Hylkykuva iso

Erikoistietoherkku. Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä -kirjan julkistus.

Avoinna tänään 10—17
20.9.2023 17:00

Tietoherkun ohjelmassa on Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä -julkaisun esittely sekä paneelikeskustelu Ruotsinsalmen kulttuuriperinnöstä ja sen merkityksestä.


Tietoherkun aluksi tutkija Vilma Lempiäinen esittelee Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä -julkaisun. Sen jälkeen luvassa on paneelikeskustelu Ruotsinsalmen kulttuuriperinnöstä ja sen merkityksestä. Paneelikeskusteluun osallistuu mm. meriarkeologi, erikoistutkija Riikka Alvik Museovirastosta, toimitusjohtaja Erik Båsk Alfred Kordelinin säätiöstä ja historiantutkija, dosentti FT Jyrki Paaskoski. Keskustelua vetää museotoimenjohtaja Terhi Pietiläinen Kymenlaakson museosta.

Uusi ja paljon toivottu Kohtalona Ruotsinsalmi -julkaisu laajentaa ja syventää samannimisen näyttelyn sisältöjä ja henkilötarinoita. Se tuo uusia näkymiä niin suomalaisten, ruotsalaisten kuin venäläistenkin kohtaloihin Kustaan sodassa 1788-1790 ja sitä seuranneina myrskyisinä vuosikymmeninä. Kirjan ovat tuottaneet yhteistyössä Kymenlaakson museo sekä Suomen kansallismuseoon kuuluva Suomen merimuseo.

Osa teksteistä on kirjoitettu taustoittamaan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyä, minkä jälkeen tutkimusta on täydennetty ja syvennetty kirjaa varten. Mukana on myös aivan uutta, tähän julkaisuun kirjoitettua aineistoa. Teoksen sivuilla vuorottelevat uusi Ruotsinsalmeen liittyvä tutkimustieto, kepeämmät lyhyet tekstit, koskettavat henkilötarinat sekä kerrontaa elävöittävä kuva-aineisto. Ruotsinsalmen historiaa on koottu monipuolisesti yksiin kansiin. Kirjaa ovat olleet kirjoittamassa Kymenlaakson museon ja Suomen merimuseon tutkijat sekä lukuisat eri alojen tutkijat ja tieteentekijät.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tietoherkkua voi seurata paikan päällä Merikeskus Vellamon auditoriossa, ja se myös suoratoistetaan. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan Vellamon YouTube-kanavalla.

Suomen merimuseon ja Merikeskus Vellamon näyttelyihin on kaikilla vapaa pääsy aina keskiviikkoiltaisin klo 17-20.