Livekeskustelu 2020 Skm Esineet 2000X1000Px

Äärellä - keskustelusarja keskiviikkoisin

Avoinna tänään 11—20
29.4.2020 14:00 — 27.5.2020 15:00

Kansallismuseon keskustelusarja Äärellä on puhetta ja tulkintoja ajasta, menneisyydestä tulevaisuuteen. Livelähetys katkaisee keskiviikkopäivän kahden kahvikupillisen ajaksi Kansallismuseon Facebook-sivulla. Tule mukaan! Kysyminen sallittu ja suotavaa!

ÄÄRELLÄ-KESKUSTELUSARJA KANSALLISMUSEON FACEBOOK-SIVULLA JOKA KESKIVIIKKO KLO 14

Kevään keskustelusarjassa ollaan ajankohtaisten aiheiden ja yhteiskunnallisen keskustelun äärellä, suomalaiseen historiaan ja yhteiseen kulttuuriperintöömme peilaten.

Äärellä-keskustelu on kahden kahvikupillisen mittainen tauko keskiviikkoiltapäivään museon asiantuntijoiden seurassa.

Livekeskustelujen alustana toimii Kansallismuseon Facebook-kanava. Livekeskustelut ovat osa Kansallismuseon yleisötyötä kevään 2020 poikkeuskaudella.

Keskustelu on noin 45 minuutin mittainen. OKM - Omat kahvit mukaan! Liity mukaan keskusteluun!

Keskiviikko 29.4. klo 14
Kevät, karnevaalit ja kulinarismi

Juhlat katkaisevat arjen ja nostavat arjen yläpuolelle. Kulttuurista ja ajasta riippumatta juhlaan kuuluvat ruoka, juoma ja arjesta poikkeavat yhteisölliset rituaalit. Miltä näyttävät kevään juhlat korona-aikana, entä menneinä vuosisatoina? Miten entisestä luksuksesta on tullut nykyistä arkea? Juhlista, ruuasta, juomasta ja luksuksesta keskustelemassa intendentit Eero Ehanti ja Mikko Teräsvirta sekä museolehtori Sanna Valoranta-Saltikoff.

Lähetä kysymyksesi ennakkoon keskustelusarjan Facebook-seinälle, tai kysy livelähetyksessä.

Tallenne keskustelusta löytyy Suomen kansallismuseon YouTube-kanavalta, Äärellä-soittolistalta: https://www.youtube.com/watch?v=jDh_A6X3TIc&list=PLVuy7uac3XrpoV-J4JLVKlykKAjfs2SEe

Keskiviikko 6.5. klo 14
Ulkona 90-luku

1990-luku on taas täällä! Se näkyy muodissa, lasten pihaleikeissä ja yhteiskunnallisissa taloudellisissa tunnelmissa. 1990-luvun laman kokemukset nousevat esiin. Millaisina menneiden vuosikymmenten laman varjot näyttäytyvät tässä ajassa? Suomen kansallismuseossa tutkijana työskentelevä tohtori Aaro Sahari on tutkinut lamaa ja avaa myös omakohtaista kokemustaan aiheeseen. Aaroa jututtaa yhteisömanageri Elisa Sarpo.

Lähetä kysymyksesi ennakkoon keskustelusarjan Facebook-seinälle, tai kysy livelähetyksessä.

Tallenne keskustelusta: https://youtu.be/BTKi5PI3LRI

Keskiviikko 13.5.2020 klo 14
Museo tarttuu hetkeen

Nykyhetki on tulevaa historiaa. Suomen kansallismuseo on tallentanut ajankohtaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä yli sadan vuoden ajan. Keväällä 1918 museon työntekijät kiertelivät ympäri sodan runtelemaa Helsinkiä ja ottivat talteen sisällissodan esineistöä.

Pride, muovikriisi, ilmastoaktivismi ja romanipukukulttuuri ovat esimerkkejä Suomen kansallismuseon tekemistä dokumentoinneista viime vuosilta. Amanuenssien Maria Ollilan ja Anna-Mari Immosen työ vaatii ajankohtaisten ilmiöiden tunnistamista ja nopeaa reagointia. Mutta miksi museo tallentaa nykyhetkeä ja mikä on sen merkitys digitalisoituneessa maailmassa, jossa ilmiöt tallentuvat joka tapauksessa kännykkäkuviimme? Miten koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilaa dokumentoidaan? Maria ja Anna-Mari keskustelevat yleisötyöpäällikkö Hanna Forssellin kanssa.

Lähetä kysymyksesi ennakkoon keskustelusarjan Facebook-seinälle, tai kysy livelähetyksessä.

Tallenne keskustelusta: https://www.youtube.com/watch?v=s021YXs83Js&t=9s

Keskiviikko 20.5. klo 14
Kansakunnan muistista aktiiviseksi toimijaksi

Onko Suomen kansallismuseon tehtävä ottaa aktiivisesti kantaa vai säilyttää menneiden aikojen tarinoita ja historiaa? Kuuluuko Suomen kansallismuseon toimia suomalaisuuden vartijana? Keiden tarinaa museossa kerrotaan maailman ja yhteiskunnan muuttuessa ympärillä? Äärellä-keskustelussa Suomen kansallismuseon yhteiskunnallista tehtävää ja sen muutosta analysoimassa ylijohtaja Elina Anttila sekä markkinointi- ja viestintäjohtaja Päivi Kukkamäki tapahtumatuottaja Tiitus Uusoksan kanssa.

