Nenetsit Markku Lehmuskallio 2

Kirjanjulkistustapahtuma: Jäähyväiset tundralle – Siperian nenetsien matkassa

15.2.2023 17:00 — 15.2.2023 19:00

Pohjois-Siperian Jamalissa, paimentolaiskulttuurin ja poronhoidon viimeisellä reunalla, elää nenetsien alkuperäiskansaa. Anastasia Lapsui ja Markku Lehmuskallio ovat tehneet elämäntyönsä Jamalin nenetsien katoavaa elämäntapaa dokumentoiden. Tapahtumassa julkistetaan heidän ja Kirsikka Moringin teos Jäähyväiset tundralle – Siperian nenetsien matkassa (SKS Kirjat, 2023).

Illan aikana pääsemme tutustumaan Kansallismuseon Siperian alkuperäiskansoihin liittyvään kokoelmatyöhön ja kuulemaan Markku Lehmuskallion matkoista Jamaliin. Esillä on myös Pekka Lehmuskallion ainutlaatuisia valokuvia. Tilaisuudessa esitetään myös samaanikohtaus Markku Lehmuskallion elokuvasta Nedarma – matka, jonka jälkeen Anastasia Lapsui rummuttaa ja laulaa nenetsilauluja.

Ohjelman päättää paneelikeskustelu uralilaisten kansojen olosuhteista nyky-Venäjällä. Keskustelemassa ovat Ville Haapasalo, René Nyberg ja Janne Saarikivi. Keskustelun vetää Kirsikka Moring.

Lapsui, Markku ja Pekka Lehmuskallio ja tilaisuuden juontava Kirsikka Moring signeeraavat uutuuskirjaansa Jäähyväiset tundralle – Siperian nenetsien matkassa (SKS Kirjat 2023). Teosta on myynnissä Kansallismuseon museokaupassa.

Tapahtumasta ja teoksesta SKS Kirjat -verkkosivulla: https://skskirjat.fi/tapahtuma/viimeiset-samaanit/

Keskiviikko 15.2. klo 17–19
Kansallismuseon Auditorio, museon pohjakerros

Ohjelma

17.00 Tervetuloa

17.05 Siperia Suomen kansallismuseon kokoelmissa, intendentti Anna-Mari Immonen

17.15 Kohtaus elokuvasta Nedarma – matka (2008, 5 min)

17.20 Markku Lehmuskallio kertoo matkoistaan Jamaliin, taustalla Pekka Lehmuskallion valokuvia Jamalin nenetseistä

17.35 Anastasia Lapsui rummuttaa ja laulaa nenetsilauluja

17.50 Paneelikeskustelu ja yleisökysymyksiä: uralilaisten kansojen olosuhteet nyky-Venäjällä. Kirsikka Moring (pj), Ville Haapasalo, René Nyberg, Janne Saarikivi

18.50 Kirjojen signeerausta


Tapahtumaan on vapaa pääsy ja sitä voi seurata suorana verkossa:

https://live.kansallismuseo.fi/?live=nenetsit


Kuva: Pekka Lehmuskallio