Design by Eduardo Solorzano Tejeda

Día de Muertos - meksikolainen kuolleiden päivän juhla

Suljettu tänään
3.11.2019 11:00 — 3.11.2019 17:00

Kansallismuseon kuolleiden päivä on elämäniloinen, jälleennäkemisen juhla, jossa kohtaavat suomalainen ja meksikolainen kulttuuri, musiikki, ruoka sekä elävät ja kuolleet.

Meksikossa juhlittava Día de Muertos eli kuolleiden päivä on elämäniloinen, jälleennäkemisen juhla. Kuolleiden päivänä kunnioitetaan ja muistetaan menehtyneitä läheisiä ja heidän sielunsa toivotetaan tervetulleiksi juhlimaan ja nauttimaan elävien joukkoon. Kuolleiden päivän juhlintaan liittyy vainajalle pystytetty muistopöytä, jota koristellaan kukilla, kynttilöillä, ruoalla ja vainajan lempiesineillä.

Ohjelma:

Calavera-työpaja
Klo 11-16
Ateljee

Calavera-työpajassa koristelemaan mielikuvituksellisen pääkallonaamion ja kukkapäähineen. Pääset myös värittämään hauskoja pääkalloja taiteilijan Eduardo Solorzano Tejeda kanssa.

Zempasúchitl-työpaja

Klo 11-16
Ateljee

Työpajassa valmistetaan Zempasúchitl-kukkia, jotka ovat meksikolaisia kuolleiden päivän viettoon liittyviä koristeita. Meksikossa samettikukkilla koristellaan kuolleiden päivän muistopöytiä.


Jaranas del Norte – Musiikkia ja tanssia kuolleille ja eläville
klo 13 ja 15
Keskihalli

Jaranas del Norte juhlistaa kuolleiden päivää perinteisellä Son Jarocho -kansanmusiikkilla, johon kuuluu musiikin lisäksi myös tanssia. Son Jarocho on alun perin Meksikonlahden läheltä, Sotaventosta, tuleva meksikolainen kansanmusiikkityyli ja se on sekoitus Espanjan ja Afrikan alkuperäiskansojen musiikista.

Hay que seguir por la vida
Con nuestros muertos a cuestas [...]
Vivir el aquí y ahora
Ya nos llegará la hora

We must continue for life
With our dead at our backs [...]
Live the here and now
The time will come

Eduardo Tejeda (jarana, perkussiot, laulu), Balam Orozco (jarana, requinto, laulu), Paola Nieto (jarana, tanssi, laulu), Rodrigo Tripp (jarana), Luis Mireles (jarana, laulu) Vierailevat muusikot: Alan Guerra (kitara), Dayla Pequeño (laulu)


La Calavera Catrina -kasvomaalausnäytös
klo 12.30 - 13.30
Keskihalli

Meikkitaiteilija Daniela Rivas loihtii näyttäviä La Calavera Catrina -kasvomaalauksia. Huom! Kasvomaalaukset muutamalle nopeimmalle.


Makuja maailmasta, jota ei ollut
klo 11-15.30
Museoravintola

Meksikolainen kokki Berenice Mendez valmistaa yhteistyössä museoravintolan kanssa perinteisiä meksikolaisia ruokia ja välipaloja.

Menu

  • Carnitas taco
  • Tinga de pollo taco
  • Fajitas (vegaani)
  • Ceviche
  • Ensalada nopal
  • Nachos
  • Pan de muerto
  • Flan

Brunssin hinta on 17,50€ / hlö (10€ / lapset 3-10 v, alle 3-vuotiaat veloituksetta)

Ei pöytävarauksia.

Brunssi tarjotaan niin kauan kuin riittää!

Maailma, jota ei ollut soittolista

DJ Bunuel on kuratoinut soittolistan Maailma, jota ei ollut -näyttelyä varten. Toivotamme sinulle antoisaa musiikkimatkaa Väli- ja Etelä-Amerikan äänimaisemiin! Lista soi Kansallismuseon ravintolassa tapahtuman ajan.

Dia de Muertos kuuluu Maailma, jota ei ollut -näyttelyn tapahtumiin. Suomenkielinen yleisöopastus näyttelystä alkaa klo: 12.00 ja ruotsinkielinen klo: 13.30.

Tapahtumiin voi osallistua museolipun hinnalla 12€/9€ , alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.