Lähetä kysymyksesi ennakkoon keskustelusarjan Facebook-seinälle, tai kysy livelähetyksessä.

Tallenne keskustelusta: https://www.youtube.com/watch?v=1gQ1ISH8zwo&t=5s

Keskiviikko 27.5. klo 14
Äärellä: Kenen historia?

Kansallismuseon uudistaa perusnäyttelyitään. Voiko valtiollista historiaa kertoa vain johtajien ja sotasankareiden kautta? Miten kerrotaan heistä, joista emme tiedä juurikaan mitään? Historia ei ole vain tapahtumia, se on kertomus ihmisten elämästä. Tässä suorassa lähetyksessä ihmisyydestä ja ihmisistä museonäyttelyissä keskustelemassa projektipäällikkö Päivi Roivainen ja konservaattori Stina Björklund museolehtori Sanna Valoranta-Saltikoffin kanssa.

Lähetä kysymyksesi ennakkoon keskustelusarjan Facebook-seinälle, tai kysy livelähetyksessä.

Tallenne keskustelusta: https://www.youtube.com/watch?v=PkvZobsGlUY&t=108s

Keskiviikko 3.6. klo 14
Äärellä: Esihistorian arvoitus

Kansallismuseon Esihistoria-näyttelyssä on esillä yli 10 000 vuoden takaisia arkeologisia löytöjä, jotka kertovat esi-isiemme ajasta. Maasta löytyvät merkit menneisyydestä kiehtovat tänä päivänä niin ammattilaisia kuin harrastajia. Mitä ympäristössämme on jäljellä esihistoriallisesta ajasta? Arkeologisista löydöistä ja esihistoriallisten esineiden tarinoista keskustelemassa arkeologit Ville Rohiola Museoviraston arkeologisista kokoelmista sekä Hanna Korhonen museon yleisötyöstä. Keskustelua johdattelee tapahtumatuottaja Tiitus Uusoksa.

Lähetä kysymyksesi ennakkoon keskustelusarjan Facebook-seinälle, tai kysy livelähetyksessä.

Keskiviikko 10.6. klo 14
Äärellä: Kiven sisästä kulttuuriperinnöksi

Vankila herättää tunteita ja murtaa ennakkoluuloja nostaen pintaan ihmisyyden perimmäiset kysymykset. Kulttuuriperintö yhdistetään usein onnistumisten ja kehityksen ketjuun, vankilaan liittyvät tarinat eivät ole tukeneet menestystarinaa, vaan ne on jätetty suosiolla marginaaliin. Ottamalla synkän kulttuuriperinnön osaksi kansallista kulttuuriperintöä, voiko se muuttaa suuntaamme tulevaisuudessa? Keskustelussa mukana Kansallismuseon yleisötyöpäällikkö Hanna Forssell ja yhteisömanageri Elisa Sarpo. Moderoijana Hämeen linnan ja Vankilan yleisötyökoordinaattori Joni Karjalainen.

Lähetä kysymyksesi ennakkoon Kansallismuseon inboxiin, Facebook-seinälle tai kysy lähetyksessä.


Ke 17.6. klo 14
Äärellä: Muumit, Suomen kesä ja vaarallinen juhannus

Niitty on täynnä villikukkia, pääskyt lentävät korkealla taivaalla ja yötön yö lähestyy: kesä on niin ihmisten kuin muumien parasta aikaa. Miten kesä ja juhannuksenviettotavat näkyvät muumikirjoissa ja Muumilaaksossa? Kansallismuseossa elokuussa avautuva Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttely pureutuu rakastettujen hahmojen elämänfilosofiaan. Voimmeko oppia muumeilta jotain onnellisuudesta? Näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila, Muumi-erikoisasiantuntija Sirkke Happonen ja tapahtumatuottaja Viktor Sohlström keskustelevat kesästä ja muumeista.

Lähetä kysymyksesi ennakkoon Kansallismuseon inboxiin, Facebook-seinälle tai kysy lähetyksessä.

Keskiviikko 24.6. klo 14
Äärellä: Sateenkaarihistoria ja representaation merkitys

Kevään viimeisessä Äärellä-keskustelussa puhutaan nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta, yhdenvertaisista oikeuksista sekä samaistuttavien esikuvien merkityksestä. Miksi tiedämme niin vähän Suomen sateenkaarihistoriasta ja miten siitä voisi kertoa onnistuneemmin museoissa? Mikä on esikuvien erityinen merkitys lhbtiq-yhteisölle? Kansainvälisen pride-kuukauden kunniaksi aiheesta keskustelemassa Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Aaro Horsma, historiantutkija Riikka Taavetti sekä museopalvelujohtaja Tiina Mertanen tapahtumatuottaja Tiitus Uusoksan kanssa.

Lähetä kysymyksesi ennakkoon Kansallismuseon inboxiin, Facebook-seinälle tai kysy lähetyksessä.