Kuva: Maria Karkkainen

Ihmeiden aika
-puuinstallaatio

Avoinna tänään 11—18
19.8.2021 07:00 — 1.5.2022 00:00

Ihmeiden aika -niminen puu-keramiikka-installaatio käsittelee maailman syntymyyttiä sekä Kalevalan että modernin tieteen valossa. Kansainvälisen taiteilijaparin massiivinen taideteos haastaa katsojan pysähtymään ja ihmettelemään elämän herkkyyttä. Teoskokonaisuus oli osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa ja on toistaiseksi nähtävillä maksutta museon pihapuistossa. Installaatio on toteutettu Kalevalaseura-säätiön tuella.

Espanjalaisen taiteilija Antia Sanchezin ja suomalaisen kuvanveistäjä Hannes Aleksin yhteistyönä syntynyt immersiivinen kahdeksankulmainen teos koostuu suurista lankuista rakennetuista seinistä, joihin on työstetty kuvia Kalevalan maailmansyntymyytin inspiroimana. Puuta on työstetty veistämällä, kaivertamalla, polttokynällä ja polttamalla. Yhteen seinämään on leikattu aukko, jonne johtavat pitkospuut kutsuvat vierailijan teoksen sisälle.

Puuinstallaatiossa on kolmetoista suurta seinämaalausta sekä yksi keramiikkamuraali. Lopputuloksena on ainutlaatuinen visuaalinen kokonaisuus, jossa luolamaalaukset ja Kalevalan kuvasto yhdistyvät moderniin ilmaisuun.

Näin taiteilijakaksikko Hannes Aleksi ja Antia Sanchez kertovat teoksesta:

"Kalevalassa näkyy ihmisen tarve selittää maailmaa ja sen syntyä, samoin kuin muissakin muinaisissa maailmansyntytarinoissa. Olemme yhdistelleet teoksessa näitä syntymyyttejä vapaasti, ja kuvissa voi nähdä myös tieteellisen maailmankuvan, alkuräjähdyksen ja evoluutioteorian yhdistyvän muinaisiin myytteihin.”

”Elämän ihme ei lakkaa askarruttamasta ihmiskuntaa. Ihmisen on hyvä välillä pysähtyä ihmettelemään. Ihmettelystä voi seurata kunnioitusta ja kunnioituksesta elämän suojelua, joka on tänä päivänä ehkä ajankohtaisempaa kuin koskaan."

Kalevalasta kiinnostuneille vinkattakoon, että Kansallismuseon Keskihallissa voi nähdä myös Akseli Gallen-Kallelan maalaamat komeat, Kalevala-aiheiset freskot.

Quelevala-projekti

Ihmeiden aika -teos on osa Quelevala-taideprojektia, joka on taiteellinen tutkimusmatka esivanhempiemme maailmankuvaan ja -selitykseen. Taiteilijapari on työskennellyt Quelevala-projektin parissa jo vuodesta 2019. Projektin aikana on syntynyt kaksi ympäristötaideteosta Suomessa (“Sotka” ja “Pesä”, Rääkkylä 2020), veistos Espanjassa (“the Begining of the Universe”, Vigo 2020), puuveistosnäyttely Espanjassa/ “Birth of Birds”, Vigo 2021) ja yhteisnäyttely Portugalissa (“Ilma as a bird”, Porto 2021) sekä lukuisia pienempiä teoksia.

Ihmeiden aika -teoksen avajaiset pidetään keskiviikkona 18.8.2021 klo 17 ja taiteilijat ovat myös silloin paikalla.

Yhteistyössä Kalevalaseuran kanssa.

Kalevalaseura Logo