Arrernte-vanhin Lofty Katakarinja. Kuva: Herrmansburg Historic Precinct

6.6.2018 18:00
LOPPUU:
6.6.2018 19:30

Saksalainen pastori Oscar Liebler keräsi keski-Australian arrernte-aborginaaliyhteisön esineitä vuosina 1910−1913 ja myi ne Museum für Völkerkundelle (Leipzig). Kokoelma ostettiin Kansallismuseoon vuonna 1913 Antellin rahaston varoilla.

Arrernte -aboriginaaliyhteisön edustaja seurueineen saapuu kesäkuussa Suomeen tutustumaan kokoelmaan. Hanke aloittaa tärkeän kulttuurisen vuoropuhelun Australian arrernte- vanhimpien ja suomalaisten välillä. Keskustelu siitä, miten kokoelmaa tulisi hoitaa nyt ja tulevien sukupolvien aikana, on ensimmäinen laatuaan. Mahdollisuus huolehtia kaukana kotoa sijaitsevista esineistä on helpottavaa aboriginaaliyhteisöjen jäsenille, joita sitoo velvollisuus varmistaa esineisiin liittyvän kulttuurisen tiedon säilyminen.

Keskiviikkona 6.6. klo 18-19.30 arrernte-vanhin Lofty Katakarinja keski-Australiasta, tutkija Shaun Angeles (Museum of Central Australia) ja kuraattori Matt Poll (Sydneyn yliopisto / McLeay museo) kertovat arrernte-kulttuurista ja Kansallismuseon kokoelmasta.

Tilaisuus on englanniksi ja järjestetään Kansallismuseon auditoriossa, vapaa pääsy.

Vierailu on osa Uterne - 100 arrernte esinettä -hanketta, jota koordinoi Helinä Rautavaaran museo.

Lisätiedot hankkeesta