jokaisen itsemäärittelyoikeutta äläkä tee oletuksia esimerkiksi toisten sukupuolesta, taustasta tai perhesuhteista.

Puutu.
Mikäli todistat häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, älä jää sivustakatsojaksi. Voit pyytä apua myös tapahtuman järjestäjiltä.

Rentoudu.
Jos rikot sääntöjä, niin älä huoli: me kaikki rikomme niitä joskus. Erehtyminen ja kysyminen on sallittua, mutta ota erheistäsi oppia.

Saavutettavuus

Tapahtumatilaan on esteetön kulku. Tiloissa on sekä sukupuolitettuja että sukupuolittamattomia wc-tiloja. Sukupuolineutraali wc löytyy sisääntulokerroksesta.

Lisätietoja museon saavutettavuudesta: https://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/saavutettavuus