Kuva: Botond Dàvid / Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus

Kalevalaisten Naisten Liitto järjestää: Kauneuden tähden –seminaari ja käsityöpajat

ALKAA:
13.10.2018 11:00
LOPPUU:
13.10.2018 18:00

Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden teema on kalevalainen koti. Naiset, koti ja kauneus – mitä ne meille merkitsevät? Miksi koristelemme esineitä, koteja, itseämme? Miten kauneuskäsitys on muuttunut ajan myötä?

Ohjelmassa käsityöpajoja, näyttelyitä, Ildiko Lehtisen juhlaseminaari ja sen jälkeen Helsingin Kalevalaisten Naisten 80-vuotisvastaanotto. Odotettu Kansallismuseon 10 000 vuotta muotoilua -näyttely  avautuu. Seminaari on osa sukukansapäivien ohjelmaa.

klo 11–13    Käsityöpajat ja näyttelyt

•  Unkarilainen ja marilainen käsityöpaja
  • Transilvanian kansanpukuja. Botond Dávidin valokuvanäyttely. Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus. Opastus Ildikó Lehtinen. Vapaa pääsy.
  • 10 000 vuotta muotoilua -näyttelyopastus (Kansallismuseon pääsymaksu tai museokortti)

klo 13–15    Kauneuden tähden -seminaari, auditorio

• Avaussanat, Seurasaarisäätiön toiminnanjohtaja Aila Nieminen Suomen kansallismuseon tervehdys, ylijohtaja Elina Anttila
  • Rosavamsa ja pikitriibiline kuub – merkityksellisiä esineitä Kansallismuseon suomalais-ugrilaisesta kokoelmasta, amanuenssi Anna-Mari Immonen
  • ”Ihan kuin kukkaniitty!” – kauneuden merkitys lastenvaatteissa, FT Päivi Roivainen
  • Kurkistuksia helsinkiläiskoteihin 1950-luvulla, professori Anna-Mari Åström
  • Kauneus ja hyöty käsi kädessä – naisten esineellistyvä neulontataito, tutkija Anna Rauhala
  • Kullat kulmille ja nuttura niskaan! – Mitä hautalöydöt kertovat myöhäisrautakauden kampauksista, pääkoristeista ja päänverhoista? arkeologi Jaana Riikonen

Moderaattoreina pääsihteeri Aila Nieminen ja professori Helena Ruotsala

klo 15–17    Karhunpesä-kahvila

• Helsingin Kalevalaiset Naiset 80 vuotta (tervehdys, professori Pirkko Nuolijärvi, näyttelijä ja lausuja Eero Enqvist & ryhmä)
  • Kuohuviini ja pienet suolaiset
  • Kansallismuseo sulkeutuu klo 18.

Vapaa pääsy - lämpimästi tervetuloa!Opastuksen ja tarjoilun vuoksi ilmoittaudu Kalevalaisten Naisten Liittoon:

leena.asp-rinne@kalevalaistennaistenliitto.fi tai puh. 050 4122 021 Kerro myös erityisruokavaliosi.

Yhteistyössä: Helsingin ja Turun yliopistojen kansatieteen oppiaineet, Helsingin Kalevalaiset Naiset, Suomen kansallismuseo, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, M. A. Castrénin seura ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.