Käsityöpäivä Hämeen linnassa

Avoinna tänään 10—17
14.7.2018 10:00 — 14.7.2018 17:00

Tule tutustumaan rautakautisiin ja keskiaikaisiin kädentaitoihin!

Hämeen linna järjestää 14.7. käsityöpäivän, jossa keskitytään muutamaan rautakautiseen ja keskiaikaiseen käsityömenetelmään. Päivän aikana on mahdollista osallistua kolmeen eri työpajaan: rautakautisten viikinkipunoskorujen valmistukseen, villaintarsian tekemiseen sekä mehiläisvahakynttilöiden valamiseen. Punoskorujen ja villaintarsian työpajoihin vaaditaan ennakkoilmoittautuminen.

Viikinkipunoskorut. Rautakaudella valmistettiin kauniita ja monimutkaisia kaulakoruja ohuista metallilangoista punomalla niitä pitkiksi ketjuiksi. Yhteen kaulakoruun saatettiin käyttää jopa 20 metriä lankaa! Työpajassa jokainen valmistaa kyseisellä menetelmällä rannekorun alusta loppuun ja saa valmiin esineen mukaansa. Langan materiaalina on mahdollista käyttää kuparia, messinkiä tai hopeoitua kuparia. Työpaja kestää 2 tuntia.

Villaintarsia. Keskiajalla villaintarsiaa käytettiin esimerkiksi Maskun kirkon alttarivaatteen valmistamiseen ja vaatteen kopio on nähtävissä Hämeen linnan kolmannessa kerroksessa. Työpajan aikana tutustutaan alttarivaatteessa käytettyihin menetelmiin ja osallistujat valmistavat itse neulatyynyn. Intarsialla tarkoitetaan työstömenetelmää, jossa erilaisista materiaaleista valmistettuja kuvioita upotetaan toiseen materiaaliin koristeiksi. Yleensä menetelmää käytetään puisten esineiden valmistuksessa, mutta sitä on mahdollista soveltaa myös tekstiileihin. Työpaja kestää 2 tuntia.

Mehiläisvahakynttilät. Etenkin kirkoissa käytettiin keskiajalla mehiläisvahakynttilöitä valaisemiseen, koska ne tuoksuvat miellyttävältä eivätkä savuta juuri ollenkaan. Tavallinen kansa joutui tyytymään erilaisiin rasvalamppuihin ja päreisiin. Työpajassa kävijät saavat itse valmistaa oman mehiläisvahakynttilän ja ottaa sen muistoksi vierailustaan. Työpaja avoinna kaikille ja sinne ei tarvitse ennakkoilmoittautua. Voit vain kävellä suoraan sisään pajaan!

Aikataulu:
11.00-13.00 Viikinkipunoskoru, Kirkkosali 3 krs.
14.00-16.00 Villaintarsia, Kirkkosali 3 krs.
11.00-16.00 Mehiläisvahakynttilät (non-stop työpaja), Vartiotupa

Maksut: työpajoihin pääsee osallistumaan linnan sisäänpääsylipun hinnalla. Punoskorujen ja villaintarsian työpajoista peritään 5€ materiaalimaksu ja kynttilätyöpajasta 2€.
Ilmoittautuminen punoskorutyöpajaan ja villaintarsiatyöpajaan tapahtuu tämän linkin kautta https://goo.gl/forms/peiJnBioh...