Km Ilta 2000X1000Px

Asunnottomien yö Kansallismuseossa

Avoinna tänään 11—18
17.10.2020 16:00 — 17.10.2020 20:00

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä ja ympäri Suomea. Tapahtumalla halutaan muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja että meillä kaikilla on oikeus omaan kotiin. Päätapahtuma toteutetaan koronavirustilanteen vuoksi virtuaalisesti ja se striimataan Kansallismuseosta.

Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna Oma koti hurjan kallis. Koronakriisin seurauksena moni on tilanteessa, ettei enää selviä vuokranmaksuista ja asumiskustannuksista, koska esimerkiksi työpaikka tai oma yritys ovat voineet mennä alta. Eri järjestöjen asumis- ja velkaneuvonnan kävijöissä on yhä enemmän ihmisiä, joita tällaiset uhat eivät ole aiemmin koskettaneet. Tilanne voi olla monelle uusi eivätkä he tiedä, mistä lähteä hakemaan apua.

Tämän vuoden tapahtumissa nostetaan esiin asumis- ja velkaneuvontaa eli annetaan käytännön apua ja neuvoja, miten toimia asunnottomuusuhan alla, miten pysäyttää velkaantumisen kierre ja miten päästään omaan elämäntilanteeseen sopivaan asuntoon kiinni.

Seuraa ohjelman livestriimiä:

https://event.prospectumlive.com/asunnottomien-yo

OHJELMA

klo 16.00 Asunnottomien yön avauspuheenvuoro, Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

klo 16.15 Puheenvuoro: Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila

klo 16.30 Musiikkiesitys: #suojaton2020-kampanjan tunnusbiisi Onnellisen kansan laulu

klo 16.35 Puheenvuoro: Asunnottomuuden väliinputoajat ja koronakriisin vaikutuksen asunnottomuuteen, Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola

klo 16.45 Arska-patsaan jako, Suoja-Pirtti ry

klo 16.50 Videoita Asunnottomien yön toimijoilta

klo 17.00 Paneelikeskustelu ”Oma koti hurjan kallis”. Paneelissa käsitellään mm. osallisuutta, koronakriisin vaikutuksia asunnottomuuteen ja ihmisten velkaantumiseen sekä digitaalisuutta yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
Meeri Koutaniemen kanssa paneelia juontaa Miia Juselius Kriminaalihuollon tukisäätiöstä

Keskustelijoina: Elina Anttila - ylijohtaja, Suomen kansallismuseo, Reijo Pipinen - hallituksen pj, kokemusasiantuntija, Vailla vakinaista asuntoa ry, Pia Lohikoski - kansanedustaja, Leo Stranius - Helsingin kaupunginvaltuutettu, Minna Mattila - viestintäpäällikkö, Takuusäätiö ja Siiri Winter – asumisneuvoja, Y-säätiö 

klo 18.00 Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen tervehdys

klo 18.05 Live-tunnelmia Asunnottomien yön eri toimijoiden tapahtumista

klo 18.20 Musiikkiesitys: Tarmo ja Teemu

klo 18.35 Videoita Asunnottomien yön toimijoilta

klo 18.40 Musiikkiesitys: Jarkko Martikainen

klo 19.00 Asunnottomien yön tuli sytytetään. Tulen sytyttäjinä Hima & Stradan katuoppaat Poitsu ja Huli

klo 19.15 Musiikkiesitys: Arthur Marcher. Antti Joki, trumpetti, Esa-Pekka Tupala, pasuuna, Ville Niemelä, tuuba

klo 19.45 Videoita Asunnottomien yön toimijoilta ja yhteistyökumppaneilta

Tapahtuman juontaa valokuvaaja ja toimittaja Meeri Koutaniemi


Kansallismuseossa tapahtuu:

klo 16-18 Kansallismuseon Kolmannessa kerroksessa on Minä olen mieltä! -työpaja, jossa voi askarrella oman mielenosoituskyltin tärkeiden asioiden puolesta. Kolmannessa kerroksessa on myös nähtävillä Asunnottomien yön livestriimi.

Kansallismuseossa järjestettävän striimaustapahtuman lisäksi Asunnottomien yön toimijat järjestävät asunnottomuutta kokeville asumis- ja velkaneuvontaa, ruokailua, vaatejakoa, hiusten leikkuuta, terveysneuvontaa ja muita palveluja eri puolille kaupunkia.


SYTYTÄ TULI KOTONA

Yleisö voi osallistua Asunnottomien yö -tapahtumaan eri puolilla Suomea sytyttämällä Asunnottomien yön tulet kotonaan kynttilän, led-tuikun tai vaikkapa ulkotulen muodossa 17.10.2020 klo 19 ja osoittaa näin tukeaan asunnottomuutta kokevia kohtaan.

Lisätietoja asunnottomien Asunnottomien yön verkkosivulta.