PERUTTU / CANCELLED / CANCELADO: Fiesta Peruana - Maailma, jota ei ollut -näyttelyn päätösjuhla

Avoinna tänään 11—18
14.3.2020 11:00 — 14.3.2020 16:00

Fiesta Peruana on peruttu koronavirustilanteesta johtuen.

Maailma, jota ei ollut -näyttelyssä on esillä useita esikolumbiaanisia kulttuureita ja esineitä alueelta, joka tunnetaan nykyään Peruna. Fiesta Peruana -päivän ohjelmassa on muun muassa historiallisia tansseja, perinnepukujen muotinäytös sekä modernia perulaista kansanmusiikkia. Kansallismuseon pohjakerroksen museoravintola tarjoilee yhdessä Cevicheria-ravintolan kanssa perulaista brunssia.

Osallistumalla opastetuille näyttelykierroksille ja pikaluennoille voit tutustua muun muassa Perun alkuperäisiin Moche-, Vicús-, Nazca- ja Inca-kulttuureihin. Osa muinaiskulttuurien tavoista ja perinteistä ovat säilyneet elinvoimaisina näihin päiviin saakka.

Tapahtumapäivän ohjelma:

Perinnepuku-muotinäytös

Sulat viidakosta, vuoriston paksut kankaat ja rannikon kevyet mekot - ihastele Perun perinteistä ja vaihtelevaa pukukulttuuria muotinäytöksessä. Juonnettu espanjaksi, suomeksi sekä englanniksi.

Janeth Q. Matamoros (Willka ry)
klo 11.15 ja 12.00
Keskihalli

Historiallinen tanssityöpaja

Opi tanssimaan kuin muinaiset eteläamerikkalaiset! Pääset esittelemään uusi askelekuvioita jo iltapäivän konsertissa. Juonnettu espanjaksi, suomeksi sekä englanniksi.

Ohjaaja: Nieves Vuoristo (Willka ry)
klo 13-15, joka vartti
Ateljee, mukaan mahtuu noin 30 tanssijaa kerralla

Pikaluennot

Antti Korpisaari kertoo kolmessa pikaluennoissa Maailma, jota ei ollut –näyttelyn aiheista.

  • Perun pohjoisrannikon Moche-kulttuuri (n. 100–800 jaa.): keramiikka- ja metallitaiteen loistoa sekä hallitsevan soturi-pappiseliitin nousu.
  • Inkavaltakunta (n. 1400–1532 jaa.): tietoisku siitä, kuinka inkat onnistuivat luomaan valtavan imperiuminsa ja kuinka tätä hallittiin.
  • Maissiolut juhlajuomana ja yhteiskunnallisena 'liimana': maissiolut ja sen nauttimiseen käytetyt pikarit eli kerot levisivät läpi Keski-Andien vuoden 600 jaa. jälkeen ja säilyivät tärkeinä yli tuhannen vuoden ajan.

klo 13 & 14 & 15
Auditorio

Yleisöopastukset

klo 12.30 suomeksi

klo 14.30 ruotsiksi

Konsertti

Camilo Pajuelon soolo kitaraesitys klo 14.20. Cantares Dúo feat Juha Matti Varvikko klo 15.30 esittää perinteistä perulaista musiikkia.

  • Kitaristi Camilo Pajuelo opiskeli Perun kansallisessa konservatoriossa maan pääkaupungissa Limassa. Hänen musiikillinen aktiivisuutensa kitarasolistina ammentaa paikallisesta musiikista, erityisesti kitaratyylistä, joka tunnetaan Perussa Andien kitarana.
  • Laulaja Nathaly Gómez on esiintynyt muun muassa Caracassin tunnetussa teatterissa Teatro Teresa Carreñossa Venezuelassa ja toiminut solistina Kulttuurikeskus Caisan ”Tribute to Aretha Franklin” ja ”Landscape”–projekteissa. Tällä hetkellä hän esiintyy Duo Cantare ja Hola Helsinki –yhtyeiden kanssa ja harrastaa perinteisen venezuelalaisen Cuatro-kitaran soittamista.
  • Multi-instrumentalisti ja sosiaali- ja kulttuuriantropologi Juha Matti Varvikko opiskeli bassonsoittoa mm. Helsingin Pop & Jazz konservatoriossa. Hän erikoistui musiikin antropologiaan sekä erityisesti Perun rannikon perinteisiin musiikkityyleihin. Tehdessään tutkimusta maisteritutkintoaan varten Limassa hän opiskeli cajón-rummun soittoa tunnetun afroperulaisen muusikon, edesmenneen Manuel ‘Mangüé’ Vásquezin johdolla.

klo 14.20 ja 15.30
Auditorio

Makuja maailmasta, jota ei ollut - perulainen brunssi

Ravintola Cevicheria tarjoaa yhteistyössä Museoravintolan kanssa perinteisiä ja eksoottisia herkkuja Perusta.

Lisätietoja pian.

Maailma, jota ei ollut -soittolista by Dj Bunuel

Dj Bunuel on kuratoinut soittolistan Maailma, jota ei ollut -näyttelyyn. Toivotamme antoisaa musiikkimatkaa Väli- ja Etelä-Amerikan äänimaisemiin! Lista soi Kansallismuseon ravintolassa tapahtuman ajan.

***

Fiesta Peruana -tapahtuma on osa Maailma, jota ei ollut -näyttelyn oheisohjelmaa.

Tapahtumaan voi osallistua museolipun hinnalla 14€/10€, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Yhteistyössä Willka ry:n ja ravintola Cevicherian kassa.